Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συστατικό του κακάο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη

Συστατικό του κακάο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του διαβήτη

Μια παλιά δοξασία υποστήριζε ότι τα γλυκά δεν είναι καλά για τους πάσχοντες από διαβήτη. Ωστόσο, μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να αποδείξει το αντίθετο, αφού βασικό συστατικό πολλών γλυκισμάτων, το κακάο, αποδεικνύεται ικανό να βοηθήσει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Μια παλιά δοξασία υποστήριζε ότι τα γλυκά δεν είναι καλά για τους πάσχοντες από διαβήτη. Ωστόσο, μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να αποδείξει το αντίθετο, αφού βασικό συστατικό πολλών γλυκισμάτων, το κακάο, αποδεικνύεται ικανό να βοηθήσει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry, ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young παρατήρησαν ότι τα β-κύτταρα του παγκρέατος λειτουργούν καλύτερα και παραμένουν πιο δυνατά όταν αυξάνεται η παρουσία των μονομερών κατεχινών του κακάο.

Ως γνωστόν, οι πάσχοντες από διαβήτη, είτε δεν παράγουν αρκετή ινσουλίνη, είτε δεν επεξεργάζονται σωστά τη γλυκόζη του αίματος. Ουσιαστικά η νόσος αποδίδεται στην ανεπάρκεια των β-κυττάρων του παγκρέατος να παράγουν ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τη γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος.

«Κάποιος θα πρέπει να τρώει μπόλικο κακάο και μάλιστα χωρίς ζάχαρη για να αποκομίσει οφέλη», εξηγεί ο Δρ Τζέφρι Τεσσεμ, που στο πλαίσιο της μελέτης συνεργάστηκε με ειδικούς και από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

Οι ερευνητές σίτισαν πειραματόζωα με μονομερείς κατεχίνες κακάο ενώ αυτά έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά.

Η προσθήκη του συγκεκριμένου συστατικού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα επίπεδα της παχυσαρκίας στα πειραματόζωα και να αυξηθεί η ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης στον οργανισμό τους.

Στη συνέχεια εξέτασαν τι ακριβώς συνέβαινε σε κυτταρικό επίπεδο, και συγκεκριμένα, στα β-κύτταρα.

Εκεί διαπίστωσαν ότι οι μονομερείς κατεχίνες του κακάο ενίσχυαν την ικανότητα των β-κυττάρων να εκκρίνουν ινσουλίνη.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι λειτουργούν προστατευτικά για τα κύτταρα, αυξάνοντας την ικανότητά τους να διαχειρίζονται το οξειδωτικό στρες. Οι κατεχίνες κάνουν τα μιτοχόνδρια στα β-κύτταρα πιο δυνατά, άρα ικανά να παράγουν περισσότερη ATP, πηγή κυτταρικής ενέργειας, κάτι που με τη σειρά του συντελεί σε έκκριση περισσότερης ινσουλίνης», εξηγεί ο Δρ Τεσσεμ.

Και ο Άντριου Νιλσον, συγγραφέας της μελέτης και μέλος του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα αυτά μας βοηθούν να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση αυτών των συστατικών με πιο αποτελεσματικό τρόπο σε τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής ώστε να διατηρούμε τα επίπεδα του σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα και ίσως και να καθυστερήσουμε ή να εμποδίσουμε την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2».

Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «αντί να σπεύσουμε να φάμε όσες περισσότερες σοκολάτες του εμπορίου μπορούμε, το στοίχημα είναι να βρούμε τον τρόπο να εξάγουμε τις μονομερείς κατεχίνες από το κακάο, να τις εκμεταλλευθούμε στο έπακρο και να τις κάνουμε μέρος της θεραπείας των ασθενών με διαβήτη».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024