Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Πολιτική γενναιότητα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Τσίπρας: Πολιτική γενναιότητα το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου

Εστιάζοντας στη σημασία της διασφάλισης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού για κάθε άνθρωπο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πράξη «πολιτικής γενναιότητας» τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ταυτότητα φύλου, κατηγορώντας τη ΝΔ για α λα καρτ φιλελευθερισμό. «Είμαστε με τις ζέβρες και όχι με τα λιοντάρια, με τους ανθρώπους που πνίγεται η φωνή τους» τόνισε στην Ολομέλεια. «Καμία παράδοση, καμία θρησκεία δεν μπορεί να πετά ανθρώπους στο περιθώριο» ήταν ένα ακόμη «καρφί» με πολλούς αποδέκτες.

Εστιάζοντας στη σημασία της διασφάλισης του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού για κάθε άνθρωπο, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πράξη «πολιτικής γενναιότητας» τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, κατηγορώντας τη ΝΔ για α λα καρτ φιλελευθερισμό και εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την στάση Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού. «Είμαστε με τις ζέβρες και όχι με τα λιοντάρια, με τους ανθρώπους που πνίγεται η φωνή τους» τόνισε, παίρνοντας το λόγο στην Ολομέλεια. «Καμία παράδοση, καμία θρησκεία δεν μπορεί να πετά ανθρώπους στο περιθώριο» ήταν ακόμη ένα «καρφί» με πολλούς αποδέκτες.

Πέταξε το γάντι στη ΝΔ ως προς το ποια θα είναι η στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επικαλούμενος στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Είστε υπέρ, ή κατά; Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι».

«Σήμερα στην Ελλάδα του 2017, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνεται στο έδαφος των στρεβλώσεων ενός συντηρητισμού που καλεί όχι μόνο για τον μη σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά και για την εκούσια τιμωρία των συνεπειών της διαφορετικότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας για το νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις εντός και εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενώ το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει απότομα λίγες ώρες πριν από την ψήφισή του.

«Μένουμε Ευρώπη, δεν σημαίνει μένουμε στον σκοταδισμό, αλλά δίνουμε μάχες για την προόδο. Σημαίνει εκσυγχρονίζουμε τη χώρα και διευρύνουμε τα δικαιώματα των πολιτών» δήλωσε ο πρωθυπουργός συνδέοντας την ψήφιση του νομοσχεδίου με κίνηση που αντιτίθεται στην οπισθοχώρηση και που συμβαδίζει με τις επιδιώξεις μιας «δημοκρατικής Ευρώπης».

Χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου προοδευτική τομή και πράξη πολιτικής γενναιότητας που δεν μεταφράζεται ως ανοχή στη διαφορετικότητα αλλά ως σεβασμός στη δημοκρατία. «Η νομοθέτηση γίνεται στη βάση της ισότητας» τόνισε.

«Καμία προοδευτική τομή δεν γίνεται εύκολα. Έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της δικαίωσης» πρόσθεσε.

Αφήνοντας αιχμές προς πάσα κατεύθυνση, υπογράμμισε πως όσοι καλούν αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, της ζητούν ουσιαστικά «όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται ενσυνείδητα η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα».

»Είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε πολίτη και άνθρωπο» δήλωσε. Επισήμανε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί υποχρέωση όλων όσοι θέλουν να δηλώνουν πως ανήκουν στον φιλελεύθερο ή τον προοδευτικό χώρο, γι’αυτό και αποτελεί «πράξη πολιτικής γενναιότητας».

»Κρίνεται η αλήθεια των στοιχείων που αναγράφονται στις δικές μας πολιτικές ταυτότητες» τόνισε ταυτίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση με τον συντηρητισμό που απέχει από τα πιστεύω της Ευρώπης.

Εστιάζοντας στο σήμα του προοδευτικού, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου φτάνει μετά την έγκριση του συμφώνου συμβίωσης ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια.

«Χαίρομαι που ΔΗΣΥ και Ποτάμι δεν ακολουθούν τη ΝΔ»

Εκτοξεύοντας πυρά ενάντια στη ΝΔ και αφήνοντας αιχμές για τις πιέσεις από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο, εκείνον της διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων.

«Καμία παράδοση, καμία θρησκεία δεν μπορεί να πετά ανθρώπους στο περιθώριο» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ στη ΝΔ καταλόγισε φιλελευθερισμό α λα καρτ.

«Δεν μπορείτε να είστε φιλελεύθεροι μόνο σε ό,τι αφορά την αγορά εργασίας» επισήμανε κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ακροδεξιά ατζέντα.

Κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει ευθέως εάν θα υποστηρίξει «την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας».

«Ή θα στρίψετε διά της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων;» σχολίασε.

«Ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν από λίγες εβδομάδες ύστερα από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επί της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας επικρίνοντας τη στάση του προέδρου της ΝΔ.

«Τι έγινε ξαφνικά και ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε γνώμη; Δεν τον άφησε ο κ. Γεωργιάδης κι εσείς κ. Βορίδη;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για τη στάση της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού ως προς το νομοσχέδιο, είπε ότι χαίρεται που δεν ακολουθούν τη ΝΔ «οι συνήθεις σύμμαχοι, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς» και πως θα πρέπει κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024