Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ο «σεφ» του Πούτιν πίσω από τις ψευδές ειδήσεις στην προεκλογική εκστρατεία

ΗΠΑ: Ο «σεφ» του Πούτιν πίσω από τις ψευδές ειδήσεις στην προεκλογική εκστρατεία

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ρώσος ολιγάρχης και άνθρωπος του Πούτιν, είναι σύμφωνα με το CNN πίσω από την παραγωγή ψευδών ειδήσεων στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ρώσος ολιγάρχης και άνθρωπος του Πούτιν, είναι σύμφωνα με το CNN πίσω από την παραγωγή ψευδών ειδήσεων στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ.

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν είναι ρώσος ολιγάρχης που έχει χαρακτηριστεί ως ο «σεφ» του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν από τον ρωσικό Τύπο. Το 2002, ο ίδιος, πρόσφερε χαβιάρι και μανιτάρια τρούφες στον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, στη διάρκεια γεύματος σε διάσκεψη στην Αγία Πετρούπολη. Πριν από αυτό, ο Πριγκόζιν είχε ανακαινίσει ένα πλοιάριο που έγινε το πιο ακριβό εστιατόριο στην πόλη, ενώ η επιχειρηματική αυτοκρατορία του επεκτάθηκε πολύ περισσότερο, ξεπερνώντας τους στενούς χώρους μιας κουζίνας.

Στις ΗΠΑ, όσοι διερευνούν την υπόθεση της πιθανής εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, εκτιμούν ότι ήταν η εταιρία του Πριγκόζιν που χρηματοδότησε την ρωσική «επιχείρηση τρολαρίσματος» που χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διάδοση κατασκευασμένων ειδήσεων.

Ένα τμήμα της επιχείρησης αυτής είχε ενδιαφέρουσα ονομασία, αλλά και αποστολή ως «Διεύθυνση Προβοκάτσιας», με στόχο τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και την παρουσίαση των κοινωνικών διαχωρισμών και διαιρέσεων της Δύσης, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρίας, τα οποία έχει στην κατοχή του το CNN.

Ο Πριγκόζιν ανήκει στους ανθρώπους του εσωτερικού κύκλου του Κρεμλίνου, ενώ η εταιρία του εκτιμάται ότι είναι ο βασικός υποστηρικτής της υπηρεσίας για την έρευνα στο διαδίκτυο (Internet Research Agency -IRA) που έχει την έδρα της, στην Αγία Πετρούπολη.

Πρόκειται για μυστική εταιρία τεχνολογίας, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Σε βάρος του Πριγκόζιν εφαρμόζονται κυρώσεις που του επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του 2016, για την οικονομική υποστήριξη που προσέφερε ο ίδιος στις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ουκρανικό έδαφος. Αμερικανικές κυρώσεις εφαρμόζονται και κατά δύο επιχειρήσεων του, συμπεριλαμβανομένης και της επιχείρησης που προσφέρει υπηρεσίες εστίασης. Οι κυρώσεις κατά των εταιριών επιβλήθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο των Οικονομικών, μέσα στο 2017.

Το CNN έχει επεξεργαστεί πολλά έγγραφα που διέρρευσαν από τις εταιρίες του Πριγκόζιν και τα οποία περιέχουν περισσότερες αποδείξεις για την εμπλοκή των εταιριών του, στην επιχείρηση τρολαρίσματος στο διαδίκτυο.

Ένα σχετικό συμβόλαιο εξασφάλισε στην υπηρεσία IRA τρόπους για την επιτήρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κι ένα «σύστημα αυτόματης προβολής στις μηχανές αναζήτησης» του διαδικτύου. Σε άλλα έγγραφα φαίνεται ότι ο μηνιαίος προϋπολογισμός της υπηρεσίας IRA το 2013 πλησίασε στο ένα εκατομμύριο δολάρια. Το ποσό αυτό κάλυπτε τις ανάγκες διαφόρων τμημάτων. Μεταξύ αυτών και τις επιχειρήσεις στην ρωσική γλώσσα, αλλά και της χρήσης των αγγλικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η «Διεύθυνση Προβοκάτσιας» έχει την ειδική αποστολή της «δημιουργίας ειδήσεων, προκειμένου να επιτύχουμε τους σκοπούς μας».

Ένα άλλο έγγραφο δείχνει ένα συμβόλαιο του 2013 που καταρτίστηκε από έναν εργαζόμενο στην εταιρία Concord Management and Consulting, που αποτελεί την κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του Πριγκόζιν κι έχει έδρα την Αγία Πετρούπολη. Το συμβόλαιο αυτό, ήταν οικονομικού ύψους 20 εκατομμυρίων ρουβλίων (650.000 δολαρίων, με ισοτιμία του 2013) για την πραγματοποίηση εργασιών στην υπηρεσία IRA και έχει υπογραφεί από τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας αυτής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024