Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόμπελ Ειρήνης: Μήνυμα σε Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν από τη ICAN

Νόμπελ Ειρήνης: Μήνυμα σε Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν από τη ICAN

Ενθουσιασμένη είναι η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) Μπέατρις Φιν με τη βράβευση της οργάνωσης με το Νόμπελ Ειρήνης. Απευθυνόμενη σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, η Φιν τονίζει ότι «τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα. Η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι παράνομη (…) και πρέπει να σταματήσουν».

Ενθουσιασμένη είναι η εκτελεστική διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) Μπέατρις Φιν με τη βράβευση της οργάνωσης με το Νόμπελ Ειρήνης.

Απευθυνόμενη σε Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, η Φιν τονίζει ότι «τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα. Η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι παράνομη (…) και πρέπει να σταματήσουν».

Μιλώντας στο Reuters η Φιν επεσήμανε ότι η ICAN θα χρησιμοποιήσει την επιτυχία του Νόμπελ για να ασκήσει πίεση σε όσες περισσότερες χώρες μπορεί ώστε να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη συμφωνία απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων.

Η προεδρία του Τραμπ «αναδεικνύει» τον πυρηνικό κίνδυνο, σύμφωνα με την Μπέατρις Φιν

Απευθυνόμενη στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ουν, η Φιν τόνισε: «Τα πυρηνικά όπλα είναι παράνομα. Η απειλή να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι παράνομη (…) και πρέπει να σταματήσουν».

Η προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ «αναδεικνύει» τον πυρηνικό κίνδυνο στον κόσμο, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN) αφού τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης.

«Η εκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έκανε πολλούς ανθρώπους να δυσανασχετήσουν πολύ στην ιδέα ότι μπορεί, μόνος του, να εγκρίνει τη χρήση πυρηνικών όπλων», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης η διευθύντρια της ICAN Μπεατρίς Φιν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Σουηδέζα επέκρινε επίσης το γεγονός ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου έχει δείξει πως «δεν ακούει» πάντα τους εμπειρογνώμονες.

«Αν δυσανασχετείτε στην ιδέα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα (…), τότε οφείλετε να δυσανασχετήσετε και στην ίδια την ιδέα των πυρηνικών όπλων», δήλωσε.

Υπογράμμισε, επίσης, πως τα «πυρηνικά όπλα δεν φέρνουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και στη Βόρεια Κορέα «δεν αισθάνονται ιδιαίτερα σε ασφάλεια».

«Καμιά χώρα που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα των ανθρωπιστικών αρχών δεν θα πρέπει να προβαίνει σε τέτοιες (πυρηνικές) δραστηριότητες», επέμεινε καλώντας σε διάλογο τα μέρη που συγκρούονται πάνω στα θέματα των πυρηνικών.

Ενώ η Ντανιέλα Βαράνο, εκπρόσωπος της ICAN, επεσήμανε ότι η οργάνωση είναι ενθουσιασμένη με τη βράβευση. «Όπως μπορείτε να φανταστείτε είμαστε ενθουσιασμένοι, πρόκειται για φοβερά νέα», δήλωσε στο Reuters.

«Πρόκειται για μια φοβερή αναγνώριση του έργου που έχουν κάνει οι ακτιβιστές στη διάρκεια των ετών και κυρίως οι Hibakusha», επεσήμανε αναφερόμενη στους επιζώντες των ατομικών βομβών στην Ιαπωνία.

«Οι μαρτυρίες τους ήταν κρίσιμης σημασίας, κρίσιμες για την εκπληκτική αυτή επιτυχία», τόνισε.

Η Διεθνής Εκστρατεία για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), η οποία τιμηθηκε σήμερα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, διεξάγει έναν άοκνο αγώνα για την απαγόρευση και την εξάλειψη των όπλων αυτών, που αναμφίβολα απειλούν σήμερα όσο ποτέ άλλοτε εδώ και δεκαετίες.

Η ICAN, ένας διεθνής συνασπισμός που συνασπίζει σε περίπου 100 χώρες πάνω από 468 οργανώσεις, ανθρωπιστικές, περιβαλλοντικές, για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειρηνιστικές και για την ανάπτυξη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δέκα χρόνια ζητώντας «την εξάλειψη» των πυρηνικών όπλων.

Η επίμονη αυτή μάχη επέτρεψε στην οργάνωση να επιτύχει μια σημαντική νίκη τον Ιούλιο στον ΟΗΕ, όταν 30 χώρες ξεκίνησαν την υπογραφή συνθήκης που απαγορεύει τα ατομικά όπλα. Η εμβέλεια της συνθήκης παραμένει ακόμη συμβολική, επειδή το κείμενο μποϊκοτάρουν οι εννέα πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα), που διαθέτουν συνολικά περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα.

Εξάλλου η εμβέλεια της συνθήκης παραμένει προς το παρόν περιορισμένη επειδή θα τεθεί σε ισχύ μόλις θα έχει επικυρωθεί από 50 χώρες.

«Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει. Η δουλειά δεν θα έχει τελειώσει όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπέατρις Φιν.

