Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία- Σαουδική Αραβία: Ουσιαστικές συνομιλίες και ταύτιση απόψεων

Ρωσία- Σαουδική Αραβία: Ουσιαστικές συνομιλίες και ταύτιση απόψεων

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον σαουδάραβα μονάρχη ως «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές», μετά την «ιστορική» επίσκεψη του τελευταίου στη Ρωσία, ενώ και ο βασιλιάς, Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ, τόνισε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντμίρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες που είχε με τον σαουδάραβα μονάρχη ως «περιεκτικές, ουσιαστικές και εμπιστευτικές», μετά την «ιστορική» επίσκεψη του τελευταίου στη Ρωσία.

«Είχαμε πολύ λεπτομερείς συνομιλίες στην μεταξύ μας συνάντηση. Μιλήσαμε για τις διμερείς σχέσεις και για την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι ήταν μια ιδιαίτερα περιεκτική συζήτηση, ουσιαστική και πολύ εμπιστευτική.

Σύμφωνα με τον ρώσο πρόεδρο, η ρωσική πλευρά είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρώτη επίσκεψη του ααουδάραβα μονάρχη στη χώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι αποδέχθηκε πρόσκληση του σαουδάραβα μονάρχη να επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο ρώσος πρόεδρος, τόνισε ότι αυτή η επίσκεψη είναι ένα «εμβληματικό γεγονός».

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν μακρά ιστορία, καθώς, όπως είπε, πριν από 90 χρόνια, το 1926, η Σοβιετική Ένωση υπήρξε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε το βασίλειο που ίδρυσε ο πατέρας του σημερινού μονάρχη Αμπντέλ Αζίζ μπεν Σαούντ.

Σαουδάραβας μονάρχης: Ταύτιση απόψεων με τον ρώσο πρόεδρο σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, υπέρ της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών

Η Σαουδική Αραβία προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων της με την Ρωσία προς όφελος της ειρήνης, της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομική ανάπτυξης, δήλωσε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που είχε με τον ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για την σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.

Ο σαουδάραβας μονάρχης, αφού ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί την Ρωσία το 2006 , αλλά τότε δεν ηγείτο του βασιλείου, επεσήμανε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και πως υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα ζητήματα που συμβάλλουν στην εδραίωση της ασφάλειας και της ευημερίας τους.

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ, τάχθηκε υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στην Συρία με πολιτικά μέσα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση, η οποία θα εγγυάται της επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας, την διατήρηση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Τάχθηκε επίσης υπέρ της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο Κόλπο δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει εκεί σταθερότητα και ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι για να επιτευχθεί αυτό «θα πρέπει το Ιράν να σταματήσει να επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης και να σταματήσει τις ενέργειες που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην περιοχή».

Παράλληλα επεσήμανε τη μεγάλη «σημασία της πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη με βάση τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι χώρες του Κόλπου, τα αποτελέσματα του διαλόγου με την Υεμένη, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , ώστε να διασφαλισθεί η ενότητας της Υεμένης , η ασφάλεια και η σταθερότητα της».

Κατά την άποψη του Σαουδάραβα μονάρχη, η διεθνής κοινότητα πρέπει επίσης να συμβάλει στην διευθέτηση της κατάστασης στην Μιανμάρ ώστε να υπάρξει λύση που να διασφαλίζει την ασφαλή διαβίωση των μουσουλμάνων που ζουν σ αυτή τη χώρα.

Τέλος ο Σαουδάραβας μονάρχης πρότεινε την ίδρυση ενός διεθνούς Κέντρου καταπολέμησης της τρομοκρατίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, που η πρωτεύουσα του θα είναι η Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ, τον Κόλπο, τη Μέση Ααντολή και τη Βόρειο Αφρική

Ο Βαλντιμίρ Πούτιν και ο Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ, συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, το Ιράκ την Υεμένη, όπως και την κατάσταση στον Κόλπο και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν οι δύο αρχηγοί.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, είχαν μια σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τις πιο σημαντικές πλευρές της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική» δήλωσε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη, στην κατάσταση στον Κόλπο και την διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστιανικής διένεξης.

Ο Λαβρόφ είπε ότι ο Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν στο ότι ο μοναδικό τρόπο επίλυσης των διενέξεων στην περιοχή είναι ο σεβασμός όλων των μερών, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη της ειρηνικής διευθέτησης των κρίσεων.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αξιολόγησε θετικά την πρωτοβουλία της Αστανά, για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, και πως η Ρωσία υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας να ενώσει την συριακή αντιπολίτευση ώστε να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, είπε επίσης ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συμμερίζονται την αναγκαιότητα που υπάρχει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Τέλος, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι ο Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν την συνεργασία μετά των πετρελαιοπαραγωγών χωρών με τον ΟΠΕΚ στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου.

Αλ Τζουμπέιρ: Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στις σχέσεις Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αλ Τζουμπέιρ δήλωσε σήμερα στην Μόσχα, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζιζ Αλ Σαούντ, ότι νέοι ορίζοντες ανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Αλ Τζουμπέιρ υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, πιστεύουν στην αρχή της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, προτάσσοντας την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας.

Παράλληλα τόνισε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται, ώστε να ενωθεί η συριακή αντιπολίτευση και πως οι συμφώνησαν στο ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας όπως και οι κρατικοί θεσμοί.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024