Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠτΔ: Παράνομο και ουσιαστικώς ανυπόστατο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

ΠτΔ: Παράνομο και ουσιαστικώς ανυπόστατο το δημοψήφισμα στην Καταλονία

«Παράνομο και ουσιαστικώς ανυπόστατο» χαρακτήρισε το δημοψηφίσμα στην Καταλονία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ομιλία του, με την οποία κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Greece Forward III Προοδευτικές Πολιτικές για τις Πόλεις του Σήμερα και του Αύριο» στο Μουσείο της Ακρόπολης το πρωί της Τετάρτης.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κήρυξε σήμερα το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης την έναρξη του συνεδρίου με θέμα «Greece Forward III Προοδευτικές Πολιτικές για τις Πόλεις του Σήμερα και του Αύριο», που συνδιοργανώνουν το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και το Foundation for European Progressive Studies (FEPS).

Αναφερόμενος στο άκρως επίκαιρο και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα «του παράνομου και ουσιαστικώς ανυπόστατου», όπως το χαρακτήρισε, δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η Βαρκελώνη, ως πόλη, μπορεί να εκφράσει απείρως καλύτερα την κάθε είδους ιδιαιτερότητα της Καταλονίας, ακυρώνοντας έτσι τις ακραίες βλέψεις αυτονομιστών, που κατ’ αποτέλεσμα πλήττουν την ίδια την Καταλονία και την προοπτική της».

Τόνισε, επίσης, ότι η πόλη, ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ επιμέρους κοινωνικών συνόλων, μπορεί, ιδίως σήμερα, να απορροφήσει τους κραδασμούς, τους οποίους παράγουν σύγχρονα αυτονομιστικά φαινόμενα -με στοιχεία επικίνδυνου εθνικισμού-, τα οποία πλήττουν τη συνοχή του κράτους-έθνους αλλά και, για να έρθουμε στην ευρωπαϊκή μας πραγματικότητα, τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την όλη πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από κρατικά όργανα σε Διεθνείς Οργανισμούς ή σε Υπερεθνικές Ενώσεις, όπως, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό κράτος-έθνος δεν εξαφανίσθηκε, αλλά μετέβαλε φυσιογνωμία και ρόλο στην διεθνή πολιτική».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι «το κράτος εξακολουθεί να παραμένει η κεντρική μονάδα του διεθνούς συστήματος. Όμως, οι πόλεις -και δη οι μεγάλες- έχουν καταστεί πλέον οι κυριότερες και ισχυρότερες κοινωνικές δομές του κόσμου, καθώς και οι ισχυρότερες δημογραφικές και κοινωνικές κοιτίδες», και παρατήρησε ότι «εάν η Ευρώπη οδεύσει προς την πλήρη πολιτική της ενοποίηση, υπό όρους ομοσπονδίας και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, όπως πιστεύω ότι οφείλει να γίνει -και προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε, άλλωστε, όλοι όσοι πιστεύουμε ακραδάντως στο ευρωπαϊκό ιδεώδες-, οι μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις θα διαδραματίσουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο τόσο ως αυτόνομες κοιτίδες και μονάδες παραγωγής πολιτισμού, πολιτικής, καινοτομίας και τέχνης, όσο και ως κόμβοι ενός ευρύτερου δικτύου επικοινωνίας και συνεργασίας τους που θα απλώνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Όπως παρατήρησε ο Πρόεδρος, με αυτόν τον τρόπο, το τοπικό, το κρατικό, το διακρατικό και το ενωσιακό επίπεδο θα αρθρωθούν οργανικά μεταξύ τους σε μια δομή αλληλεξάρτησης και αλληλεπίδρασης ως προς τις διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις, τις οποίες θα αναπτύσσουν οι ευρωπαϊκές πόλεις, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε πρωτόγνωρο και εξαιρετικά δημιουργικό.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε να μην αργήσει να έρθει η ώρα που και η Αθήνα θα λάβει -όπως και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις- τη διάκριση της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας», και παρατήρησε ότι, εάν το επιτύχουμε, θα έχουμε όντως αλλάξει ουσιωδώς τη χώρα μας, τουλάχιστον ως προς την αντίληψή μας για την καινοτομία και το ρόλο της στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024