Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο φως μεγάλο κύκλωμα που παρασκεύαζε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Στο φως μεγάλο κύκλωμα που παρασκεύαζε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα

Πολυμελές διεθνικό κύκλωμα παρήγαγε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και καπνικά είδηστην Ελλάδα κι άλλες χώρες (Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο)εξάρθρωσε ηΔιεύθυνση ΑσφάλειαςΘεσσαλονίκης, έπειτα από έναν χρόνο ερευνών. Η ΕΛ.ΑΣ μιλά για μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας. Τοδομημένο εγκληματικό αυτό δίκτυοδρούσε […]

Πολυμελές διεθνικό κύκλωμα παρήγαγε και διακινούσε εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και καπνικά είδηστην Ελλάδα κι άλλες χώρες (Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο)εξάρθρωσε ηΔιεύθυνση ΑσφάλειαςΘεσσαλονίκης, έπειτα από έναν χρόνο ερευνών.

Η ΕΛ.ΑΣ μιλά για μία από τις πλέον σημαντικές υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στα ευρωπαϊκά αστυνομικά χρονικά στο πεδίο της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Τοδομημένο εγκληματικό αυτό δίκτυοδρούσε για τουλάχιστον πέντε χρόνια, με μεθοδολογία οργάνωσης τύπου «μαφίας». Διέθετεπλήρη υποστηρικτικό μηχανισμό, με κτιριακές εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής και κατασκευής μέσων απόκρυψης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους στάθμευσης και μεταφόρτωσης, και κυρίωςμηχανολογικό εξοπλισμό – ολοκληρωμένη «γραμμή» επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας λαθραίων τσιγάρων.

Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από70 τόνοι καπνού και8,8 εκατομμύρια αδασμολόγητα πακέτα μεπερίπου 178 εκατομμύρια τσιγάρα, καθώς και απόθεμα υλικών με το οποίο θα μπορούσαν να παραχθούν πάνω από 25 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρων.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι για το ελληνικό Δημόσιουπολογίζονται σε περισσότερα από 32 εκατομμύρια ευρώ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 40 άτομα, μεταξύ των οποίων ο 49χρονος «εγκέφαλος» της οργάνωσης και τρία ηγετικά στελέχη, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίσταση για σύσταση, διεύθυνση κι ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Στην πράξη, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ιδρύσει στη Βουλγαρίανομιμοφανείς εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή κι εξαγωγή εμπορευμάτων, με ιδιοκτήτες αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), στις οποίες μεταβίβαζαν φορτηγά και ημιφορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούσαν ως μέσα μεταφοράς.

Με αυτά εισήγαγαν στην ελληνική Επικράτεια καπνό από την Ιταλία και υλικά παρασκευής και συσκευασίας καπνικών προϊόντων από τη Βουλγαρία και τα μετέφεραν σε ειδικά διαμορφωμένα εργοστάσια, που είχαν μισθώσει με πλαστά στοιχεία αλλοδαπών.

Στη συνέχεια, με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό (σιγαροποιητικές και πακεταριστικές μηχανές), παρήγαγαν τσιγάρα, που τοποθετούσαν σε πλαστά πακέτα νόμιμων εταιρειών και τα μετέφεραν με χαρτοκιβώτια σε άλλους αποθηκευτικούς χώρους.

Για την απόκρυψη των παράνομων φορτίων, οι δράστες κατασκεύαζαν και χρησιμοποιούσαν ως καμουφλάζ διάφορα υλικά (γυψοσανίδες, τεμάχια ελαστικού δαπέδου-καουτσούκ, πάνες, αναψυκτικά, κ.ά.), ενώ συνόδευαν τα φορτία με πλαστά παραστατικά έγγραφα.

Οι χώροι παραγωγής κι αποθήκευσης που χρησιμοποιούσε η οργάνωση βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία, ενώ διέθεταν κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και φυλάσσονταν σε 24ωρη βάση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024