Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Νέα Υόρκη θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου: «Μου φαίνεται σαν χθες...»

H Νέα Υόρκη θυμάται την 11η Σεπτεμβρίου: «Μου φαίνεται σαν χθες…»

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τήρησε ενός λεπτού σιγή στον Λευκό Οίκο για τη 16η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέτινε σήμερα φόρο τιμής στα σχεδόν 3.000 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, διαβεβαιώνοντας ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει ποτέ και δεν θα επιτρέψει ποτέ να την «εκφοβίσουν».

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξαν 19 εξτρεμιστές της αλ Κάιντα χρησιμοποιώντας σαν όπλα εμπορικά αεροσκάφη τα οποία κατέλαβαν και έριξαν στους δίδυμους πύργους του Κέντρου Παγκόσμιου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη, και στο Πεντάγωνο, κοντά στην Ουάσινγκτον, ενώ ακόμη ένα επιβατικό αεροπλάνο συνετρίβη σε μια εξοχική περιοχή της πολιτείας Πενσιλβάνια, στο Σάνκσβιλ.

Ακόμη σήμερα περίπου 75.000 άνθρωποι παλεύουν με σωματικές και ψυχολογικές παθήσεις οι οποίες συνδέονται με τις επιθέσεις, ανάμεσά τους πολλοί εργαζόμενοι σε υπηρεσίες άμεσης βοήθειας, πυροσβέστες και αστυνομικοί, που εισέπνευσαν καρκινογόνα σωματίδια προσπαθώντας να σώσουν ζωές.

«Αισθάνομαι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ξύπνησα εκείνο το πρωί από τηλεφώνημα της μητέρας μου και τότε έμαθα τα τραγικά νέα. Για αρκετές ενδομάδες διατηρούσε μια μικρή ελπίδα μέχρι που είδα σε ένα περιοδικό το σημείο πώς έγινε το δυστύχημα», δηλώνει ο Τζέιμς Ταορμίνα που θυμάται την ημέρα στην οποία έχασε τον αδελφό του του Ντένις.

«Ξέρω ότι με κοιτάζεις από ψηλά με ένα πλατύ χαμόγελο» είπε ο Κόννορ Μέρφι που έχασε τον αδερφό του Κέβιν Τζέιμς.

Η Μαγκάλι Λεμάντζ από την πλευρά της ξέσπασε σε λιγμούς, θυμάται, όταν διάβασε το όνομα του αδερφού της Ντέιβιντ Προυντέτσιο ανάμεσα σε εκείνα των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τραμπ: Η Αμερική δεν μπορεί να εκφοβιστεί

«Ο τρόμος και η αγωνία εκείνης της αποφράδας ημέρας έχουν χαραχθεί στις μνήμες μας για πάντα» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Πεντάγωνο, όπου συνετρίβη το ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη τα οποία εξετράπησαν από την πορεία τους από τους αεροπειρατές της Αλ Κάιντα.

«Αυτή την ημέρα, ο κόσμος άλλαξε, όμως όλοι εμείς επίσης αλλάξαμε» συνέχισε ο Αμερικανός ηγέτης.

«Η Αμερική δεν μπορεί να εκφοβιστεί» προειδοποίησε απευθυνόμενος προς τους «τρομοκράτες που επιχείρησαν να κάμψουν την αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ.

«Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρουν ποτέ καταφύγιο για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Δεν έχουν κανένα μέρος για να κρυφτούν, σε ολόκληρη τη γη».

Ενός λεπτού σιγή στο Σημείο Μηδέν

Λίγο πριν από την τελετή στο Πεντάγωνο, στους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Όπως κάθε χρόνο μετά την τραγωδία, η πρώτη αυτή τελετή πραγματοποιήθηκε στις 08.46, τη στιγμή που το πρώτο αεροσκάφος που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες έπεφτε πάνω στον πρώτο από τους Δίδυμους Πύργους, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε επίσης στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο από σκούρο γρανίτη που οικοδομήθηκε στο σημείο όπου κάποτε δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο προκάτοχός του Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ανά δύο, συγγενείς των θυμάτων ανέγνωσαν τα ονόματα των σχεδόν 3.000 νεκρών των επιθέσεων, των φονικότερων που έχουν σημειωθεί σε αμερικανικό έδαφος.

Η ανάγνωση διακοπτόταν για λίγο κάποιες στιγμές, καθώς κάποιοι δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Στις 09.05 το πλήθος τήρησε και πάλι ενός λεπτού σιγή, η ώρα που το δεύτερο αεροσκάφος έπεφτε πάνω στο νότιο πύργο.

Από τις ομάδες διάσωσης που έσπευσαν εκείνη την ημέρα πριν από 16 χρόνια για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους, οι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα με 343 νεκρούς επιτόπου και άλλους 150 θανάτους εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις.

Έως το ξημέρωμα, δύο δέσμες φωτός μπλε χρώματος, που αναπαριστούν τους Δίδυμους Πύργους που χάθηκαν, θα ξεπροβάλλουν από το σημείο, φθάνοντας σε ύψος 6 χιλιομέτρων.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024