Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόλαφος ΟΗΕ στη Βενεζουέλα, βλέπει κυβερνητική βία και αυθαίρετες συλλήψεις

Κόλαφος ΟΗΕ στη Βενεζουέλα, βλέπει κυβερνητική βία και αυθαίρετες συλλήψεις

Σε μία εξαιρετικά σκληρή του αναφορά σε βάρος του Καράκας, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μιλά για «υπερβολική βία» από την πλευρά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας επιρρίπτοντας την ευθύνη ξεκάθαρα στα «υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης». Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέτασε 124 θανάτους στα επεισόδια, αποδίδοντας τους 46 στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ομάδες - λέγοντας πως οι υπόλοιποι είναι ανεξιχνίαστοι- ενώ κατήγγειλε αυθαίρετες συλλήψεις περίπου 5.000 ατόμων.

Σε μία εξαιρετικά σκληρή του αναφορά σε βάρος του Καράκας, το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μιλά για «υπερβολική βία» από την πλευρά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας επιρρίπτοντας την ευθύνη ξεκάθαρα στα «υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης».

Η υπηρεσία του ΟΗΕ εξέτασε 124 θανάτους στα επεισόδια, αποδίδοντας τους 46 στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ομάδες – λέγοντας πως οι υπόλοιποι είναι ανεξιχνίαστοι- ενώ κατήγγειλε αυθαίρετες συλλήψεις περίπου 5.000 ατόμων.

Tο γραφείο του Ύπατου Επιτρόπου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζεΐντ Ραάντ αλ Χουσεΐν, δημοσίευσε την Τρίτη τα ευρήματα ομάδας (αγγλικά) για την πολύμηνη κρίση στη Βενεζουέλα, υπογραμμίζοντας σε αρκετά σημεία πως, παρά τα αιτήματα, δεν δόθηκαν στοιχεία από την κυβέρνηση του Καράκας.

Ως εκ τούτου, αναφέρει το γραφείο, έγινε έρευνα εξ αποστάσεως από ομάδα του ΟΗΕ με 135 συνεντεύξεις θυμάτων και συγγενών θυμάτων, μαρτύρων, οργανώσεων, δημοσιογράφων, δικηγόρων, γιατρών και νοσηλευτών και του γραφείου της (καθαιρεθείσας, πλέον) γενικής εισαγγελέα.

Μέχρι το τέλος του Ιουλίου, αναφέρεται, το γραφείο διερεύνησε 124 θανάτους στις διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Μαδούρο. Τα ευρήματα αποδίδουν «τουλάχιστον 46» εξ αυτών στις δυνάμεις ασφαλείας και άλλους 27 στις ένοπλες φιλοκυβερνητικές ομάδες (τις λεγόμενες colectivos).

To γραφείο σημειώνει ότι, βάσει των πληροφοριών που συλλέχθηκαν, οι ένοπλες colectivos συνήθως βγαίνουν πάνω σε μοτοσυκλέτες στις διαδηλώσεις.

Επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία ούτε και σχετικά με όσους τέθηκαν υπό κράτηση, το γραφείο θεωρεί πως οι αξιόπιστες εκτιμήσεις τοποθετούν περί τα 5.051 τα περιστατικά στα οποία διαδηλωτές τέθηκαν αυθαίρετα υπό κράτηση από τον Απρίλιο. Πιστεύεται πως περίπου 1.000 εξ αυτών παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.

Επιπλέον, το γραφείο επικαλείται αξιόπιστες αναφορές που μιλούν για «σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, που ορισμένες φορές μπορεί να φτάνουν και στο επίπεδο βασανιστηρίων». Λόγος γίνεται ακόμη και για χρήση ηλεκτροσόκ, ξυλοδαρμού και απειλές δολοφονίας ή βιασμού κρατουμένων ή συγγενών τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024