Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρ. Δικαστήριο: Το Δουβλίνο ισχύει, η χώρα υποδοχής υπεύθυνη για άσυλο

Ευρ. Δικαστήριο: Το Δουβλίνο ισχύει, η χώρα υποδοχής υπεύθυνη για άσυλο

Σε μία απόφασή του που μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναζωπυρωθείσα προσφυγική κρίση -με επίκεντρο την Ιταλία- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Αυστρία και την Σλοβενία που αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις που είχαν μπει στη Ζώνη Σένγκεν από την Κροατία. Το Δικαστήριο έκρινε ότι, ασχέτως των εκτάκτων συνθηκών, βάσει του Δουβλίνου η πρώτη χώρα υποδοχής παραμένει αρμόδια και υπεύθυνη για αιτήματα διεθνούς προστασίας.

Σε μία απόφασή του που μπορεί να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αναζωπυρωθείσα προσφυγική κρίση -με επίκεντρο την Ιταλία- το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε την Αυστρία και την Σλοβενία που αρνήθηκαν να δώσουν άσυλο σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις που είχαν μπει στη Ζώνη Σένγκεν από την Κροατία.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι, ασχέτως των εκτάκτων συνθηκών, βάσει του Δουβλίνου η πρώτη χώρα υποδοχής παραμένει αρμόδια και υπεύθυνη για αιτήματα διεθνούς προστασίας.

Η απόφαση ωστόσο επιτρέπει σε χώρες μέλη που το επιθυμούν να αποδεχθούν εθελοντικά πρόσφυγες (όπως στην περίπτωση της Γερμανίας το 2015), κρίνοντας πως το Δουβλίνο επιτρέπει την εξέταση αιτημάτων για άσυλο ακόμη κι από κράτος μέλος που δεν είναι υποχρεωμένο να το κάνει.

Η υπόθεση Αυστρίας-Σλοβενίας κατά Κροατίας αφορά δύο περιπτώσεις, έναν Σύρο και δύο αφγανικές οικογένειες, που είχαν μπει το 2016 στην Κροατία από τη Σερβία χωρίς την κατάλληλη θεώρηση.

Η Κροατία, εξαιτίας της πίεσης στα σύνορά της, είχε ανοίξει τα σύνορά της ώστε να επιτρέψει τη διέλευση από την επικράτειά της βορειότερα. Οι μεν αφγανικές οικογένειες πήγαν στην Αυστρία όπου και ζήτησαν άσυλο, ο δε Σύρος στη Σλοβενία.

Οι δύο χώρες όμως αρνήθηκαν, υποστηρίζοντας πως ήταν ευθύνη της Κροατίας να τους αναλάβει και τελικά η υπόθεση κατέληξε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Με την απόφαση που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε υπέρ της Αυστρίας και της Σλοβακίας με το σκεπτικό ότι η άδεια διέλευσης από ένα κράτος-μέλος για ανθρωπιστικούς λόγους δεν το απαλλάσσει από την ευθύνη να εξετάσει εκείνο το αίτημα για άσυλο (όταν πρόκειται για την πρώτη χώρα εισόδου στη ζώνη Σένγκεν).

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

    Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Τετάρτη 24 Απριλίου 2024