Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ, προκειμένου να αποτρέψουν το ξέσπασμα εθνοτικής βίας, ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Η αυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν έχει ανακοινώσει ότι στις 25 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, παρά τις προειδοποιήσεις της Βαγδάτης ότι «παίζει με τη φωτιά» και τις δηλώσεις των ΗΠΑ ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να υπονομεύσει τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το δημοψήφισμα κινδυνεύει να προκαλέσει μεγάλη ένταση στο Κιρκούκ, όπου Κούρδοι, Τουρκμένοι και Άραβες αντιπαρατίθενται για την εξουσία.

Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας έστησαν οδοφράγματα σε όλη την πόλη αφού ένας Κούρδος σκοτώθηκε σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με τους φρουρούς που φυλούσαν τα γραφεία ενός κόμματος των Τουρκμένων. Δύο ακόμη Κούρδοι και ένας τουρκμένος φρουρός τραυματίστηκαν στα επεισόδια που ξέσπασαν όταν μια αυτοκινητοπομπή Κούρδων που γιόρταζαν για την επικείμενη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος πέρασαν μπροστά από την έδρα του κόμματος.

Η Τουρκία, η οποία έχει αναπτύξει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, θεωρεί εδώ και χρόνια τον εαυτό της προστάτη της μειονότητας των Τουρκμένων. Όταν Ιρακινοί Κούρδοι ύψωσαν τη σημαία τους στο Κιρκούκ τον Απρίλιο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η πόλη δεν μπορεί να είναι κουρδική.

Τούρκοι στρατιώτες που συμμετέχουν στα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έσκαβαν χαρακώματα περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.

Ωστόσο, η Άγκυρα έχει αναπτύξει στενές πολιτικές και επιχειρηματικές σχέσεις με την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν και δεν είναι διατεθειμένη να τις διακόψει, κυρίως το εμπόριο πετρελαίου, μέσω μιας επέμβασης.

Η ένταση οξύνθηκε αφού το τοπικό συμβούλιο της πόλης, στο οποίο πλειοψηφούν οι Κούρδοι, αποφάσισε το Κιρκούκ να συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται έξω από τα επίσημα σύνορα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά κατέλαβαν το Κιρκούκ και άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές όταν ο ιρακινός στρατός υποχώρησε άτακτα μπροστά στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους το 2014. Με αυτό τον τρόπο οι πετρελαιοπηγές της περιοχής δεν έπεσαν στα χέρια των τζιχαντιστών. Τους τελευταίους μήνες το ΙΚ έχει εκδιωχθεί από το Ιράκ, όμως παραμένει κοντά στο Κιρκούκ.

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκινούν μια επιχείρηση εκδίωξης του ΙΚ από την πόλη Άνα, καθώς προελαύνουν προς τα δυτικά με κατεύθυνση το μεθοριακό πέρασμα με τη Συρία αλ Κάιμ.

Στο μεταξύ σιιτικές, ιρακινές πολιτοφυλακές που στηρίζονται από το Ιράν έχουν απειλήσει να εκδιώξουν τους πεσμεργκά από το Κιρκούκ, αν οι Κούρδοι επιμείνουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι κουρδικές αρχές από την πλευρά τους δεν φαίνονται διατεθειμένες να υποχωρήσουν παρά τη διεθνή πίεση και τις εκκλήσεις από τις χώρες της περιοχής να αναβληθεί το δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί τόνισε χθες Δευτέρα ότι θα προχωρήσει με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εξαιτίας της απουσίας οποιασδήποτε εγγύησης από τη διεθνή κοινότητα ότι η Βαγδάτη θα συζητήσει το θέμα της κουρδικής ανεξαρτησίας.

«Το δημοψήφισμα και ο διάλογος είναι τα μέσα προς την ανεξαρτησία», εξήγησε ο Μπαρζανί στον βρετανό υπουργό Άμυνας Μάικλ Φάλον που επισκέφθηκε την Αρμπίλ.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας