Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποστάσεις κρατά ο Μπερλουσκόνι από το δημοψήφισμα για αυτονομία σε Βένετο και Λομβαρδία

Αποστάσεις κρατά ο Μπερλουσκόνι από το δημοψήφισμα για αυτονομία σε Βένετο και Λομβαρδία

Αποστάσεις κρατάει ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από το συμβουλευτικό δημοψήφισμα για αυτονομία που θα οργανωθεί στις ιταλικές περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία στις 22 Οκτωβρίου.

Αποστάσεις κρατάει ο ιδρυτής της Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από το συμβουλευτικό δημοψήφισμα για αυτονομία που θα οργανωθεί στις ιταλικές περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία στις 22 Οκτωβρίου.

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα δεν πρόκειται να έχει καμία άμεση συνέπεια, αλλά αναμένεται να οδηγήσει σε διαπραγμάτευση με την ιταλική κυβέρνηση για κατοχύρωση αυτονομίας, με τελικό στόχο να μπορέσουν οι δυο αυτές περιφέρειες να διαχειρίζονται- άμεσα ή έμμεσα- ένα σημαντικό ποσοστό των φόρων που καταβάλλουν οι κάτοικοί τους.

Η υπερίσχυση του «ναι» θεωρείται σχεδόν δεδομένη, από την στιγμή που υπέρ του δημοψηφίσματος έχουν ταχθεί η Λέγκα, η Φόρτσα Ιτάλια και το κίνημα Πέντε Αστέρων. Όπως υπογραμμίζει, όμως, ο ιταλικός Τύπος, οι εξελίξεις στην Καταλονία και οι εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες της Ιταλίας έχουν οδηγήσει σε μια μερική αλλαγή θέσεων και ισορροπιών.

Ο επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δεν θέλει να εμπλακεί στην όλη εκστρατεία πριν από την ψηφοφορία και επέλεξε να προσφέρει μόνο τυπική υποστήριξη. Το ερχόμενο Σάββατο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα μεταβεί σε πολιτική συγκέντρωση με θέμα ακριβώς την διοργάνωση του δημοψηφίσματος, παρά τις σχετικές εκκλήσεις του περιφερειάρχη της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι.

Οι κύριες αιτίες της νέας αυτής στρατηγικής είναι δυο: ο πρώην Καβαλιέρε στηρίζει τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι στην αντιπαράθεση με την Καταλονία και δεν θέλει να δώσει καμία αφορμή για να αμφισβητηθεί η στάση του. Επίσης, σε ότι αφορά τις ενδοϊταλικές ισορροπίες, δεν επιθυμεί να ενισχύσει υπερβολικά τη Λέγκα, από την στιγμή που σύντομα θα πρέπει να συμφωνηθούν πιθανότατα οι λεπτομέρειες της συμμαχίας με την Φόρτσα Ιτάλια, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της άνοιξης.

Το κόμμα του ιταλού πολιτικού, επιχειρηματία και καναλάρχη έχει μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στις περιφέρειες του ιταλικού Νότου και κατά συνέπεια ο Μπερλουσκόνι δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους της Κάτω Ιταλίας, στηρίζοντας δυναμικά αυτονομιστικές διαθέσεις, έστω κι αν δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση -τουλάχιστο στην φάση αυτή- την ενότητα του ιταλικού κράτους. Mένει να διαπιστωθεί αν στις επόμενες δέκα ημέρες, μέχρι την ψήφο στην Λομβαρδία και στο Βένετο, ο «μίστερ τιβί» θα παραμείνει «αποστασιοποιημένος» ή αν θα προχωρήσει σε μια από τις τόσες στροφές και εκπλήξεις, στις οποίες έχει συνηθίσει πλέον τους Ιταλούς.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024