Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Eurobank: Πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum

Eurobank: Πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Intrum

Μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια, καθώς υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση τους από την Eurobank Ergasias Α.Ε. στην Intrum Justitia AB.

Μη εξυπηρετούμενα δάνεια συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια καθώς υπεγράφη η συμφωνία για την πώληση τους από την τράπεζα Eurobank Ergasias Α.Ε. στην Intrum Justitia AB.

Η συμφωνία αφορά την πώληση µη εξυπηρετούµενων καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόµενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τα οποία όμως περίπου 620 εκ. ευρώ εµφανίζονται στον ισολογισµό της τράπεζας.

Όπως προβλέπει η συμφωνία τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου θα συνεχίσει να έχει θυγατρική της Eurobank, Financial Planning Services S.A (FPS) η οποία έχει λάβει άδεια διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην τράπεζα.

Η πώληση αυτή αποτελεί ένα μόνο σκέλος του πλάνου της Eurobank για τη µείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιο της το 2017 και αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με την διοίκηση της Eurobank το τίµηµα ανέρχεται περίπου σε 3% σε όρους συνολικού οφειλόµενου κεφαλαίου. Η πώληση είναι ουδέτερη για την Τράπεζα τόσο σε όρους χρηµατοοικονοµικού αποτελέσµατος όσο και επίπτωσης στα εποπτικά της κεφάλαια.

Η Intrum αποτελεί το μεγαλύτερο διαχειριστή απαιτήσεων στην Ευρωπη και όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας:

«Η Eurobank τηρώντας τη δέσµευση της έναντι των εποπτικών αρχών και των µετόχων της για την µείωση του χαρτοφυλακίου µη εξυπηρετούµενων δανείων της µέσω ενεργούς διαχείρισης συνήψε µια σηµαντική συµφωνία για την πώληση στην Intrum µη εξυπηρετούµενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις. Είµαστε πολύ ικανοποιηµένοι που ολοκληρώνουµε σήµερα αυτή τη συµφωνία µε τον µμεγαλύτερο διαχειριστή απαιτήσεων στην Ευρώπη ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης που εφαρµόζει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της Intrum, Mikael Ericson. Τόνισε ότι αυτή η επένδυση είναι στρατηγικά σηµαντική καθώς καθιστά την Intrum έναν δυνατό συνεργάτη για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διαθέτουν σηµαντικά χαρτοφυλάκια µη εξυπηρετούµενων δανείων τα οποία πρέπει να διαχειρισθούν. «Πιστεύουµε ότι η ελληνική οικονοµία όσον αφορά τη διαχείριση των πιστωτικών απαιτήσεων προσφέρει σηµαντικό πεδίο ανάπτυξης για την Intrum η οποία κατέχει ήδη ηγετική θέση στην Ευρώπη» δήλωσε.

Πάντως η κίνηση αυτή της Eurobank σηματοδοτεί την αρχή της πώλησης κόκκινων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες που μέχρι σήμερα κρατούν στάση αναμονής. Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική σχεδιάζουν κινήσεις τους καθώς εντός του 2018 θα πρέπει να έχουν πουληθεί περί τα 6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα πλαίσια της απομείωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους.

Δήμητρα Σκούφου

in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024