Πώς αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πανεπιστημιακό Ίδρυμα τους φοιτητές με αναπηρία; Πώς καλύπτει τις ανάγκες τους και λύνει τα προβλήματα τους;

Η οργάνωση και οι υπηρεσίες της Μονάδας Προσβασιμότητας του πανεπιστημίου Αθηνών για φοιτητές με αναπηρία παρουσιάσθηκαν σήμερα, σε ειδική τελετή, που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα αυτού του είδους που δημιουργήθηκε σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα.

Η Μονάδα ιδρύθηκε το 2006 και έχει ως αποστολή «τη διασφάλιση στην πράξη της ισότιμης πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές των φοιτητών με διαφορετικές ικανότητες, και απαιτήσεις, και ιδιαίτερα των φοιτητών με αναπηρία (ΦμεΑ)».

Κατά την προσφώνησή του στην εκδήλωση, ο πρύτανης του Ιδρύματος, καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, αναφέρθηκε στην πορεία της μονάδας και σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «η ίδρυσή της το 2006 δεν αποτελούσε νομική υποχρέωση των πανεπιστημίων, αλλά βασιζόταν μόνο στο όραμα και στην κοινωνική ευθύνη του Ιδρύματός, σύμφωνα και με τη διεθνή σχετική εμπειρία».

Τόνισε, επίσης, ότι το πανεπιστήμιο Αθηνών δεν εφησυχάζει στο θέμα αυτό αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες για ισότιμη πρόσβαση όλων στην Εκπαίδευση με τους βέλτιστους όρους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Παναγιώτης Κασσιανός, διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, και ο κ. Κώστας Γαργάλης, ταμίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Ακολούθησαν ομιλίες από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Πολυμενέα, αναπληρωτή πρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας, και τον καθηγητή κ. Γεώργιο Κουρουπέτρογλου, αντιπρόεδρο της Επιτροπής Προσβασιμότητας του πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση βραβεύθηκαν φοιτητές του πανεπιστημίου Αθηνών που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες του στη μονάδα του για φοιτητές με αναπηρία.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας