Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Την Κυριακή με το ΒΗΜΑ η συλλεκτική σειρά «Η Ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης και γλώσσας»

Την Κυριακή με το ΒΗΜΑ η συλλεκτική σειρά «Η Ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης και γλώσσας»

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με το ΒΗΜΑ ο πρώτος τόμος της σειράς «Η Ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης και γλώσσας: Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε, 1821-1894», σε επιμέλεια Αλέξη Δημαρά.

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με το ΒΗΜΑ ο πρώτος τόμος της σειράς «Η Ιστορία της Ελληνικής εκπαίδευσης και γλώσσας: Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε, 1821-1894», σε επιμέλεια Αλέξη Δημαρά.

«Μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι η νομοθετική αντικατάσταση μιας διδακτικής μεθόδου με μιαν άλλη. Δεν είναι ούτε το χτίσιμο σχολικών κτιρίων, ούτε η αύξηση των αποδοχών των δασκάλων, ούτε και η μεταβολή του ωρολογίου και του αναλυτικού προγράμματος. Αυτά όσο σημαντικά και αν είναι, μπορεί να αποτελούν στοιχεία μιας μεταρρύθμισης ή να είναι απλές αλλαγές στα χαρακτηριστικά ενός συστήματος που στην ουσία του παραμένει αμετάβλητο. Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι κάτι βαθύτερο• Είναι η αλλαγή προσανατολισμού, είναι η κυριάρχηση ενός νέου πνεύματος».

Στην έκδοση αυτή έχουν συγκεντρωθεί τεκμήρια από την ιστορία της εκπαίδευσης στη νεώτερη Ελλάδα. Το μήνυμά τους είναι απλό και συγκλονιστικό: Από τα 1821 το γένος επιθυμεί μια εκπαίδευση που, μέσα στα πλαίσια της κλασικής κληρονομιάς, θα ετοιμάζει όλα τα μέλη της αυριανής κοινωνίας, έτσι ώστε να ζήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια• μια εκπαίδευση που θα βοηθήσει να μεταβληθούν οι ραγιάδες σε πολίτες ενός ελεύθερου κράτους. Τις προσδοκίες του τις εξέφρασε με σαφήνεια στην περίοδο 1821-1827.

Στα δέκα επόμενα χρόνια διαμορφώθηκε το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που, αν και θύμιζε στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά τα οράματα του Αγώνα, στηριζόταν όμως σε θεμελιακά διαφορετικές αρχές. Από τότε και ύστερα, το αίτημα παρέμεινε το ίδιο: Να γυρίσουμε σε εκείνο που πρωτοζητήθηκε, να αποκτήσουμε σχολεία που να εκφράζουν το παρόν και να ετοιμάζουν για το μέλλον. Ο αναγνώστης -εκπαιδευτικός, γονέας, σπουδαστής ή απλός παρατηρητής- θα κάνει εύκολα μόνος του παραλληλισμούς και συγκρίσεις με τα σημερινά. Θα έχει έτσι και αποδείξεις για εκείνο που γνωρίζει μόνο εμπειρικά: Η μεταρρύθμιση δεν έγινε.

Τα κείμενα δημοσιεύονται σε χρονολογική τάξη, αλλά δεν είναι απαραίτητο να διαβασθούν με τη σειρά. Δίνουν, όλα μαζί και το καθένα χωριστά, την εικόνα μιας μόνιμης επικαιρότητας, την εντύπωση μιας ρόδας που γυρίζει αδιάκοπα στον αέρα χωρίς να οδηγεί πουθενά, την αίσθηση μιας ανεκπλήρωτης προσδοκίας.

Το έργο αυτό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Εστίας».

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει ο δεύτερος τόμος, «Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε, 1895-1967» και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, «Η δίκη των τόνων. Η πειθαρχική δίωξη του καθηγητή Ι.Θ. Κακριδή»

in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024