Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Eurobank: Στα 40 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του β' τριμήνου

Eurobank: Στα 40 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου

Καθαρή κερδοφορία 40 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2017 και 76 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο πέτυχε ο όμιλος της Eurobank. Νέες χορηγήσεις 348 εκατ. ευρώ. Κατά 0,8 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το α' εξάμηνο, ενώ καταγράφεται και ενίσχυση των καταθέσεων. «Η μείωση της αβεβαιότητας για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές θέτει τις βάσεις για οριστική έξοδο της χώρας από την πολυετή δοκιμασία της κρίσης» τονίζει ο πρόεδρος Ν.Καραμούζης.

Καθαρή κερδοφορία 40 εκατ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2017 και 76 εκατ. ευρώ στο α΄εξάμηνο πέτυχε ο όμιλος της Eurobank. Νέες χορηγήσεις 348 εκατ. ευρώ. Κατά 0,8 δισ. ευρώ μειώθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το α’ εξάμηνο, ενώ καταγράφεται και ενίσχυση των καταθέσεων. «Η μείωση της αβεβαιότητας για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές θέτει τις βάσεις για οριστική έξοδο της χώρας από την πολυετή δοκιμασία της κρίσης» τονίζει ο πρόεδρος Ν.Καραμούζης.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, Τετάρτη, στο β΄ τρίμηνο τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ήταν αυξημένα κατά 4,6% έναντι του Α΄ τριμήνου 2017 και κατά 9,1% έναντι του Α΄ εξαμήνου 2016.

Η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς το πιστωτικό περιβάλλον παραμένει ασταθές.

Σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της τράπεζας Νικόλαος Καραμούζης υπογράμμισε ότι «η μείωση της αβεβαιότητας για τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές θέτει τις βάσεις για οριστική έξοδο της χώρας από την πολυετή δοκιμασία της κρίσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα θετικά ορόσημα του β΄ τριμήνου, με αφετηρία την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν ήδη ορατή αποτύπωση στη βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών, αλλά και στις εκτιμήσεις των διεθνών αγορών για την κατεύθυνση της χώρας, που επιβεβαιώθηκαν κατά την πρόσφατη πρώτη έκδοση κρατικού χρέους μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Οι εξελίξεις αυτές συνιστούν ένα σημαντικό βήμα, αλλά η αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί συνέχεια, συνέπεια και χρόνο. Η διατήρηση του κλίματος συνεργασίας με τους διεθνείς πιστωτές, η συνεπής εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση αναγκαίων ξένων επενδύσεων αποτελούν προϋποθέσεις για την έναρξη ενός κύκλου σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης» επισήμαίνει και συνεχίζει:

«Μέσα σε ένα βελτιούμενο περιβάλλον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να εστιάσει στις βασικές προτεραιότητες, που είναι η στήριξη του αναπτυξιακού κύκλου, η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και η αποτελεσματική διαχείριση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες και την οικονομία και η συνακόλουθη, αργή αλλά ορατή, επιστροφή καταθέσεων διευκολύνει την παροχή ρευστότητας προς τις υγιείς επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

«Σε αυτές τις συνθήκες, η Eurobank βελτιώνει τις επιδόσεις της και διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και το στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, να χρηματοδοτήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να στηρίξει την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας» καταλήγει ο κ. Καραμοούζης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας επεσήμανε ότι «η ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Eurobank συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε κατά το β΄ τρίμηνο του έτους».

» Η κερδοφορία, για έκτο συνεχές τρίμηνο, στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των βασικών οργανικών κερδών προ προβλέψεων κατά 9%, με ιδιαίτερα ενισχυμένα έσοδα από προμήθειες κατά 19% (σε ετήσια βάση). Η συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, κυρίως στην Ελλάδα (-3,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), βελτίωσε τον δείκτη κόστους προς έσοδα. Οι διεθνείς δραστηριότητες εξακολουθούν να συμβάλλουν σταθερά στο θετικό αποτέλεσμα, τάση που αναμένουμε να διατηρηθεί και στο μέλλον.

» Η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων ενίσχυσε τη ρευστότητα και τη δυνατότητά μας να στηρίξουμε τους πελάτες μας. Η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και, προπάντων, των επιχειρήσεων καθώς ανακάμπτει η ελληνική οικονομία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα που επιβεβαιώθηκε από την αύξηση των χορηγήσεων κατά το β΄ τρίμηνο.

» Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εικόνα στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο βασικός δείκτης, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για τρίτο συνεχές τρίμηνο. Παράλληλα, η μείωση των NPEs σε απόλυτα μεγέθη κατά 0,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017 πιστοποιεί την ορθότητα της στρατηγικής για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και τη δυναμική επίτευξης των στόχων για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί έναντι των εποπτικών αρχών.

