Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διχασμό προκαλεί στους νοσηλευτές το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Διχασμό προκαλεί στους νοσηλευτές το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Μοιρασμένες στα δύο είναι οι συνδικλαστικές ενώσεις των νοσηλευτών με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ρυθμίζει ουσιαστικά ζητήματα του κλάδου, με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ), να εξαπολύει βολές προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και την διοίκηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Μοιρασμένες στα δύο είναι οι συνδικλαστικές ενώσεις των νοσηλευτών με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ρυθμίζει ουσιαστικά ζητήματα του κλάδου, με την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠαΣΟΝοΠ) να εξαπολύει βολές προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και την διοίκηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ).

Συγκεκριμένα, η ΠαΣΟΝοΠ χαιρετίζει τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας και θεωρεί «εντελώς ανυπόστατα και παραπλανητικά, όλα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες από άλλους φορείς της νοσηλευτικής περί δήθεν διάσπασης της νοσηλευτικής κοινότητας, περί ισοπέδωσης των τίτλων σπουδών, περί υποβάθμισης των νοσηλευτών και του ρόλου τους, περί διάλυσης της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, ακόμα και περί κατάλυσης του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Η ΠαΣΟΝοΠ επιτίθεται στην ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία μέχρι το 2014 δημόσια υποστήριζε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός ενιαίου νοσηλευτικού κλάδου.

Ακόμα βάλλει κατά της ΕΝΕ λέγοντας ότι παράγοντες της σημερινής διοίκησης επί 13 συναπτά έτη κατέχουν τα ίδια αξιώματα ύστερα από εκλογικές διαδικασίες με συμμετοχή στις εκλογές μόνο του 13% των εγγεγραμμένων.

Η ΠαΣΟΝοΠ θεωτεί ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας επιχειρείται «ο εκδημοκρατισμός και ο πλουραλισμός των απόψεων στις τάξεις του Οργάνου» και ότι με «τη δυνατότητα διεύρυνσης του εκλογικού Σώματος που επιχειρείται από την αύξηση των Περιφερικών Τμημάτων της ΕΝΕ στα πρότυπα άλλων ΝΠΔΔ του χώρου της Υγείας και με τη δυνατότητα εγγραφής που παρέχεται στους ΔΕ συναδέλφους μας, αναγνωρίζουμε ότι ο νομοθέτης επιθυμεί το ΝΠΔΔ να επιτελέσει το ρυθμιστικό του ρόλο σε όλο το φάσμα της νοσηλευτικής άσκησης, με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργό συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού».

Τέλος, υποστηρίζει ότι με «τον ορισμό πλαφόν στις θητείες για κάθε θέση αιρετού, αλλά και με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που επανεισάγεται, επιχειρείται η αποφυγή του φαινομένου δημιουργίας μηχανισμών ελέγχου του φορέα από κομματικά ή άλλα συμφέροντα, ενώ προάγεται η πολυσυλλεκτικότητα στα Όργανα Διοίκησης με σκοπό τη σύνθεση και όχι την έξωθεν επιβολή απόψεων».

ΕΝΕ: Αντιδημοκρατική, βίαιη παρέμβαση που ακυρώνει τις εκλογές

Από την πλευρά της η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «φωτογραφικό» και κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι το κατέθεσε εσπευσμένα μετά από 10ημερη διαβούλευση και όχι τεσσάρων εβδομάδων όπως προβλέπεται συνήθως.

«Τα μέλη της ΕΝΕ σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες, εξασφάλισαν υποστήριξη από σύσσωμη την αντιπολίτευση αλλά και την κατανόηση πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το εν λόγω νομοσχέδιο, έκτασης 3 μόλις σελίδων, κατατέθηκε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους-νοσηλευτές και μαίες», υποστηρίζει η ΕΝΕ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΝΕ, Αριστείδη Δάγλα, και πρόεδρο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ «σε κανένα άλλο ΝΠΔΔ δεν έχει επιχειρηθεί τέτοια αντιδημοκρατική, βίαιη παρέμβαση που ακυρώνει μάλιστα τις εκλογές του».

Η ΕΝΕ υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και το Νοσηλευτικό Κλάδο» ακυρώνει τις προκηρυχθείσες από 18 Σεπτεμβρίου εκλογές της με όλα τα θεσμικά, οικονομικά και ηθικά επακόλουθα που αυτό έχει, εξισώνει τους νοσηλευτές ΠΕ-ΤΕ με τους βοηθούς νοσηλευτών και δημιουργεί ενιαίο, ανομοιογενή κλάδο νοσηλευτικής με νοσηλευτές, βοηθούς νοσηλευτών και μαίες, προβλέποντας μάλιστα ότι οι τελευταίες είναι δυνατόν να γίνονται προϊσταμένες σε τμήματα άσχετα του επιστημονικού τους αντικειμένου.

Τέλος, λέει ότι διαλύει οικονομικά την ΕΝΕ υποχρεώνοντας την να δημιουργήσει 74 παραρτήματα με κόστος 2,5 εκατ. ευρώ -μόνο για μισθοδοσία υπαλλήλων- και μειώνοντας στα 20 ευρώ την ετήσια συμμετοχή των μελών της χωρίς να έχει προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη από το ΥΥΚΑ. Επιπλέον βάζει περιορισμό στις υποψηφιότητες μελών του ΔΣ μόνο στην ΕΝΕ και όχι σε άλλο εποπτευόμενο όργανο ΝΠΔΔ του υπουργείου και «πυροδοτεί «εμφυλίους» μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μεταξύ νοσηλευτών και βοηθών νοσηλευτών καθώς οι τελευταίοι δεν έχουν αντιληφθεί τον εμπαιγμό τους».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Only in

Η ίδια κοροϊδία – πάλι

Τα μέτρα «σωτηρίας» του αθηναϊκού κέντρου από το AirBnb, κάθε άλλο παρά σωτήρια αποδεικνύονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024