Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτόνομη ξανά τον Αύγουστο του 2018

Τσίπρας: Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτόνομη ξανά τον Αύγουστο του 2018

«Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλια μου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για τη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης «για να βγει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη».

«Είναι η πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλια μου σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ωστόσο θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο για τη χώρα», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως πρέπει να επιταχυνθεί το έργο της κυβέρνησης «για να βγει η χώρα σε ένα χρόνο από τώρα από τη λάσπη».

«Σε ενάμισι περίπου μήνα από σήμερα, θα κλείσουμε δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015. Όταν ο λαός μας, έχοντας για πρώτη φορά απόλυτη γνώση της συμφωνίας που βρισκόταν μπροστά μας, έδωσε σε εμάς εντολή να την υλοποιήσουμε, να την ολοκληρώσουμε και να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια» σημείωσε.

Επανέλαβε τον στόχο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. «Δυο χρόνια μετά, ο απολογισμός δείχνει ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες, καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των απαιτήσεων και της εμπιστοσύνης του λαού μας» είπε.

Οι προτεραιότητες η κυβέρνηση ήταν συγκεκριμένες και απολύτως καθαρές απέναντι στον ελληνικό λαό, είπε: «Να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, να επαναφέρουμε συνθήκες σταθερότητας που θα επιτρέψουν την ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας, να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, να συγκρουστούμε με το κράτος εν κράτει της διαφθοράς και της διαπλοκής».

Αναφέρθηκε στη «δύσκολη μάχη στις αρχές του 2015» και συμπλήρωσε πως το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ανακτήθηκε «μέσα από τις μάχες που δώσαμε, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης τόσο στην πρώτη όσο και στη δεύτερη θητεία της».

«Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία στην απόδοση της οικονομίας, υπερκαλύπτοντας τους στόχους του προγράμματος, νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά, ενισχύοντας τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ολοκληρώσαμε δύο αξιολογήσεις σε ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον, γεμάτο εμπόδια και παγίδες, και τις ολοκληρώσαμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους κοινωνικά αδύναμους» δήλωσε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εξασφάλισε μια συμφωνία που ορίζει με σαφήνεια τον αλγόριθμο που πρέπει να ακολουθηθεί για την ελάφρυνση του χρέους.

«Το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τις δυνατότητες της χώρας, πριν τη χρεοκοπήσει, κατάφερε το 2009, λίγο πριν από τα μνημόνια, να βάλει τη χώρα στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, με έλλειμμα 15,1%» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έβγαλε τη χώρα από την καραντίνα, «επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με πρόβλεψη για συνολικό έλλειμμα μόλις 1,2% το 2017 και πλεόνασμα 0,6% για το 2018» είπε.

«Είμαστε εμείς που επί των ημερών μας είδαμε τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, αναγνωρίζοντας την νέα πραγματικότητα της ανάκαμψης. Δουλέψαμε και δουλεύουμε όλο αυτό το διάστημα σκληρά, σε αντίξοες συνθήκες, σε εξαιρετικά αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον, αλλά δουλεύουμε με σχέδιο και στοχοπροσήλωση, και είμαστε αποφασισμένοι η χώρα να διαβεί με ασφάλεια τον καθαρό διάδρομο διεξόδου που ανοίξαμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι αυτόνομη ξανά, τον Αύγουστο του 2018, με το οριστικό και αμετάκλητο τέλος των μνημονίων, είπε ο Αλέξης Τσιπρας.

«Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη και να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «ο αληθινός εθνικός στόχος είναι να ξανακερδίσουμε στη χώρα την εργασία και μαζί με αυτήν την αξιοπρέπεια, που χάθηκαν στην πρώτη καταστροφική πενταετία της κρίσης».

Εξέφρασε την περηφάνια του για την παρέμβαση της κυβέρνησης στην Υγεία, που αφορά στη θέσπιση του δικαιώματος στη δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ενώ είπε ότι «προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, την επόμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε στη Βουλή, διαγράφοντας τα βεβαιωμένα χρέη που προέκυψαν από τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας μέχρι το 2015».

Για τα θέματα παιδείας είπε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, πετύχαμε το αυτονόητο: «Όλα τα σχολεία μας, σε όλη τη χώρα και στο πιο ορεινό χωριό και στο πιο απομακρυσμένο νησί, άνοιξαν στην ώρα τους, χωρίς ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές και βιβλία. Όταν κάποιοι που μας κάνουν και μαθήματα αποτελεσματικής διακυβέρνησης, μοιράζανε και κάνανε μαθήματα με φωτοτυπίες μέχρι το Δεκέμβρη».

«Πέρα όμως από τη στήριξη των βασικών πυλώνων του κοινωνικού κράτους, φέραμε εις πέρας μια πολύ δύσκολη και απαιτητική αποστολή την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, διαφυλάσσοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την εξωτερική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σε μια περίοδο έξαρσης της ανασφάλειας και της περιφερειακής αποσταθεροποίησης, χαράξαμε μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη στρατηγική, που βασίζεται σε ισότιμες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλα τα κράτη της περιοχής», και πρόσθεσε πως είναι μια πολιτική που καθιστά την Ελλάδα πόλο ασφάλειας και γέφυρα φιλίας και συνεργασίας σε μια ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή.

«Στα εθνικά θέματα, επιμένουμε σε μια πολιτική καλοπροαίρετου και ειλικρινούς διαλόγου με όλους, χωρίς όμως να κάνουμε πίσω στις βασικές αρχές και τις «κόκκινες γραμμές» που έχουμε διατυπώσει ως χώρα», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024