Η Τουρκία προειδοποιεί: «Ιστορικό λάθος» το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν
Η Τουρκία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένα «ιστορικό λάθος» και «θα έχει ένα τίμημα».
Η Τουρκία προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ένα «ιστορικό λάθος» και «θα έχει ένα τίμημα».
«Η επιμονή (των κούρδων αξιωματούχων) να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα παρόλες τις φιλικές συμβουλές θα έχει ένα τίμημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και καλεί το Αρμπίλ να εγκαταλείψει αυτή την «εσφαλμένη προσέγγιση».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε πως «η απόφαση του (προέδρου της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ) Μπαρζανί είναι ένα ιστορικό λάθος. Το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ πρέπει να ματαιωθεί, αλλιώς θα έχει κόστος και θα υπάρξει ανταπόδοση». Πρόσθεσε πως η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα διαβρώσει την ειρήνη στην περιοχή και θα δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια.
Το δημοψήφισμα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στoν βόρειο Ιράκ που από το 1991 έχει αυτονομία η οποία διευρύνθηκε με την πάροδο των ετών.
Η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει μια κουρδική αυτονομιστική εξέγερση στις νοτιοανατολικές περιοχές της, είναι σταθερά αντίθετη στη διεξαγωγή αυτού του δημοψηφίσματος.
Το Kοινοβούλιο του Κουρδιστάν, το οποίο δεν έχει συνεδριάσει εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, θα αποφασίσει αύριο Παρασκευή σχετικά με την οργάνωση αυτού του δημοψηφίσματος, που ανακοινώθηκε τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί.
Οι κούρδοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως μια νίκη του «ναι» δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα τους επιτρέψει να αρχίσουν από θέση ισχύος νέες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Όμως, η αντίθεση της Τουρκίας στην ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ενός ενδεχόμενου κουρδικού κράτους.
Τα κύρια έσοδα του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι οι εισπράξεις από τις εξαγωγές πετρελαίου και αυτές γίνονται μέσω ενός πετρελαιαγωγού που φθάνει στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν.
in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας: «Δράση» με το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού
- Greek Tax Authority: No Such Thing as Free Gifts for Influencers
- Σκύλος μόνος στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι: Αρκούν 10 λεπτά για να απειληθεί η ζωή του
- Άργος: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που «προσπάθησε να διαφύγει τον έλεγχο» – Νοσηλεύεται στην Αττική
- Παναθηναϊκός: Πώς διαμορφώνεται το ρόστερ μετά τη διαφαινόμενη μεταγραφή του Γιαμπουσέλε
- Μύκονος: Κώστας Σλούκας, Jan Vesely και Bryant Dunston απολαμβάνουν χαλαρές στιγμές στο νησί
- Ιταλία: Η Βαρένα βάζει πρόστιμα στα… μαγιό ως απάντηση στον υπερτουρισμό – Έως 200 ευρώ στους παραβάτες
- Τροχαίο στα Ιωάννινα: Αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και το ένα… σκαρφάλωσε πάνω στο άλλο – Δείτε εικόνες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442