Ήταν ζήτημα χρόνου να «ξηλωθεί» από τον Μαδούρο η Γενική Εισαγγελέας της Βενεζουέλας, ένα πρόσωπο πιστό στον Τσάβες, αλλά με ισχυρές επιφυλάξεις για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στη χώρα.

Την απόφαση δεν έλαβε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, αλλά η πανίσχυρη Συντακτική Συνέλευση των 545 μελών: Η Λουίσα Ντίας παύθηκε (μετά από 10 χρόνια) και στη θέση της προτείνεται ένα ακόμα πιστό στέλεχος της κυβέρνησης.

Η απόφαση για την απομάκρυνσή της είναι και ένα μήνυμα προς άλλα στελέχη που ήταν πιστά στον Τσάβες, αλλά ασκούν πλέον κριτική στον Μαδούρο: όποιος διαφωνεί, θα απομακρύνεται.

Παράλληλα, της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα, ενώ «παγώνουν» και τα περιουσιακά της στοιχεία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα, η Ντίας ξεκαθαρίζει ότι δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα, προειδοποιώντας εκ νέου ότι η Βενεζουέλα οδεύει σε δικτατορία.

Η Ντίας είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τις εκλογές με τις οποίες καταργήθηκε ουσιαστικά η εκλεγμένη το 2015 Βουλή της χώρας, ενώ έκανε γνωστή την πρόθεσή της να πραγματοποιηθεί έρευνά σχετικά με τις καταγγελίες για νοθεία στην εκλογική διαδικασία.

Η Κολομβία και το Μεξικό καταδίκασαν την απόφαση του Καράκας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος χαρακτήρισε το ξήλωμα της Γενικής Εισαγγελέως ως την «πρώτη δικτατορική πράξη» της Συντακτικής Συνέλευσης.

Δύο χώρες που κάποτε διατηρούσαν στενότατους δεσμούς με τη Βενεζουέλα -η Αργεντινή και η Βραζιλία- είναι τώρα στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης σκληρής στάσης έναντι του Καράκας.

Η προεδρεύουσα στην Mercosur Βραζιλία εισηγήθηκε -και έγινε δεκτό- να αποβληθεί η Βενεζουέλα οριστικά από τον Οργανισμό.

Πίσω στο Καράκας, η κυβέρνηση Μαδούρο ανακοίνωσε ότι ο ηγέτης της Αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, επιστρέφει σπίτι του. Ο Λόπες είχε καταδικαστεί για τις διαδηλώσεις του 2014 σε πολυετή ποινή κάθειρξης.

Μετά από μεσολάβηση του τέως πρωθυπουργού της Ισπανίας, Χοσέ Θαπατέρο, συμφωνήσει να εκτίσει την ποινή του με τη μορφή του περιορισμού κατ’ οίκον. Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για τη Συντακτική Συνέλευση, συνελήφθη εκ νέου με την κατηγορία ότι επιχειρούσε να εγκαταλείψει τη χώρα. Τελικά, επιστρέφει σπίτι του.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο