Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Παρί Σ.Ζ. έτοιμη να... πυροδοτήσει παγκόσμια «Νεϊμαρολογία»

Η Παρί Σ.Ζ. έτοιμη να… πυροδοτήσει παγκόσμια «Νεϊμαρολογία»

Ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν θα πρέπει να θεωρείται ο Νεϊμάρ, ο οποίος σύμφωνα με τη L'Equipe, την Τετάρτη πέρασε τα ιατρικά τεστ στο Πόρτο και την Πέμπτη αναμένεται στο Παρίσι για τα διαδικαστικά. Ο γαλλικός σύλλογος κατέθεσε στην ισπανική Λίγκα (που απέρριψε!) την επιταγή των 222 εκ. ευρώ και αναμένει τα τυπικά έγγραφα από τη Μπαρτσελόνα! Ωστόσο, η περιβόητη μεταγραφή έχει σκορπίσει ποικίλες αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν η στάση της «La Liga» που καταγγέλλει την υπόθεση, η... διακριτική παρακολούθηση της UEFA, αλλά και η ευτυχία των γαλλικών φορολογικών αρχών!

Ποδοσφαιριστής της Παρί Σεν Ζερμέν θα πρέπει να θεωρείται ο Νεϊμάρ, ο οποίος σύμφωνα με τη L’Equipe, την Τετάρτη πέρασε τα ιατρικά τεστ στο Πόρτο και την Πέμπτη αναμένεται στο Παρίσι για τα διαδικαστικά.

Ωστόσο, η περιβόητη μεταγραφή έχει σκορπίσει ποικίλες αντιδράσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν η στάση της ισπανικής Λίγκας που καταγγέλλει την υπόθεση, η… διακριτική παρακολούθηση της UEFA, αλλά και η ευτυχία των γαλλικών φορολογικών αρχών!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «Marca», το πρωί της Πέμπτης κατατέθηκε από την Παρί στην ισπανική Λίγκα επιταγή 222 εκατομμυρίων ευρώ, καλύπτοντας τη ρήτρα αποδέσμευσης του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα.

Πέντε δικηγόροι που εκπροσωπούν τον γαλλικό σύλλογο, αλλά και τον παίκτη βρέθηκαν στη Μαδρίτη παρουσιάζοντας την επιταγή με αποστολέα την Παρί, όπου αναγράφεται το ποσό των 222 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον ζητά μέχρι την Παρασκευή να αποσταλλούν από τη Μπαρτσελόνα όλα τα απαιραίτητα έγγραφα ώστε να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

Ετσι επιβεβαιώθηκε και ο γνωστός μάνατζερ, Βάγκνερ Ριμπέιρο, ο οποίος βοηθά τον πατέρα του Βραζιλιάνου σταρ στις διαπραγματεύσεις: «Μέσα στην Πέμπτη η Παρί θα πληρώσει στην Μπαρτσελόνα τη ρήτρα ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ και την Παρασκευή θα ανακοινώσει την αγορά του παίκτη», είχε δηλώσει ο ίδιος την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η παρουσίαση του παίκτη από τον γαλλικό σύλλογο θα πραγματοποιηθεί «κατά πάσα πιθανότητα αυτό το Σαββατοκύριακο», σύμφωνα με τον Βάγκνερ Ριμπέιρο.

Απέρριψε την επιταγή η ισπανική Λίγκα

Η Παρί με την αγορά του Νεϊμάρ πραγματοποιεί ένα νέο ασύλληπτο ρεκόρ, ξεπερνώντας κάθε περιουσιακό όριο, σηματοδοτώντας την αρχή μιας εποχής που… τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

Σε αυτό (και όχι μόνο) αντέδρασε η ισπανική Λίγκα, η οποία μέσω του προέδρου της, Χαβιέρ Τέμπας, απέρριψε την επιταγή, τονίζοντας πως η πληρωμή της ρήτρας είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκήσει μόνο ισπανική ομάδα, αλλά κυρίως επειδή δεν υπάρχει καμία καταγραφή της προέλευσης των χρημάτων.

Ουσιαστικά η ισπανική Λίγκα μπλοκάρει προσωρινά την υπόθεση και μάλιστα σκοπεύει να καταγγείλει αθέμιτο ανταγωνισμό, αποσταθεροποίηση και οικονομικό ντόπινγκ, αποκαλύπτοντας ότι είναι ήδη έτοιμη σχετική επιστολή προς τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αρχές!

«Η καταγγελία είναι έτοιμη και θα παρουσιαστεί στην UEFA, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δικαστήριο της Ελβετίας, που έχει διεθνή δικαιοδοσία. Βασικά, αυτό που καταγγέλλουμε είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός.

