Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η σάουνα μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης υπέρτασης

Η σάουνα μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης υπέρτασης

Όσοι κάνουν τακτικά σάουνα αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, σύμφωνα με πληθυσμιακή μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Όσοι κάνουν τακτικά σάουνα αντιμετωπίζουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης, σύμφωνα με πληθυσμιακή μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Hypertension.

Σύμφωνα με τη έρευνα, ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν σχεδόν 50% μικρότερος για τους άνδρες που είχαν σάουνα τέσσερις με επτά φορές την εβδομάδα, συγκριτικά με όσους έκαναν μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένοι ερευνητές δημοσιεύουν στοιχεία ότι η συχνή σάουνα έχει οφέλη υγείας. Στο παρελθόν έχουν ανακοινώσει ότι μειώνει τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και καρδιαγγειακής και θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Η υπέρταση είναι τεκμηριωμένο ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο.

Στην παρούσα μελέτη, υπό τον τίτλο Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study (KIHD), έλαβαν μέρος 1.621 μεσήλικες άνδρες που ζούσαν στο ανατολικό μέρος της Φινλανδίας. Οι συμμετέχοντες χωρίς διάγνωσης υπέρτασης ή τιμές πάνω από 140/90 mmHg, ερωτήθηκαν για την χρήση σάουνας και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα: μια φορά την εβδομάδα, 2-3 φορές εβδομαδιαίως ή 4-7 φορές.

Στα 22 χρόνια που διήρκεσε η έρευνα, το 15,5% των ανδρών εκδήλωσαν κλινικά οριζόμενη υπέρταση. Ο κίνδυνος ήταν 24% μικρότερος σε όσους έκαναν σάουνα 2-3 φορές την εβδομάδα και 46% χαμηλότερος σε όσους την χρησιμοποιούσαν 407 φορές την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η σάουνα ίσως μειώνει τη συστημική αρτηριακή πίεση μέσω διαφορετικών βιολογικών μηχανισμών. Η θερμοκρασία του σώματος κατά τη διάρκεια της σάουνας αυξάνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας αγγειοδιαστολή. Επίσης, η τακτική χρήση της σάουνας βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία και η εφίδρωση αποφορτίζει το σώμα από την κατακράτηση υγρών συντελώντας τελικά σε μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Τέλος, σε ξεχωριστή ανάλυση των ίδιων στοιχείων οι επιστήμονες κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι η συχνή χρήση της σάουνας μειώνει τον κίνδυνο πνευμονικών παθήσεων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024