» Ο δείκτης κεφαλαίων Fully Loaded Basel III CET1 ενισχύθηκε κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους. Σημαντική για τις προοπτικές της Τράπεζας είναι η βελτίωση της δομής της κεφαλαιακής μας βάσης, με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών ύψους €950εκ. μέσω έκδοσης ομολόγων Tier IΙ, τα οποία προσμετρώνται στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια (fully loaded Basel III) και τα οποία διαμορφώνονται (pro forma) στο 17.1%».

« Τα θετικά αποτελέσματα του τριμήνου, στους τομείς της κερδοφορίας, μείωσης των NPEs και αύξησης των κεφαλαίων, επιβεβαιώνουν ότι η Eurobank βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης όλων των στρατηγικών και επιχειρηματικών στόχων που έχουμε θέσει για το 2017.» καταλήγει ο κ. Καραβίας.

Τα βασικά μεγέθη

Τα καθαρά κέρδη της Eurobank αυξήθηκαν κατά 8,8% σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν σε 40 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο και 76 εκατ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2017.

Ειδικότερα:

– Tα καθαρά έσοδα από τόκους ενισχύθηκαν κατά 2,0% το Β΄ τρίμηνο 2017 και ανήλθαν σε 389 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης του περιθωρίου χορηγήσεων. Σε επίπεδο εξαμήνου, τα καθαρά έσοδα από τόκους παρέμειναν αμετάβλητα στα 770 εκατ. ευρώ

– Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε σε 2,43% το Β΄ τρίμηνο, από 2,34% το Α΄ τρίμηνο 2017.

– Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν σε 72 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2017, από 69 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο του ίδιου έτους, λόγω των εσόδων προμηθειών από τη διαχείριση περιουσίας και τις εργασίες του δικτύου.

Το Α΄ εξάμηνο 2017 τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 19,4% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου 2016 και διαμορφώθηκαν σε 141 εκατ. ευρώ λόγω χαμηλότερων δαπανών για τη χρήση εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ.

Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,3% σε 461 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα υποχώρησαν από 40 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2017 σε 35 εκατ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο του ίδιου έτους, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα να διαμορφωθούν σε 496 εκατ. ευρώ, από 491 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2017.

– Οι Λειτουργικές δαπάνες του Α΄ εξαμήνου 2017 μειώθηκαν κατά 2,6% έναντι του Α΄ εξαμήνου 2016 σε 489 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 3,5% την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκαν σε 355 εκατ. ευρώ Ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης σε 49,4% το Β΄ τρίμηνο 2017.

– Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 4,6% έναντι του Α΄ τριμήνου 2017 σε 216 εκατ. ευρώ και κατά 9,1% έναντι του Α΄ εξαμήνου 2016 σε 422 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 1,9% σε σχέση με το Α΄ τρίμηνο 2017 σε 251 εκατ. ευρώ, ενώ υποχώρησαν κατά 3,9% το Α΄ εξάμηνο 2017 σε 498 εκατ. ευρώ

– Τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ήταν αρνητικά για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε -193 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 90 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 44,1% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του Β΄ τριμήνου 2017, ενώ τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο και 0,8 δισ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2017.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν θετικά (91 εκατ. ευρώ), μειώθηκαν όμως κατά 40,9% έναντι του Α΄ τριμήνου 2017.

Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης και ανήλθε σε 51,1% στο τέλος Ιουνίου 2017, ενώ οι προβλέψεις έναντι πιστωτικών κινδύνων του Β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 184 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 1,90% επί των μέσων χορηγήσεων.

– Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, με το καθαρό αποτέλεσμα να αυξάνεται κατά 47,8% σε τριμηνιαία βάση και να ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ, από 28 εκατ. ευρώ το Α΄ τρίμηνο 2017, με όλες τις χώρες να είναι κερδοφόρες.

– O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 17,4%4 επί του σταθμισμένου ενεργητικού στο τέλος Ιουνίου 2017.

– Με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, ο ανωτέρω δείκτης βελτιώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης έναντι του Α΄ τριμήνου 2017και ανήλθε σε 14,4%.

Παράλληλα, η Τράπεζα σκοπεύει να προχωρήσει στην αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών ύψους 950 εκατ. ευρώ με ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (Tier II).

– Η τρέχουσα χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ELA διαμορφώνεται σε 9,9 δισ. ευρώ και είναι μειωμένη κατά 2,5 δισ. ευρώ από τα υψηλά του 2017.

Οι καταθέσεις πελατών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,7 δισ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο και 0,3 δισ. ευρώ το Α΄ εξάμηνο 2017.

– Οι χορηγήσεις (προ προβλέψεων, διαγραφών και συναλλαγματικών διαφορών) αυξήθηκαν κατά 0,3 δισ. ευρώ το Β΄ τρίμηνο 2017.

Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 113,8% στο τέλος Ιουνίου 2017, έναντι 115,1% στο τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024