Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι παραδέχεται ο πρωθυπουργός της Μάλτας για τη δολοφονημένη δημοσιογράφο

Τι παραδέχεται ο πρωθυπουργός της Μάλτας για τη δολοφονημένη δημοσιογράφο

Ως τη «μεγαλύτερη αντίπαλό του» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, τη δολοφονηθείσα δημοσιογράφο και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, αλλά δεσμεύτηκε να βρει τους δολοφόνους της και να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Ως τη «μεγαλύτερη αντίπαλό του» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, τη δολοφονηθείσα δημοσιογράφο και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς, Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, αλλά δεσμεύτηκε να βρει τους δολοφόνους της και να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη.

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός, ο οποίος χθες κατηγορήθηκε από τον γιο του θύματος ότι είναι συνένοχος στον θάνατο της μητέρας του, επιχείρησε να μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικιστικό Κόμμα, λέγοντας ότι υπήρξε στόχος των τελευταίων αποκαλύψεων της δημοσιογράφου.

«Είναι αδιανόητο σε μια χώρα σαν την Μάλτα να πεθαίνεις για τη δουλειά σου, στην περίπτωση της Καρουάνα Γκαλιζία για αυτά που έγραψε», είπε ο μαλτέζος πρωθυπουργός στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

«Ηταν ίσως η μεγαλύτερη αντίπαλός μου, μου επετίθετο από τότε που ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτή ήταν η δουλειά της», είπε και πρόσθεσε ότι έχει ζητήσει από «το FBI και από τις μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών να βρουν τους δολοφόνους της».

Η Καρουάλα Γκαλιζία, πρόσφατα, είχε χρησιμοποιήσει το μπλογκ της, το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα, για να καταγγείλει για διαφθορά τον στενό κύκλο του Μουσκάτ, με πολλές από τις καταγγελίες να βασίζονται στις διαρροές των Panama Papers.

Ο Μουσκάτ αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες για το ποιος πιθανόν να κρύβεται πίσω από τη δολοφονία της, αλλά είπε «ότι το ευκολότερο πράγμα για μένα θα ήταν να φωτογραφίσω την αντιπολίτευση, ο ηγέτης της οποίας ήταν ο στόχος των τελευταίων καταγγελιών της Ντάφνι».

«Άνανδρη επίθεση»

Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Stampa καταφέρθηκε και πάλι εναντίον του αρχηγού της αντιπολίτευσης, Αντριάν Ντελία, λέγοντας ότι η μπλόγκερ τον είχε κατηγορήσει για «ξέπλυμα χρήματος, συμμετοχή σε κύκλωμα πορνείας και άλλα».

Ο Μουσκάτ είπε ακόμη ότι το θύμα είχε γράψει στο μπλογκ της ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της «από πρόσωπα στην αντιπολίτευση» τον τελευταίο μήνα, αλλά, όπως επισήμανε, δεν μπορεί να διακριβώσει την καταγγελία.

Χθες, Τρίτη, ο Ντελία κάλεσε τον Μουσκάτ να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον ότι απέτυχε προσωπικά να προστατεύσει τη ζωή της μπλόγκερ.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά τύπου Semtex για την κατασκευή της βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν τρομοκράτες σε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις.

Η δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να προστίθενται στον κατάλογο των χωρών που την καταδικάζει.

«Ηταν μια άνανδρη επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε μια ταλαντούχα και γενναία δημοσιογράφο που αφιέρωσε την καριέρα της στο να ρίχνει φως στη διαφθορά», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ.

«Η κυβέρνηση της Μάλτας και η αστυνομική δύναμη της Μάλτας βρίσκονται σε επαφή με το FBI σχετικά με την έρευνα και το FBI παρέχει ειδική βοήθεια».

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024