Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα: Πτώση πωλήσεων 10% για κάθε αύξηση θερμοκρασίας ενός βαθμού

Αθήνα: Πτώση πωλήσεων 10% για κάθε αύξηση θερμοκρασίας ενός βαθμού

Το in.gr επικοινώνησε με τον Μίκαελ Μπέρκοβιτς, πρόεδρο του δικτύου "100 Resilient Cities", και συζήτησε για το πρόβλημα, τις δυνατότητες να προβλεφθεί, αλλά και για το πόσο κρίση και ρύπανση τελικώς συνδέονται. Από τη συνέντευξη προέκυψε ένα εντυπωσιακό στοιχείο: Στην Αθήνα κάθε αύξηση θερμοκρασίας κατά 1° C έχει συσχετιστεί με πτώση των πωλήσεων κατά 10%.

Συνέντευξη στην Αλεξία Κεφαλά

Ο Μίκαελ Μπέρκοβιτς, πρόεδρος του δικτύου «100 Resilient Cities», δηλαδή των «100 Ευπροσάρμοστων Πόλεων», μίας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Ροκφέλερ, στο κομμάτι του αστικού κινήματος, ήταν στην Αθήνα τις πρώτες μέρες της μεγάλης ρύπανσης στον Σαρωνικό.

Το in.gr επικοινώνησε μαζί του και συζήτησε για το πρόβλημα, τις δυνατότητες να προβλεφθεί, αλλά και για το πόσο κρίση και ρύπανση τελικώς συνδέονται. Από τη συνέντευξη προέκυψε ένα εντυπωσιακό στοιχείο: Στην Αθήνα κάθε αύξηση θερμοκρασίας κατά 1° C έχει συσχετιστεί με πτώση των πωλήσεων κατά 10%.

Οι παραλίες δίπλα στην ελληνική πρωτεύουσα είναι πλέον μολυσμένες από το πετρέλαιο, μετά από την βύθιση ενός δεξαμενόπλοιου. Τι δυνατότητες παρέμβασης υπήρχαν από την δική σας πλευρά;

    Επειδή η πετρελαιοκηλίδα στην ακτή της Αθήνας προκλήθηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Επικεφαλής Πόλεων, ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, ήταν σε θέση να αντλήσει αμέσως τεχνική υποστήριξη από τον ομόλογό του, τον δήμαρχο Αχμέντ Αμπουταλέμπ του Ρότερνταμ. Μια εξειδικευμένη ομάδα από την Ολλανδική πόλη – που είναι μεγάλο λιμάνι – εστάλη στην Αθήνα εντός δύο ημερών από το ατύχημα. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόλεις που ανήκουν σε ένα δίκτυο όπως αυτό των 100 Ευπροσάρμοστων Πόλεων έχουν δείξει την ικανότητά τους για ταχεία δράση και την προθυμία τους για συνεργασία ενόψει σοβαρών κρίσεων.


      Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί μια περιβαλλοντική κρίση;

        Το 100RC προσφέρει πρόσβαση σε μια πλατφόρμα συνεργατών στις πόλεις-μέλη, γεγονός που τους επιτρέπει να αξιοποιούν ανεκτίμητα εργαλεία οικοδόμησης προσαρμοστικότητας, υπηρεσίες και πόρους. Ένας τέτοιος εταίρος είναι η Swiss Re, της οποίας η υπηρεσία CatNet αξιολογεί την τοπική επικινδυνότητα χρησιμοποιώντας στατιστικά δεδομένα και πληροφορίες έκθεσης σε κίνδυνο. Η Swiss Re έχει ολοκληρώσει μέχρι στιγμής αξιολογήσεις του CatNet στο Όκλαντ, το Πόρτο Αλέγκρε, την Μελβούρνη και την Βύβλο, για να αναφέρουμε μερικές πόλεις-μέλη του δικτύου 100RC. πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τις πόλεις προκειμένου να προσδιορίσουν ποσοτικά την επικινδυνότητα σε ορισμένους ευάλωτους τομείς.


          Η οικονομική κρίση και περιβαλλοντικές συνθήκες συνδέονται;

            Οι σοβαρές διαταραχές που προκαλούνται από την ρύπανση σε αστικές περιοχές έχουν πολύ σαφείς οικονομικές επιπτώσεις. Εάν εξετάσετε το πώς αντιμετωπίζει το Χιούστον τις επιπτώσεις του τυφώνα Χάρβεϋ, πολλά ζητήματα βρίσκονται σε εξέλιξη: ένας διαρρηγμένος αγωγός απελευθέρωσε άνυδρο υδροχλώριο σε γειτονιές στο ανατολικό τμήμα της πόλης, η βιομηχανία παραγωγής ενέργειας ανέστειλε την λειτουργία της και μια ολόκληρη σοδειά από βαμβάκι καταστράφηκε, ενώ οι συνολικές ασφαλιστικές δαπάνες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια (BBC). Η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζει την εξής εικόνα: κάθε αύξηση θερμοκρασίας κατά 1° C έχει συσχετιστεί με πτώση των πωλήσεων κατά 10%.

            Sports in

            Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

            «Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

            Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

            in.gr | Ταυτότητα

            Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

            Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

            Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

            Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

            Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

            ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

            Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

            ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

            Πέμπτη 25 Απριλίου 2024