Σχετικά με την Παρί Σ.Ζ, είναι ένα σαφές παράδειγμα οικονομικού ντόπινγκ. Οι λογαριασμοί της δείχνουν ότι έχει εμπορικά έσοδα περισσότερα από Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δηλαδή η αξία της είναι υψηλότερη από αυτές τις δύο ομάδες.

Λοιπόν, αυτό είναι κάτι το αδύνατο. Όχι, δεν θα δεχτούμε τα χρήματα για την ρήτρα από ένα σύλλογο όπως η Παρί Σεν Ζερμέν, που χωρίς να ανήκει στην La liga, θέλει να ασκήσει το δικαίωμα του οργανισμού μας, και ακόμα περισσότερο όταν αυτή η ομάδα θέλει να σπάσει κανόνες και νόμους.

Τους κανόνες της UEFA και του financial fair play και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ανταγωνισμού στην Ελβετία. Θα ήταν αντιφατικό να δεχτούμε αυτή την πληρωμή», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ισπανικής Λίγκας.

Η UEFA παρακολουθεί… διακριτικά

Η UEFA από την πλευρά της έχει τονίσει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις με βάση την επιταγή ότι κάθε σύλλογος οφείλει να αποδείξει πως δεν έχει έλλειμμα άνω των 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία του. Θα μελετήσει λοιπόν όλες τις λεπτομέρειες της μεταγραφής για να διασφαλίσει ότι γίνεται στο πλαίσιο του οικονομικού fair play.

Εξάλλου, το συνολικό ποσό της μεταγραφής του Νεϊμάρ, που εάν προστεθεί ο ετήσιος μισθός των 30 εκατ. ευρώ που αξιώνει ο παίκτης (το διπλάσιο απ’ όσο αμειβόταν στην Μπάρτσα) και τα πριμ των 38 εκατ. έκαστος που θα λάβουν ο ατζέντης κι ο πατέρας του παίκτη για την ολοκλήρωση της μετακίνησης, θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας άλλη μία… μυθική προέκταση στην υπόθεση.

Πανευτυχείς οι γαλλικές φορολογικές αρχές

Μια διαφορετική πτυχή στο όλο θέμα δίνουν οι γαλλικές… φορολογικές αρχές, υπολογίζοντας τα χρήματα που θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία από τους φόρους.

Ο υπουργός δημόσιων εσόδων, Ζεράλ Νταρμανίν, τόνισε πως «καλωσορίζει» μια πιθανή μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν για τους φόρους που ο διάσημος Βραζιλιάνος θα πρέπει να καταβάλει στις γαλλικές φορολογικές αρχές.

«Είναι καλύτερο αυτός ο ποδοσφαιριστής να πληρώνει τους φόρους του στη Γαλλία από ό,τι κάπου αλλού», δήλωσε χαρακτηριστικά, χωρίς να προσδιορίζει το ακριβές ποσό που προβλέπεται να καταβάλει ο Νεϊμάρ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, οι πιθανές καθαρές αποδοχές ύψους 35 εκατομμύρια ευρώ της Παρί Σεν Ζερμέν στον Νεϊμάρ αντιστοιχούν περίπου σε 62 εκατομμύρια ακαθάριστα ετησίως.

Και, όπως εξηγείται από τον Γάλλο οικονομολόγο Πιερ Ροντό, ο Βραζιλιάνος θα πρέπει να πληρώσει περίπου 37,5 εκατ. ευρώ φόρο το χρόνο, σχεδόν 19 εκατομμύρια περισσότερα από τον φόρο που κατέβαλε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Παρί Σεν Ζερμέν.

«Ο Νεϊμάρ θα πληρώνει φόρο εισοδήματος και για εισφορές κοινωνικής ασφάλισης», λέει ο Ροντό.

Το «παράθυρο» του νόμου

Ωστόσο, ο Νεϊμάρ μπορεί να χρησιμοποιήσει την κατάσταση με τους αλλοδαπούς εργαζόμενους στη Γαλλία, που τους απαλλάσσει από το φόρο περιουσίας για 5 χρόνια.

«Το καθεστώς αυτό ισχύει και για τους αλλοδαπούς που κινούνται προς τη Γαλλία με μια αμειβόμενη εργασία, αλλά δεν έχουν φορολογηθεί ως κάτοικοι τα τελευταία πέντε χρόνια», λέει ο Ροντό.

Kαι του… παρανόμου

Να σημειωθεί ότι ο διάσημος Βραζιλιάνος έχει καταδικαστεί στη χώρα του για φοροδιαφυγή με πρόστιμο 47 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην Ισπανία κατάθεσε πρόσφατα για την κατηγορία της φοροδιαφυγής που αφορούσε τη μεταγραφή του από την Σάντος στη Μπαρτσελόνα το 2013.

Επιμέλεια: Σπύρος Κόλλιας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024