Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συχνότερα τα καρδιαγγειακά επεισόδια στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Συχνότερα τα καρδιαγγειακά επεισόδια στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του αιφνίδιου θανάτου είναι αφιερωμένο το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και του αιφνίδιου θανάτου είναι αφιερωμένο το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο (19-21 Οκτωβρίου, Αθήνα), που συμπίπτει με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ).

Όπως εξήγησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέλη του ΔΣ της ΕΚΕ, η επιλογή της θεματολογίας βάσει επιδημιολογικών δεδομένων που δείχνουν ανησυχητική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων, των εμφραγμάτων αλλά και των αιφνίδιων θανάτων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι 10-20% των ασθενών δεν παίρνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή μετά από έμφραγμα, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη. Το στρες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο, ενώ δεν είναι αμελητέα και η οικονομική κρίση, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και στην Ελλάδα της οικονομικής ύφεσης αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ανέργους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΕ αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνο Τσιούφη, «κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκδηλώνονται 1,8 εκατ. νέα περιστατικά εγκεφαλικών που σχετίζονται με 624.000 θανάτους. Στην Ελλάδα έχουμε κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, τα οποία αποτελούν την 1η αιτία αναπηρίας στη χώρα μας, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες 563 εκατ.€ και έμμεσες δαπάνες 1 δισ. €».

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιούφης, η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικών επεισοδίων, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά τα εγκεφαλικά επεισόδια που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή είναι τα πιο σοβαρά, με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μόνιμων αναπηριών.

«Σήμερα υπάρχουν ισχυρά δεδομένα και επαρκής κλινική εμπειρία που τεκμηριώνουν ότι τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (NOACs), όπως η απιξαμπάνη, η νταμπιγκατράνη, η ριβαροξαμπάνη, θεωρούνται «σταθμός» στην αντιμετώπιση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Χρησιμοποιώντας τη σωστή δοσολογία είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου με τη δικουμαρόλη, αλλά συγκριτικά με αυτή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας. Πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία προέκυψαν από πρόσφατες μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι τα φάρμακα αυτά σε συνδυασμό με ένα αντιαιμοπεταλιακό μπορεί να αντικαταστήσουν τη τριπλή αντιθρομβωτική αγωγή, που μέχρι τώρα ήταν υποχρεωτική για όλους τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι παράλληλα υποβάλλονται σε στεντ, μειώνοντας έτσι τον αιμορραγικό κίνδυνο», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΕ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 2.500 καρδιολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν την καρδιαγγειακή ιατρική, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει και στην θρομβόλυση ως θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιούφης, «στον τομέα της θεραπείας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κερδίζει έδαφος η έγκαιρη θρομβόλυση και η επεμβατική αντιμετώπιση με τη μηχανική θρομβεκτομή, που σε εξειδικευμένα κέντρα δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η ΕΚΕ όχι μόνο εντείνει τις προσπάθειές της για την καλύτερη ανίχνευση και θεραπεία της υπέρτασης και της κολπικής μαρμαρυγής, αλλά δημιουργεί και ειδική ομάδα εργασίας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με στόχο τη μείωση των αγγειακών εγκεφαλικών και των επιπτώσεών τους».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα συζητηθεί και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στο δίκτυο Stent for Life που στόχο έχει την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της καρδιακής βλάβης που έχει δημιουργηθεί από τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα. Όπως είπε ο Στέφανος Φούσας, πρώην πρόεδρος της ΕΚΕ, «τα Οξέα Στεφανιαία Σύνδρομα (ΟΣΣ) είναι επείγουσες καταστάσεις στις οποίες έχουμε διαταραχή στην αιμάτωση του μυοκαρδίου, που οδηγεί στη νέκρωση του. Ειδικά όταν πρόκειται για απόφραξη στεφανιαίου αγγείου, ή κύρια θεραπεία, είναι η αποκατάσταση της βλάβης άμεσα, με πρωτογενή αγγειοπλαστική στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, γιατί χαμένος χρόνος, σημαίνει χαμένο μυοκάρδιο».

Σήμερα σε μεγάλες πόλεις που ανήκουν στο δίκτυο Stent for Life η πρωτογενής αγγειοπλαστική φτάνει στο 80% και σώζει ζωές ή προλαμβάνει αναπηρίες, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φούσα μείζον πρόβλημα είναι η μείωση του χρόνου της ισχαιμίας, δηλαδή του χρόνου από την έναρξη του πόνου του εμφράγματος, μέχρι να φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο και εκεί χρειάζεται να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες ώστε να αναγνωρίζουν εγκαίρως τα συμπτώματα και να ζητούν άμεσα ιατρική βοήθεια. Πάντως, η Ελλάδα έχει από τα περισσότερα αιμοδυναμικά εργαστήρια στο σύστημα υγείας της, αφού ανέρχονται σε 60, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία μόλις 18.

O Ιωάννης Κανακάκης, Γενικός Γραμματέας της ΕΚΕ, συμπλήρωσε ότι «οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, με τους θανάτους από καρδιακά αίτια να αντιπροσωπεύουν το 40% του συνολικού αριθμού των θανάτων στις ευρωπαϊκές χώρες. Η ΕΚΕ σε μια προσπάθεια πρόληψης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων σχεδιάζει τη δημιουργία νέων καταγραφών των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστώσουμε την εξέλιξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος αντιμετώπισης σε σχέση με τις χρονικές καθυστερήσεις και των ποσοστών επαναιμάτωσης με πρωτογενή αγγειοπλαστική».

Τέλος, από το πρόγραμμμα του συνεδρίου ξεχωρίζουν οι θεματικές που αφορούν στην Προληπτική Καρδιολογία, η οποία απευθύνεται σε άτομα υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως, μεταξύ άλλων, οι καπνιστές, τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα άτομα αλλά και άτομα με ήδη εκδηλωμένο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Σύμφωνα με τον καρδιολόγο μέλος του ΔΣ της ΕΚΕ, Στυλιανό Χαντανή, «οι διαβητικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν διπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο, συνεπώς η καλή και μακροχρόνια ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, η τακτική άσκηση και η μείωση του σωματικού βάρους αποτελούν βασικές στρατηγικές για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών και επακόλουθα για τη μείωση της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης της νόσου στην οικονομία».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024