Ντράγκι: Υψηλό παραμένει το επίπεδο των κόκκινων δανείων στις τράπεζες της ΕΕ
Παρά την πρόσφατη πρόοδο, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει υψηλό, δήλωσε ο Μ.Ντράγκι της ΕΚΤ, αναφέροντας ότι στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες της ΕΕ ανέρχονταν σε 1 τρισ. ευρώ χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι υποθήκες των δανείων. Μιλώντας για τις αιτίες του φαινομένου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι παραμένουν οι διαρθωτικές αδυναμίες για την αντιμετώπιση των NPLs.
Παρά την πρόσφατη πρόοδο, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει υψηλό, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του European Systemic Risk Board (ESRB).
Ο Ντράγκι, που είναι και πρόεδρος του EBRS, τόνισε ότι στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες ανέρχονταν σε 1 τρισ. ευρώ, αν και αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις υποθήκες των δανείων.
«Για παράδειγμα, αν ληφθούν υπόψη τα ενέχυρα και οι προβλέψεις (που σχηματίζουν οι τράπεζες), το μέσο ποσοστό κάλυψης των NPLs στην Ευρωζώνη ανέρχεται στο 82%», σημείωσε ο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η κερδοφορία των τραπεζών επηρεάζεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των NPLs.
Το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη συνέπεια κυκλικών και διαρθρωτικών παραγόντων, δήλωσε ο Ντράγκι.
«Πρώτον, η μεγάλη ύφεση που προέκυψε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε σε επιδείνωση της ποιότητας των δανείων των τραπεζών. Η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη αναμένεται, συνεπώς, να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών.
» Ταυτόχρονα, εξακολουθούν να παραμένουν διαρθρωτικές αδυναμίες. Αυτές περιλαμβάνουν ανεπαρκείς δομές εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες, αναποτελεσματικές και υψηλού κόστους διαδικασίες ανάκτησης του χρέους σε ορισμένα κράτη-μέλη και λανθασμένα κίνητρα που εμποδίζουν τη γρήγορη εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
» Για τον σκοπό αυτό, το ESBR έχει προτείνει σειρά μέτρων για τη συμπλήρωση αυτών που έχουν ήδη ληφθεί σε επίπεδο της ΕΕ και της Ευρωζώνης», σημείωσε ο Ντράγκι.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Βορίζια: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος – Έκοψαν 134 ελιές αγρότη που αρνήθηκε να παραδώσει το χωράφι του
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Α’)
- O Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Εθνικό στον πρώτο ημιτελικό του πρωταθλήματος
- Συντάξεις: Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές
- Ο λαός θα είναι ο καλύτερος κριτής για το ποια ή ποιος θα ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης και θα βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο
- «Αυτή είναι η προσφορά της Ζάλγκιρις στον Βαλαντσιούνας» (pic)
- Νότια Κορέα: Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση και εκσυγχρονισμό στρατιωτικών ελικοπτέρων αξίας 4,2 δισ. δολαρίων
- Το κόστος στέγασης ως αιτία οργής των ψηφοφόρων – Έλλειψη κατοικιών και αποτυχία του ελέγχου των ενοικίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Η αντίδραση των γατιών σε Roller Coaster που ξεκίνησε να κατακτά το διαδίκτυο [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/image-11-127x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 19.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-mohammed-abubakr-201794886-18398973-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442