Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπρα ντε φερ Αθήνας - ΔΝΤ

Μπρα ντε φερ Αθήνας – ΔΝΤ

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για το δημοσιονομικό και τις τράπεζες οδηγούν σε ένα άτυπο αλλά σκληρό μπρα ντε φερ με την κυβέρνηση. Η Αθήνα θα ήθελε την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο.

To ΔΝΤ επιμένει:

Α) Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε νέα ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού τους.

Β) Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ. Ο λόγος; Εκτιμά ότι υπάρχουν και άλλα «κόκκινα δάνεια» στα χαρτοφυλάκια τους, τα οποία δεν φαίνονται.

Γ) Το δημοσιονομικό ζήτημα της Ελλάδας είναι ανοικτό, υπό την έννοια ότι δεν είναι δυνατό να υλοποιηθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, καθώς είναι πολύ φιλόδοξοι.

Η Αθήνα απαντά πως τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δεν ισχύει. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι με αυτή την άποψη συντάσσεται τόσο η Φρανκφούρτη όσο και οι Βρυξέλλες. Ωστόσο, το πρόβλημα στις σχέσεις με το Ταμείο, παραμένει.

Και παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που το ΔΝΤ φέρεται αποφασισμένο να πιέσει για την άρση της αυξημένης προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, αν δεν υιοθετηθούν οι δύο πρώτες εκτιμήσεις του.

Το συμπέρασμα είναι ότι οδεύουμε προς ένα άτυπο, αλλά σκληρό μπρα ντε φερ με το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση θα ήθελε την πλήρη αποχώρηση του από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο γνωρίζει ότι:

-η Γερμανία δεν συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ξεκαθαρίσει τη στάση της πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο (καθώς μεσολαβούν και οι εκλογές στο Βερολίνο)

-η Ελλάδα έχει υπόψη της ότι το ΔΝΤ είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος της στην προσπάθεια που κάνει για μείωση του χρέους της.
Συνεπώς, ο γρίφος του ΔΝΤ δύσκολα θα λυθεί, άμεσα.

To γεγονός πάντως ότι και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του χθες στο «Βήμα» δήλωσε ότι «αν το ΔΝΤ θέλει να φύγει, ας φύγει», είναι ενδεικτικό του κλίματος.

Γιώργος Μαντέλας

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024