Μοσκοβισί: Να κλείσει ομαλά και χωρίς περιττό δράμα η αξιολόγηση
Ως «αναγνώριση των των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός», χαρακτήρισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να κλείσει «ομαλά», γρήγορα και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση.
Ως «αναγνώριση τωντων τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο
ελληνικός λαός», χαρακτήρισε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πιέρ
Μοσκοβισί, το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για
την Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη νακλείσει «ομαλά»,
γρήγορα και «χωρίς περιττό δράμα» η τρίτη αξιολόγηση.
Στην ανακοίνωση του, για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, ο Επίτροπος Οικονομίας, αναφέρει χαρακτηριστικά:«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας».
Καταλήγοντας ο Επίτροπος Οικονομίας τονίζει ότι «πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
- Η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν βάζει «φωτιά» στο πετρέλαιο και στα επιτόκια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 10 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Πυρά της ΕΛΑΣ στην κυβέρνηση για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – «Για μια ακόμα μια φορά αποκλίνουμε από την Ευρώπη»
- Το Μεξικό θα υποβάλει μηνυτήριες αναφορές στις ΗΠΑ για θανάτους πολιτών του που σκοτώθηκαν από την ICE
- Τεράστια χαμένη ευκαιρία για τη Γαλλία: Ο Μπόνο απέκρουσε πέναλτι του Εμπαπέ (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442