Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ζει ο Μπαγκντάντι; Και αν ναι, πού κρύβεται;

Ζει ο Μπαγκντάντι; Και αν ναι, πού κρύβεται;

Αμερικανός στρατηγός αμφισβητεί τον ισχυρισμό των Ρώσων ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε στη Ράκα της Συρίας τον Μάιο και υποστηρίζει ότι κρύβεται σε απομονωμένη περιοχή στα σύνορα Ιράκ και Συρίας.

Αμερικανός στρατηγός αμφισβητεί τον ισχυρισμό των Ρώσων ότι ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε στη Ράκα της Συρίας τον Μάιο και υποστηρίζει ότι κρύβεται σε απομονωμένη περιοχή στα σύνορα Ιράκ και Συρίας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Στίβεν Τάουνσεντ, επικεφαλής του συνασπισμού που πολεμάει το Ισλαμικό Κράτος, ο Μπαγκντάντι έφυγε από τα προπύργια του «χαλιφάτου», την Μοσούλη, όπου βρισκόταν αρχικά, και τη Ράκα, όπου κατέφυγε στη συνέχεια, όταν οι δυο αυτές πόλεις δέχθηκαν επίθεση από τις συμμαχικές δυνάμεις. Έκτοτε, η Μοσούλη έπεσε στα χέρια του ιρακινού στρατού ενώ, η Ράκα, όπου έχουν ταμπουρωθεί 2.000 μαχητές, δέχεται συντονισμένη επίθεση.

Ο στρατηγός Τάουνσεντ επικαλέστηκε «ενδείξεις από κανάλια υπηρεσιών πληροφοριών» ότι ο Μπαγκντάντι ζει. «Τον αναζητούμε καθημερινά. Δεν πιστεύω ότι είναι νεκρός», είπε. «Το τελευταίο οχυρό του ΙΚ είναι η μέση Κοιλάδα του Ευφράτη. Όταν τον βρούμε, μάλλον θα προσπαθήσουμε να τον σκοτώσουμε. εν αξίζει τον κόπο να επιχειρήσουμε να τον συλλάβουμε».

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι ο Μπαγκντάντι είχε μάλλον σκοτωθεί στις 28 Μαΐου σε επιχείρηση στη Ράκα. Λίγες ημέρες αργότερα, ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι «έχει σίγουρα σκοτωθεί». Όμως οι Αμερικανοί αντιμετώπισαν τις δηλώσεις αυτές με σκεπτικισμό.

Ο Μπαγκτνάντι έχει πραγματοποιήσει μόνο μία δημόσια εμφάνιση που καταγράφηκε σε βίντεο, όταν έκανε κήρυγμα στο τζαμί αλ-Νούρι της Μοσούλης στις 5 Ιουλίου 2014 λίγες εβδομάδες μετά την κατάληψη της πόλης από το ΙΚ. Το ΙΚ ανατίναξε το τζαμί φέτος, δυο εβδομάδες προτού χάσει τη Μοσούλη. Το τελευταίο ηχογραφημένο μήνυμα του Μπαγκντάντι μεταδόθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2016.

Αν ζει, το πιθανότερο είναι ότι κρύβεται στο λεγόμενο Βιλαγιάτ αλ-Φουράτ (Επαρχία του Ευφράτη), την μοναδική περιοχή που ελέγχεται ακόμη από το «χαλιφάτο». Η εκστρατεία για την ανακατάληψή της δεν έχει ξεκινήσει ακόμη από την διεθνή συμμαχία κατά του ΙΚ.

Ελάχιστοι γνωρίζουν πού βρίσκεται ο Μπαγκντάντι διότι όσο ψηλότερα βρίσκεται κάποιος στην ιεραρχία του ΙΚ, τόσο λιγότεροι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους έρχεται σε επαφή. Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή 25 εκατ. δολαρίων σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του.


Τάνια Μποζανίνου

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024