Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δυσφορία δανειστών για μονομερείς εξαγγελίες της κυβέρνησης

Δυσφορία δανειστών για μονομερείς εξαγγελίες της κυβέρνησης

Αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, προβάλλουν οι θεσμοί. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο, καθώς εκφράζουν δυσαρέσκεια και για άλλες μονομερείς εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Αντιρρήσεις για το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, προβάλλουν οι θεσμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενστάσεις αφορούν κυρίως την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες και την επέκταση στο Δημόσιο του πλαφόν των περικοπών συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», δυσφορία, όμως, έχει ήδη εκδηλωθεί, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, και για εξαγγελίες που έχει ήδη κάνει ή προετοιμάζει η κυβέρνηση αναφορικά με την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και το πάγωμα των αυξήσεων ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Τέτοιες κινήσεις θεωρούνται μονομερείς ενέργειες από τους δανειστές χωρίς να είναι σαφές ακόμη το μέγεθος των τριβών που μπορούν να προκαλέσουν ενόψει της έναρξης της τρίτης αξιολόγησης.

Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 4 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την άνοδο του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκτιμάται ότι θα τεθούν επί τάπητος τα ζητήματα αυτά.

Από την πλευρά τους πάντως κύκλοι του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν χθες ότι το νομοσχέδιο έχει την έγκριση των θεσμών. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ακόμα και η διάταξη που αφορά τη μείωση έως 30% των συντάξεων στο Δημόσιο για περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε ο κίνδυνος μείωσης άνω του 45%, προέκυψε ύστερα από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι δυο επίμαχες διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

1. Θα εφαρμόζεται και στους ασφαλισμένους του Δημοσίου διάταξη που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη. Ετσι, ενώ δημόσιος υπάλληλος που θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη σε ηλικία 65 και 6 μηνών (και με βάση τις μεταβατικές διατάξεις δικαιούται να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα στα 58, δηλαδή νωρίτερα κατά 7 έτη και 6 μήνες) θα είχε μείωση του ποσού της σύνταξης 45% και επιπλέον ποινή μείωσης 10% επί του μειωμένου ποσού μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 65 ετών, με τη νέα διάταξη το ανώτατο ποσοστό περικοπής περιορίζεται στο 30%. Επίσης καταργείται η παραγραφή του δικαιώματος σύνταξης για υπαλλήλους του Δημοσίου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση εντός τριετίας.

2. Δίνεται ακόμη η δυνατότητα αναγνώρισης έως και 7 πλασματικών ετών στους αγρότες με χαμηλό αντίτιμο. Δηλαδή η εξαγορά θα γίνεται στο 20% επί του κατώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Υπολογίζεται ότι η εξαγορά των πλασματικών ετών θα στοιχίζει στους αγρότες περίπου 83 ευρώ μηνιαίως.

Τονίζεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση οφειλών κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών που αποκλείονται από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό σε έως και 120 δόσεις.

Παράλληλα, στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται και η υπουργική απόφαση για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε εργοδότες που θα δηλώσουν τους απασχολουμένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών και μετατρέψουν τη σύμβασή τους σε μισθωτή εξαρτημένη εργασία.

Ηλίας Γεωργάκης

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024