Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βέτο από τον πρόεδρο της Πολωνίας στο νόμο-«θηλιά» στη Δικαιοσύνη

Βέτο από τον πρόεδρο της Πολωνίας στο νόμο-«θηλιά» στη Δικαιοσύνη

Mε μια μάλλον απροσδόκητη κίνηση, ο πρόεδρος της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στη νομοθεσία της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων, τόσο στη Βαρσοβία όσο και στις Βρυξέλλες.

Mε μια μάλλον απροσδόκητη κίνηση, ο πρόεδρος της Πολωνίας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει βέτο στη νομοθεσία της κυβέρνησης για τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει προκαλέσει σφοδρό κύμα αντιδράσεων, τόσο στη Βαρσοβία όσο και στις Βρυξέλλες.

Ο Αντρέι Ντούντα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας έκανε τις ανακοινώσεις του. Είχε προηγηθεί η κύρωση της νομοθεσίας από τη Γερουσία και το μόνο που απέμενε ήταν η υπογραφή του Προέδρου, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από το κυβερνών κόμμα.

«Αποφάσισα να στείλω τη νομοθεσία πίσω στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ασκήσω βέτο» είπε χαρακτηριστικά.

Το βέτο αφορά, τόσο στο νόμο για το Συνταγματικό Δικαστήριο, όσο και για το Εθνικό Συμβούλιο επιλογής των δικαστών.

Η συνδυαστική αυτή νομοθεσία έδινε ουσιαστικά στην κυβέρνηση και στη Βουλή (που σήμερα ελέγχει) να ελέγχουν κάθε δικαστή και εισαγγελέα στη χώρα.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι το βέτο που άσκησε ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα καθυστερεί τη λήψη μέτρων που η ίδια χαρακτήρισε απαραίτητα.

«Θέλουμε όλοι να ζούμε σε μια δίκαιη Πολωνία, για αυτό η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος είναι απαραίτητη (…) Το σημερινό βέτο από τον πρόεδρο επιβράδυνε το έργο της μεταρρύθμισης», ανέφερε η Σίντλο σε διάγγελμά της προς τους Πολωνούς που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Η ίδια τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να «υποκύψει στην πίεση του πεζοδρομίου και από το εξωτερικό», αναφερόμενη στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης καθώς και στις προειδοποιήσεις που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Βαρσοβία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα σε δικό του διάγγελμα τόνισε ότι ήταν υποχρεωμένος να ασκήσει βέτο ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα.

«Ως πρόεδρος, δεν μπορούσα να τα αποδεχθώ και άσκησα το δικαίωμα αρνησικυρίας διότι απαιτούνται αλλαγές για να εξασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται προς το Σύνταγμα» της Πολωνίας, τόνισε ο Ντούντα.

Το δεξιό, συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό PiS ελέγχει την πολιτική στη Βαρσοβία -ο πρόεδρός του Γιάροσλαβ Καζίνσκι μπορεί να μην έχει, τυπικά, καμία κυβερνητική θέση (πρωθυπουργός είναι η έμπιστή του Μπεάτα Σίντλο) αλλά θεωρείται ουσιαστικά ότι ο ίδιος «λύνει και δένει».

Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ -που προέρχεται από κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση- επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στις εξελίξεις και κάλεσε τον Ντούντα, σε συζήτηση για «την πολιτική κρίση στην Πολωνία», όπως την χαρακτήρισε.

Ο Τουσκ είπε ότι «η ΕΕ δεν είναι μόνο λεφτά και διαδικασίες, είναι πρωτίστως αξίες και υψηλών προδιαγραφών πολιτική ζωή». «Για αυτό και υπάρχει ένα κύμα κριτικής της κυβέρνησης στην Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Δύση» προσέθεσε.

Ο μόνος που στάθηκε σύμμαχος στο πλευρό της Βαρσοβίας ήταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Πάντως, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Ντούντα, το πολωνικό νόμισμα ζλότι σημείωνε άνοδο σε σχέση με το ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024