Θείος Βάνιας απο θέατρο Άνεσις
Το Άνεσις που τα τελευταία πέντε χρόνια σταθερά αποδεικνύει πως είναι θέατρο ρεπερτορίου αλλά και μεγάλων επιτυχιών, από το Νοέμβριο θα παρουσιάσει, πέραν της κεντρικής του παραγωγής τον ΑΜΛΕΤ, κι ένα έργο ιστορικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο για τη δραματουργική του αξία, το Θείο Βάνια του Άντον Τσέχωφ. Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος. Ο Θείος Βάνιας θα […]
Το Άνεσις που τα τελευταία πέντε χρόνια σταθερά αποδεικνύει πως είναι θέατρο ρεπερτορίου αλλά και μεγάλων επιτυχιών, από το Νοέμβριο θα παρουσιάσει, πέραν της κεντρικής του παραγωγής τον ΑΜΛΕΤ, κι ένα έργο ιστορικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο για τη δραματουργική του αξία, το Θείο Βάνια του Άντον Τσέχωφ. Σκηνοθετεί ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος.
Ο Θείος Βάνιας θα παρουσιάζεται στο ανακαινισμένο Άνεσις από τις 14 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Τη μετάφραση και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει ο ίδιος ο σκηνοθέτης ο οποίος επιστρέφει στη σκηνή και με την ιδιότητα του ηθοποιού μετά από απουσία επτά ετών, δίπλα στους Θάλεια Ματίκα και Βασίλη Μπισμπίκη.
Λίγα λόγια για το έργο
Ιστορικά στα 1861, στη Ρωσία του Τσάρου, προωθείται μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την τυπική κατάργηση της δουλείας ενώ η επαρχία συνθλίβεται από τις επιδημίες, τη φτώχεια και την παντελή έλλειψη κάθε βασικής υποδομής. Γέννημα των συνθηκών και προπομπός των ιδεών που αργότερα θα εκφραστούν μέσω της Οκτωβριανής Επανάστασης, είναι ο Βάνια.
Η διαχείριση ενός οικογενειακού κτήματος, ιδιοκτησίας του γαμπρού του Βάνια για τον οποίο ο τελευταίος εργάζεται με πίστη και προσήλωση, αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται μια ιστορία για τα οράματα που διαψεύστηκαν, τις ιδέες που προδόθηκαν, τα πάθη που άδοξα σβήστηκαν και τις ανθρώπινες σχέσεις που χτίζονται για να γκρεμιστούν, σε ένα συγκλονιστικά σύγχρονο σχόλιο για την «ατάραχη» ζωή της επαρχίας που αλλοτριώνει σε βάθος και καταρρακώνει ανθρώπους και συνειδήσεις.
Οι ήρωες στο Θείο Βάνια, διαχρονικοί και δραματικά επίκαιροι, βιώνουν τη φθορά και την ήττα του χρόνου, υποταγμένοι σε μια καθημερινότητα που τους διαλύει. Είναι τραγικοί ακριβώς γιατί γνωρίζουν πως έχουν ήδη χάσει και ανέλπιδα αναμένουν το τέλος. ΒΑΝΙΑΣ (…) Θά΄ θελα να μπορούσα να διαγράψω το παρελθόν. Να ξυπνήσω ένα πρωί, να έχει ήλιο και ησυχία και ν΄ αρχίσω μια καινούργια ζωή. Να μην υπάρχει παρελθόν. Ν΄ αρχίσω απ΄ την αρχή. Αλλά πως ν΄ αρχίσω; Με τι ν΄ αρχίσω; (Μετάφραση Δημοσθένης Παπαδόπουλος)
Πρεμιέρα 14 Νοεμβρίου
Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση – Δραματουργική Επεξεργασία
Φωτισμοί-Μουσική επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη Βοηθός σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφιδάς
Παίζουν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Θάλεια Ματίκα, Βασίλης Μπισμπίκης, Σοφία Πανάγου, Θεόδωρος Κανδηλιώτης , Δημήτρης Διακοσάββας, Δημήτρης Καπετανάκος, Μάνος Καζαμίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr
- Ο ΟΦΗ φέρνει νέα δεδομένα στην Ευρώπη: Το σενάριο για 5/5 την επόμενη σεζόν
- Τουκαλάς: Ευχαριστίες για την εκλογή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
- Απολογείται για τον θάνατο του Παναγιωτάκη η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Ο Γκράμσι και το «παλιό που πεθαίνει» την ώρα που «το νέο δεν μπορεί να γεννηθεί»
- Κοινωνικός Τουρισμός: Νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων
- Νέο διπλό για τους Σπερς με τρομερό Γουεμπανιάμα (114-93) – Γλίτωσαν την «σκούπα» οι Ρόκετς (115-96)
- Καλλιόπη Ταχτσόγλου: Η «Μαρούσκα» από τους «Δύο Ξένους» μιλά για τον ρόλο που της κόστισε στην καριέρα της
- Κως: Καταγγελία για βιασμό 33χρονου στις φυλακές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442