Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έτοιμη η Μέρκελ να συνεργασθεί με τον Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Έτοιμη η Μέρκελ να συνεργασθεί με τον Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τις προτάσεις για την Ευρώπη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με την ευκαιρία δείπνου εργασίας των ευρωπαίων ηγετών με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης στο Ταλίν της Εσθονίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τις προτάσεις για την Ευρώπη του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με την ευκαιρία δείπνου εργασίας των ευρωπαίων ηγετών με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης στο Ταλίν της Εσθονίας.

«Βλέπω…στην ομιλία του προέδρου μια καλή βάση για να συνεχισθεί η εντατική συνεργασία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε διαπιστώνοντας «ευρεία (γαλλο-γερμανική) συναίνεση» για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου στην ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη στο μεγάλο αμφιθέατρο της Σορβόννης, οπότε και προτείνει μία Ευρώπη «πολλών ταχυτήτων» γύρω από ένα ισχυρό γαλλο-γερμανικό δίδυμο.

«Φυσικά πρέπει να συζητήσουμε ακόμη τις λεπτομέρειες, αλλά είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει εδώ» και «ότι πρέπει να εξελιχθεί στο μέλλον», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλία τετ-α-τετ επί ημίωρο το βράδυ της Πέμπτης, στα αγγλικά, χωρίς να εισέλθουν στις λεπτομέρειες των γαλλικών προτάσεων, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, που είναι και οι πιο ευαίσθητες για το Βερολίνο.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήθελε τη δημιουργία μίας οικονομικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, με ένα υπουργό Οικονομικών και κοινό προϋπολογισμό, που θα ελέγχονται από ένα κοινοβούλιο της ευρωζώνης.

Όμως, μετά τη δύσκολη νίκη της Αγγελα Μέρκελ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, η καγκελάριος δεν έχει άλλη επιλογή από την επιδίωξη σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με τους φιλελεύθερους του FDP, που είναι αντίθετοι με τις ιδέες που προωθεί ο πρόεδρος της Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης.

«Αντιμετωπίζω θετικά τις πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μίας Ευρώπης της Αμυνας και επίσης μίας Ευρώπης στην οποία διαχειριζόμαστε από κοινού την μεταναστευτική πολιτική», επέμεινε η Αγγελα Μέρκελ.

Μέρκελ και Μακρόν συμμετείχαν στη συνέχεια στο «άτυπο» δείπνο με τους ευρωπαίους ομολόγους τους με θέμα το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε την παραμονή της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής με θέμα την ψηφιακή πολιτική.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, η ομιλία του Εμανουέλ Μακρόιν επρόκειτο να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στις παρεμβάσεις των υπολοίπων ηγετών κατά τη διάρκεια του δείπνου.

«Φαντασιώσεις»

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, εκτός του Μαριάνο Ραχόι που παρέμεινε στη Μαδρίτη για να διαχειρισθεί την κρίση που έχει προκληθεί από την οργάνωση δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, επανέλαβαν ότι έχουν την «ισχυρή και κοινή βούληση να διατηρήσουν την ενότητα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως μετά το πλήγμα του Brexit , λέγοντας ότι είναι «ανοικτοί» στις «νέες ιδέες για την Ευρώπη», σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Μετά την έναρξη του δείπνου, η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, γνωστή για τα απερίφραστα σχόλιά της, έγραψε στο Twitter ότι είναι καλό «να αποφευχθούν οι φαντασιώσεις της ερήμου».

Εκτός της ομιλίας του Εμανουέλ Μακρόν, στο μενού βρισκόταν και η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση της Ενωσης. Οι ιδέες για του μία Ευρώπη που προχωρεί απαρέγκλιτα με το σχήμα των 27 έρχεται σε αντίθεση με τις γαλλικές προτάσεις.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συμμετείχε επίσης στο δείπνο, παρά το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε προσκληθεί στις προηγούμενες άτυπες ευρωπαϊκές συνόδους με θέμα το μέλλον της Ευρώπης στη Σλοβακία, τη Μάλτα και την Ιταλία.

Η βρετανή πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους ευρωπαίους ομολόγους της λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για το Brexit στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου «έγιναν αποφασιστικά βήματα», σύμφωνα με το Λονδίνο, «αλλά όχι αρκετά», σύμφωνα με τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί με την Αγγελα Μέρκελ και σήμερα το πρωί.

Και η ψηφιακή πολιτική;

Στη συγκυρία αυτή, η εσθονική προεδρία δύσκολα θα επιβάλει στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου σήμερα το θέμα της ψηφιακής πολιτικής για το οποίο αρχικά συνεκλήθη.

«Κατά κάποιον τρόπο, ακόμη και το γεγονός ότι συγκαλείται σύνοδος με τέτοιο θέμα είναι ήδη επιτυχία», σχολίασε πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα: η κυβερνοασφάλεια, η ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων, θέματα σημαντικά για την μικρή χώρα της Βαλτικής που πρωτοπορεί στον τομέα.

Η συζήτηση θα περιστραφεί και γύρω από την πρόταση που διατύπωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για τη φορολόγηση των κολοσσών του Ιντερνετ όπως η Apple και η Google επί του κύκλου εργασιών σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, παρά επί των κερδών, με στόχο την αντιμετώπιση της φορολογικής βελτιστοποίησης.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024