Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς οι Έλληνες προστατεύονται καλύτερα έναντι της άνοιας

Πώς οι Έλληνες προστατεύονται καλύτερα έναντι της άνοιας

Η μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική μελέτη HELIAD που παρουσίασε χθες Δευτέρα, ο Νίκος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ.

Η μεσογειακή διατροφή συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από την επιδημιολογική μελέτη HELIAD (Hellenic Longitudinal Investigation of Aging and Diet) που παρουσίασε χθες Δευτέρα, ο Νίκος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλης κλίμακας επιδημιολογική μελέτη για την άνοια στη χώρα μας, γεγονός που καθιστά τα αποτελέσματα αυτά πολύ σημαντικά για το σχεδιασμό δράσεων διαχείρισης της νόσου σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε με αφορμή τονΠαγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ (Σεπτέμβριος), η συχνότητα της άνοιας στην Ελλάδα εμφανίζεται χαμηλότερη κατά 4,6% σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η συχνότητα της ήπιας νοητικής διαταραχής 11,8% χαμηλότερη.

Παράλληλα, από την ίδια μελέτη προκύπτει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συσχετίζεται με καλύτερες νοητικές επιδόσεις και χαμηλότερα ποσοστά άνοιας στα άτομα τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σκαρμέα, «ο αριθμός των ατόμων με άνοια στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί, κυρίως λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής του ελληνικού πληθυσμού και ανάλογα θα αυξηθεί η επιβάρυνση της νόσου σε ατομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο».

Και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτόν το λόγο, η διεύρυνσή των γνώσεών μας για την πρόληψη της άνοιας είναι εξαιρετικά σημαντική και μελέτες όπως αυτή αποτελούν ορόσημα στην προσπάθειά μας για τη βέλτιστη δυνατή διαχείριση της νόσου».

O κ. Σκαρμέας παρουσίασε επίσης τις νεότερες εξελίξεις ως προς την πρόληψη της άνοιας, καθώς σύμφωνα με την μελέτη FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability), που έγινε στην Φινλανδία, η σωματική άσκηση, η σωστή διατροφή, η νοητική ενδυνάμωση και ο έλεγχος των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (υπέρταση, διαβήτης, αυξημένη χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία) διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου.


Στιγμιότυπο από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης HELIAD

Οι γυναίκες επωμίζονται τη φροντίδα των ανοϊκών

Η επίτιμη πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Παρασκευή Σακκά, αναφερόμενη στις πολύπλευρες επιπτώσεις της νόσου στην καθημερινότητα των φροντιστών ανοϊκών ασθενών, παρουσίασε τα αποτελέσματα σχετικής πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Εταιρεία Alzheimer Aθηνών με σκοπό τη διερεύνηση των αναγκών των φροντιστών ατόμων με άνοια.

Όπως διαπιστώθηκε, οι Έλληνες φροντιστές ανοϊκών ασθενών είναι σε ποσοστό 75% γυναίκες, σε ποσοστό 56% μέσης ηλικίας και φροντίζουν τον ασθενή κατά μέσο όρο 40 ώρες την εβδομάδα.

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι η υποβάθμιση της ψυχικής υγείας των φροντιστών αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη πτυχή του αποκαλούμενου «φορτίου των φροντιστών», ενώ η σωστή εκπαίδευση των φροντιστών σε θέματα πρακτικής καθημερινής φροντίδας του ασθενούς αναδεικνύεται ως η κυριότερη ανάγκη τους.

Νέες δομές για τη φροντίδα των ασθενών πανελλαδικά

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, ανακοίνωσε τις ενέργειες του υπουργείου αναφορικά με τη διαχείριση της νόσου στη χώρα μας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια – Νόσο Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, ο κ. Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την ίδρυση οκτώ Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έξι Ιατρείων Μνήμης σε Γενικά Νοσοκομεία της χώρας, πέντε Μονάδες Φροντίδας για ασθενείς τελικού σταδίου (hospices), καθώς και την υλοποίηση 10 προγραμμάτων διασύνδεσης με τους ΟΤΑ.

Εκδήλωση για τη μνήμη και την πρόληψη της άνοιας

Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Αλτσχάιμερ, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών πραγματοποιεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στο Κέντρο ΠολιτισμούΊδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στη μνήμη, την ενημέρωση και την πρόληψη».

Φέτος η επιστημονική εταιρεία συμπληρώνει 15 χρόνια δράσης και σύμφωνα με την κυρία Σακκά «το 2017 είναι διπλή επέτειος για εμάς. Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών συμπληρώνει 15 χρόνια στο πλευρό των ατόμων με άνοια και των οικογενειών τους, ενώ φέτος συμπληρώνονται επίσης 10 χρόνια από τη λειτουργία του πρώτου Κέντρου Ημέρας για άτομα με άνοια στην Αθήνα. Όλα αυτά τα χρόνια, βοηθήσαμε χιλιάδες ανθρώπους και τις οικογένειές τους να λάβουν τη φροντίδα, την ψυχολογική υποστήριξη, την ενημέρωση και την εκπαίδευση που χρειάζονταν».

Τέλος να σημειωθεί ότι φέτος ξεκινά επίσης η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, «του πιο ισχυρού εργαλείου για την αντιμετώπιση της νόσου και της κάλυψης των αναγκών των ασθενών σε εθνικό επίπεδο», σύμφωνα με την κυρία Σακκά.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024