Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Β.Κορέα: Νέες κυρώσεις ζητά η Μέρκελ, δεν θα αποδώσουν εκτιμά ο Πούτιν

Β.Κορέα: Νέες κυρώσεις ζητά η Μέρκελ, δεν θα αποδώσουν εκτιμά ο Πούτιν

Την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζητά «επειγόντως νέες κυρώσεις» εις βάρος της Β.Κορέας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τονίζει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της υπό την πίεση κυρώσεων. Ο ίδιος πάντως, προειδοποιεί κατά της «στρατιωτικής υστερίας» που μπορεί να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

Την ώρα που η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ζητά «επειγόντως νέες
κυρώσεις» εις βάρος της Β.Κορέας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν
τονίζει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμά της
υπό την πίεση κυρώσεων. Ο ίδιος πάντως, προειδοποιεί κατά της
«στρατιωτικής υστερίας» που μπορεί να οδηγήσει σε «παγκόσμια
καταστροφή».

Ο υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι είναι «επείγον» να γίνει κάτι τέτοιο.

«Οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμφωνιών», τόνισε η Μέρκελ σε ομιλία της στη Μπούντεσταγκ. «Δηλώνω ξεκάθαρα και εξ ονόματος όλης της κυβέρνησης: μπορεί να υπάρξει μόνο μια ειρηνική, διπλωματική λύση», τόνισε.

Η καγκελάριος της Γερμανίας και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε επικοινώνησαν την Τρίτη τηλεφωνικά και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ, σε απάντηση για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Μέρκελ «συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Άμπε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας απειλεί την ασφάλεια όλου του κόσμου και ότι αυτή η κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να οδηγήσει σε μια αποφασιστική αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα αλλά και σε πιο σκληρές κυρώσεις» είπε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι η Κίνα και η Ρωσία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο πρόβλημα, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

Από το Λονδίνο, η εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού είπε ότι η Τερέζα Μέι θα μιλήσει αργότερα την Τρίτη με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας. Σχεδιάζει επίσης να επικοινωνήσει, για το ίδιο θέμα, με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Πούτιν: Δεν θα αποδώσουν οι κυρώσεις


Η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα υπό την πίεση κυρώσεων, καθώς το θεωρεί ζήτημα ασφαλείας, εκτίμησε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μιλώντας στο περιθώριο της διάσκεψης των χωρών των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που πραγματοποιείται στην Κίνα, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην περίπτωση του ηγέτη του Ιράκ, ο οποίος εγκατέλειψε το πρόγραμμα παραγωγής όπλων μαζικής καταστροφή, αλλά δολοφονήθηκε υπό το πρόσχημα της έρευνας για όπλα.

«Αυτό το γνωρίζουν όλοι και το θυμούνται. Και η Βόρεια Κορέα το γνωρίζει και το θυμάται. Πιστεύετε ότι με την υιοθέτηση μερικών κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της να αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής;», διερωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εναντίον της Βόρειας Κορέας θα είναι «ανώφελη και αναποτελεσματική», και ότι «η στρατιωτική υστερία» ενδέχεται να οδηγήσει σε «παγκόσμια καταστροφή».

«Η επιβολή οποιονδήποτε κυρώσεων σε αυτή την περίπτωση είναι ανώφελη και αναποτελεσματική», κατήγγειλε. «Η στρατιωτική υστερία δεν έχει κανένα νόημα (…) Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια παγκόσμια καταστροφή», τόνισε ο Πούτιν.

Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε την Τρίτη ότι συμφωνεί με τον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να φέρει αποτέλεσμα.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι συμφωνώ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως συμφωνώ: οι περαιτέρω κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα πιθανότατα δεν θα έχουν αποτέλεσμα», έγραψε ο Γκρέιαμ στο Twitter.

ΗΠΑ: «Απίθανο» η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων να αλλάξει τη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι δήλωσε την Τρίτη ότι η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας είναι απίθανο να αλλάξει την συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ, αλλά αυτές θα διακόψουν την χρηματοδότηση για τα προγράμματα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικού εξοπλισμού της.

«Πιστεύουμε ότι επιπλέον κυρώσεις θα έχουν αποτέλεσμα στην Βόρεια Κορέα; Όχι απαραίτητα», τόνισε η Χέιλι στο American Enterprise Institute.

«Αλλά τι αποτέλεσμα έχουν; Σταματούν την είσπραξη εσόδων που τους επιτρέπουν να κατασκευάσουν βαλλιστικούς πυραύλους», πρόσθεσε.

Η αμερικανίδα διπλωμάτις κάλεσε την Δευτέρα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιβάλλουν «τα σκληρότερα δυνατά μέτρα» για να αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα να κλιμακώσει το πυρηνικό πρόγραμμά της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024