Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλιάτσος: H παροχή εγγυήσεων δεν βοηθά μόνο τις ΜμΕ αλλά και τις τράπεζες

Γαλιάτσος: H παροχή εγγυήσεων δεν βοηθά μόνο τις ΜμΕ αλλά και τις τράπεζες

Τη σημασία της διευκόλυνσης παροχής εγγυήσεων προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Κώστας Γαλιάτσος κατά το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φορέων Εγγυοδοσίας (AECM) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Τη σημασία της διευκόλυνσης παροχής εγγυήσεων προς τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Κώστας Γαλιάτσος κατά το διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φορέων Εγγυοδοσίας (AECM) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στις εργασίες του, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, συμμετείχαν 50 εξειδικευμένα στελέχη στα χρηματοοικονομικά και ιδιαιτέρως στην εγγυοδοσία επιχειρήσεων από 20 χώρες της Ευρώπης.

Αποκλειστικός εκπρόσωπος της Ελλάδας και πλήρες μέλος της AECM, είναι το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) που ήταν και ο οικοδεσπότης της διοργάνωσης.

Θέμα των εργασιών του σεμιναρίου ήταν η σε βάθος ανάλυση των τεχνικών και των πτυχών μεταξύ της παροχής εγγυήσεων στο πλαίσιο χαρτοφυλακίων δανείων έναντι αυτών σε μεμονωμένα δάνεια.

Τη σημασία του θέματος αυτού, αλλά και γενικότερα της παροχής εγγυήσεων σε δάνεια, τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέδειξαν στις τοποθετήσεις τους κατά την πρώτη ημέρα του σεμιναρίου και οι δύο προσκεκλημένοι. Η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χαρούλα Απαλαγάκη και ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, Νίκος Μυρτάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Απαλαγάκη στην τοποθέτηση της, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι η παροχή εγγυήσεων από το ΕΤΕΑΝ προς τις ελληνικές τράπεζες υπέρ των μικρών ή πολύ μικρών επιχειρήσεων, σίγουρα στήριξε τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Περιόρισε επομένως -στον βαθμό- που χορηγήθηκαν οι εγγυήσεις την έκταση του πιστωτικού κινδύνου των τραπεζών. Παρόλα αυτά, σημείωσε η κυρία Απαλαγάκη, οι τράπεζες και στην περίπτωση αυτή εφάρμοσαν κι έπρεπε να εφαρμόσουν τα γενικά πιστοδοτικά κριτήρια ιδίως δε, τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας Νίκος Μυρτάκης, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Εγγυήσεων (AECM) και στη βαρύτητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ιδιαίτερα τόνισε την ουσιαστική συνεργασία των Συνεταιριστικών Τραπεζών με το ΕΤΕΑΝ, μέσω της οποίας ενισχύθηκαν πολλές επιχειρήσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, λόγω της διείσδυσης τους στις τοπικές αγορές και της άμεσης σύνδεσής τους με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορούν, αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ, να συμβάλουν καίρια στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών.

Τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ, Κώστας Γαλιάτσος τόνισε ότι για το ταμείο η ενεργοποίηση προγραμμάτων εγγυοδοσίας είναι πρωταρχικής σημασίας, αφού εκτός από το προφανές όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εγγυήσεις είναι ιδιαιτέρως επωφελείς και για τις τράπεζες. Κι αυτό, γιατί δεν υπάρχει μεταβλητότητα στην αξία τους, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των εμπράγματων εξασφαλίσεων, ενώ παράλληλα, μέσω των εγγυήσεων ΕΤΕΑΝ, στηρίζεται καίρια η κεφαλαιακή επάρκεια τους.

Ο κ. Γαλιάτσος ολοκλήρωσε την ομιλία του, σημειώνοντας ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα του σεμιναρίου της Αθήνας θα σχηματοποιηθούν, συλλογικά πια από την AECM, σε νέες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης της παροχής εγγυήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι εξαιρετικά θετικό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024