Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Καταλονία αποφασίζει για την ανεξαρτησία της και η Ευρώπη αγωνιά

Η Καταλονία αποφασίζει για την ανεξαρτησία της και η Ευρώπη αγωνιά

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την υπόθεση της απόσχισης της Καταλονίας. Για πρώτη φορά τα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται τόσο έντονα σε ομιλία καταλανού προέδρου. Ο Κάρλες Πουιγδεμόντ αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο την απαραίτητη έγκριση για να κηρύξει μονομερή ανεξαρτησία, ενώ η Ισπανία εξαπολύει νέες απειλές και η ευρωπαϊκή πλευρά συνιστά διάλογο ανάμεσα σε Ισπανία και Καταλονία ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο ατύχημα.

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Ευρώπη την υπόθεση της απόσχισης της Καταλονίας. Για πρώτη φορά τα βλέμματα όλου του κόσμου στρέφονται τόσο έντονα σε ομιλία καταλανού προέδρου.

Ο Κάρλες Πουιγδεμόντ αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο την απαραίτητη έγκριση για να κηρύξει μονομερή ανεξαρτησία, ενώ η Ισπανία εξαπολύει νέες απειλές και η ευρωπαϊκή πλευρά συνιστά διάλογο ανάμεσα σε Ισπανία και Καταλονία ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο ατύχημα.

Τα τελευταία 24ωρα αναβιώνουν μνήμες από την επομένη της ψήφισης υπέρ του Brexit. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του οικονομικού κινδύνου τόσο για την Ισπανία όσο και για την Καταλονία, παρόλο που οι απόψεις των οικονομολόγων διίστανται όσον αφορά στο θέμα των οικονομικών συνεπειών στην περιφερειακή κυβέρνηση μετά την απόσχιση.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ κάλεσε τον Πουιγδεμόντ να μην προβεί σε ανακοίνωση που θα εξαλείψει τις πιθανότητες διαλόγου με την ισπανική κυβέρνηση.

Στάθηκε στη σημασία της ενωμένης Ευρώπης, στέλνοντας έτσι έμμεσο μήνυμα κατά των μονομερών κινήσεων, και ανέδειξε την περίπτωση του εατού του που είναι μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, «άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπά αστυνομικό γκλοπ». Ο Τουσκ ζήτησε, ακόμη, ο διάλογος να γίνει σε πολιτισμένο κλίμα, καταδικάζοντας παράλληλα τη χρήση βίας.

«Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», τόνισε.

Υπέρ μιας ειρηνικής λύσης ώστε να καμφθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Μαδρίτης και αυτονομιστών της Καταλονίας τάχθηκε και ο γάλλος πρόεδρος.

«Έγινε μια επίδειξη δύναμης εκ μέρους των Καταλανών, ελπίζω ότι θα διευθετηθεί με ειρηνικά μέσα» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας και κινούμενος σε ανάλογη ιδεολογική γραμμή με τον ισπανό πρωθυπουργό, δήλωσε ότι το καταλανικό δημοψήφισμα «δεν εμπίπτει στους κανόνες του κράτους δικαίου της Ισπανίας». Έκρινε ότι μια μορφή «αλυτρωτισμού υφίσταται στην Καταλονία», υποστήριξε όμως ότι η ΕΕ δεν πρέπει να επέμβει στην κρίση.

«Δεν είναι ρόλος της Ευρώπης» τόνισε για να συμπληρώσει ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επενέβαινε, «θα αντιμετώπιζε επί ίσοις όροις» τον πρόεδρο της Καταλονίας και τον Ισπανό πρωθυπουργό. Αντίθετη άποψη φαίνεται, ωστόσο, να έχει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που υποστηρίζει ότι ανεξαρτησία για την Καταλονία σημαίνει και εκ νέου διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024