Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν: Αντίστροφη μέτρηση για το τελικό αποτέλεσμα

Δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν: Αντίστροφη μέτρηση για το τελικό αποτέλεσμα

Εν μέσω σθεναρών αντιθέσεων και αναβρασμού, ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα του Ιρακινού Κουρδιστάν για εγκριθεί το «ναι» απέναντι στην ανεξαρτησία. Η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ξεκίνησε. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών.

Εν μέσω σθεναρών αντιθέσεων και αναβρασμού, ουρές σχηματίστηκαν στα εκλογικά κέντρα του Ιρακινού Κουρδιστάν για εγκριθεί το «ναι» απέναντι στην ανεξαρτησία.

Η καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν ξεκίνησε.

Το 78% των 5,2 εκατομμυρίων εκλογέων με δικαίωμα ψήφου συμμετείχε στη διαδικασία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw TV, επικαλούμενο την επιτροπή.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 72 ωρών.

Οι ψηφοφόροι καλούνταν να απαντήσουν «ναι» ή «όχι» στο μοναδικό ερώτημα που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο στα κουρδικά, τα τούρκικα, τα αραβικά και τα ασσυριακά: «Επιθυμείτε η περιφέρεια του Κουρδιστάν και οι κουρδικές περιοχές εκτός αυτής να γίνουν ένα ανεξάρτητο κράτος;»

Παράνομο έχει χαρακτηρίσει η Τουρκία το δημοψήφισμα ζητώντας την ακύρωσή του. Κατέβασε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών TurkSat το κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας, στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας απέναντι στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Η Άγκυρα έχει δεσμευτεί ότι θα προβεί σε μέτρα εναντίον των Κούρδων αν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης διεξαχθεί.

Ανάμεσα στα μέτρα είναι η διακοπή μεταφοράς πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ μέσα από την Τουρκία σε διεθνείς αγορές.

Αξιωματούχος της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας δήλωσε ότι το Rudaw αφαιρέθηκε από τον πάροχο δορυφορικών υπηρεσιών, χωρίς το κανάλι να είχε λάβει κάποια ειδοποίηση.

«Ακούσαμε για την απόφαση από τα μέσα ενημέρωσης. Το TurkSat δεν μας έχει ειδοποιήσει ακόμη. Οπότε εξακολουθούμε να εκπέμπουμε πρόγραμμα, αλλά η μετάδοση μπορεί να διακοπεί όταν μας ειδοποιήσουνε», τόνισε αξιωματούχος του κουρδικού τηλεοπτικού σταθμού στο Reuters.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (MGK) είχε ζητήσει από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, κρίνοντας το «παράνομο και απαράδεκτο», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «αν το δημοψήφισμα διεξαχθεί, η Τουρκία θα υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αντιταχθεί σθεναρά στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Προβαίνοντας σε τοποθέτηση εναντίον της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουερτ είχε τονίσει:

«Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στο δημοψήφισμα της ιρακινής Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί για την 25η Σεπτεμβρίου».

Να σημειωθεί ότι το κυβερνείο του Κιρκούκ επέβαλε το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην ιρακινή πόλη εν μέσω του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην περιοχή μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, το οποίο οργάνωσαν οι κουρδικές αρχές, ωστόσο απέρριψε η κεντρική διοίκηση της Βαγδάτης.

Η απαγόρευσης της κυκλοφορίας έγινε γνωστή σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το κυβερνείο της πόλης του βορείου Ιράκ.

Η απόφαση του προέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί να συμπεριλάβει το Κιρκούκ στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ιράκ έγινε σε μεγάλο βαθμό αντιληπτή από την αραβική κοινότητα και την κοινότητα των Τουρκμένων ως μια κίνηση με στόχο την εδραίωση του ελέγχου των Κούρδων στην πόλη.

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024