Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στήριξη της κυβέρνησης στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Στήριξη της κυβέρνησης στην Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Impact hub Athens, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να καταδείξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει στην πράξη την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Impact hub Athens,
κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να καταδείξει το
γεγονός ότι η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει στην πράξη την Κοινωνική
Αλληλέγγυα Οικονομία.

Το Impact hub Athens τμήμα ενός Παγκόσμιου Δικτύου με μέλη σε 120 πόλεις έχει σκοπό να προσφέρει στήριξη (υποδομές, συμβουλευτική, κ.λπ.) σε εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού σε μία δομή η οποία υποστηρίζει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από προγράμματα ανάπτυξης επιχειρηματικών μοντέλων με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, την συνεργατική – συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που έχει πρωταρχικούς σκοπούς:

  • την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.
  • την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων.
  • τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα μέλη του δικτύου, τόνισε ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει και θα συνεχίσει να ενισχύει την ΚΑΛΟ θεσμικά και χρηματοδοτικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας τη σημασία που έχει για την κυβέρνηση η ΚΑΛΟ, σημείωσε ότι προβάλλουν ένα άλλο τρόπο ζωής, ένα διαφορετικό σύστημα αξιών. Οι λέξεις κλειδιά στην Αλληλέγγυα Οικονομία, δεν είναι ο ανταγωνισμός και το κέρδος, αλλά η συνεργασία, η συνεργατικότητα, η αλληλοβοήθεια, η καινοτομία, η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η κοινωνική ανταποδοτικότητα.

Τέτοια εγχειρήματα, σημείωσε, τα οποία στηρίζονται στη συνεργασία, την αλληλοβοήθεια, πειραματίζονται, και καινοτομούν, ενισχύουν την οικολογική συνείδηση, έχουν κοινωνικό όφελος και συμμετέχουν νέοι, είναι τα απαραίτητα συστατικά για την δημιουργία ενός ευοίωνου μέλλοντος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η σημασία της Αλληλέγγυας Οικονομίας αρχίζει να αποκτά ιδιαίτερη δυναμική στη χώρα μας την ώρα που σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (πχ Γαλλία, Ισπανία) συμβάλει πάνω από 10% στο ΑΕΠ τους. Συγκεκριμένα η Αλληλέγγυα Οικονομία συμβάλει:

  • στην αύξηση της απασχόλησης.
  • προσφέρει θέσεις εργασίας με δικαιώματα.
  • αποτελεί δημιουργική διέξοδο και ενισχύει την έμπνευση των νέων ανθρώπων.
  • φρενάρει το braindrain και
  • το «προϊόν» έχει κοινωνικό όφελος.

Μέτρα υπέρ ενίσχυσης ΚΑΛΟ

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στηρίζει και ενισχύει την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και πιο συγκεκριμένα:

  • Με το νόμο 4430/2016, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοποίησης των ΚΑΛΟ. Δεν απευθύνονται, πλέον, μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους (πρόνοια, εστίαση) αλλά και σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς, όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αποτελεί πεδίο ευκαιρίας για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις.
  • Ίδρυσε Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.
  • Τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκ. ευρώ. Με στόχο την υποστήριξη φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, κ.λπ.
  • Παράλληλα, την ίδια περίοδο, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες εξοπλισμού). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
  • Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024