Η πρόσφατη αύξηση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα γύρω από το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι γι’ αυτήν ένα «σήμα συναγερμού».

«Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να οδηγήσουν τον κόσμο κυριολεκτικά στο τέλος του», δήλωσε η Φιν.

Η ICAN, η οποία συγκροτήθηκε επισήμως το 2007 στη Βιέννη, στο περιθώριο μιας διεθνούς διάσκεψης της Συνθήκης Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων, συνάσπισε στην υπόθεσή της τους ακτιβιστές όλου του κόσμου, αλλά και διασημότητες.

Ο νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και νομπελίστας της Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου, ο μουσικός της τζαζ Χέρμπι Χάνκοκ ή ο Δαλάι Λάμα είναι μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την οργάνωση, η έδρα της οποίας βρίσκεται στα κτίρια του Οικουμενικού Συμβουλίου Εκκλησιών στη Γενεύη, κοντά στον ΟΗΕ.

Ενώ πριν από δέκα χρόνια το αντιπυρηνικό κίνημα εξακολουθούσε να είναι κατακερματισμένο, η ICAN κατάφερε να κάνει τους ακτιβιστές να δουλέψουν μαζί με έναν κοινό στόχο: την απαγόρευση και την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων, όπως για παράδειγμα έχουν ήδη απαγορευθεί τα βιολογικά όπλα ή οι νάρκες κατά προσωπικού.

Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν τον Ιούλιο με την υιοθέτηση από 122 χώρες της νέας συνθήκης που απαγορεύει τα πυρηνικά όπλα, παρά την άγρια αντίσταση των ΗΠΑ και άλλων πυρηνικών δυνάμεων.

Για την Φιν, αυτό το «σημείο εκκίνησης» είναι μια «αληθινή ιστορική επιτυχία».

«Όσο περισσότερο καταφέρνουμε να ενώσουμε τις χώρες (…) τόσο περισσότερο η κοινή γνώμη θα αλλάξει και θα πιστεύει πως αυτό είναι απαράδεκτο» και «τόσο περισσότερο δύσκολο θα είναι για τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να υποστηρίξουν τη θέση τους», εκτιμά.

Σύμφωνα με την ICAN, πέντε ευρωπαϊκές χώρες φιλοξενούν στο έδαφός τους αμερικανικά πυρηνικά όπλα, βάσει μιας συμφωνίας για την κατανομή των πυρηνικών μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου λίγο περισσότερες από 20 άλλες χώρες δηλώνουν πως εξαρτώνται από τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με την ICAN. Χωρίς να υπολογίσουμε ότι ορισμένες χώρες διαθέτουν πυρηνικούς αντιδραστήρες ή πειραματικούς αντιδραστήρες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πέραν της πολιτικής χρήσης τους για την παραγωγή όπλων.

Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε καταστροφικές συνέπειες, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστήσουν ανίσχυρες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, υπογραμμίζει η ICAN.

«Μία μόνο πυρηνική βόμβα που θα εκρήγνυτο σε μια μεγάλη πόλη θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Η χρήση δεκάδων ή εκατοντάδων τέτοιων βομβών θα αναστάτωνε ριζικά το παγκόσμιο κλίμα, θα επέφερε έναν γενικευμένο λιμό», προειδοποιεί η ICAN στον ιστότοπό της.

Ταυτόχρονα τα προγράμματα που είναι αφιερωμένα στα πυρηνικά όπλα αφαιρούν, σύμφωνα με τους ακτιβιστές, δημόσια κεφάλαια από την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, τη βοήθεια σε θύματα καταστροφών και από άλλες ουσιαστικές υπηρεσίες.

Οι εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα δαπανούν περισσότερα από 105 δισ. δολάρια κάθε χρονο για να εξασφαλίζουν τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών οπλοστασίων τους, σύμφωνα με την ICAN, η οποία χρηματοδοτείται από ιδιώτες δωρητές και από συνεισφορές της ΕΕ και κρατών, μεταξύ των οποίων η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γερμανία και το Βατικανό.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός της οργάνωσης πλησιάζει το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Η Μογκερίνι χαιρετίζει την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ICAN

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, χαιρέτισε το γεγονός ότι η αντιπυρηνική εκστρατεία ICAN τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ συμμερίζεται με την ICAN τον στόχο «ενός κόσμου απαλλαγμένου από τα πυρηνικά όπλα».

Η Μογκερίνι θεωρούνταν φέτος από τα φαβορί για το Νόμπελ Ειρήνης για τον ρόλο-κλειδί που διαδραμάτισε στην υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας του Ιουλίου 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, μαζί με τον αμερικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Είναι καλό που βλέπουμε ότι το βραβείο Νόμπελ 2017 δόθηκε στην ICAN. Μοιραζόμαστε μια σταθερή δέσμευση για την επίτευξη του στόχου να έχουμε έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ στον λογαριασμό της στο Twitter.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, η Μογκερίνι είχε δηλώσει πως δεν είναι απαραίτητο «να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία (Ιράν, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία), που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όμως, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει έτοιμος να θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την ιστορική συμφωνία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι δεν σέβεται «το πνεύμα» της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024