Στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τον ΟΑΣΘ
Η Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο που προβλέπει την εξαγορά και εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και την ίδρυση δύο νέων δημόσιων φορέων, του ΟΣΕΘ και του ΑΣΥΘ, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Η Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το νομοσχέδιο που προβλέπει την εξαγορά και εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και την ίδρυση δύο νέων δημόσιων φορέων, του ΟΣΕΘ και του ΑΣΥΘ, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα βάζοντας τέλος σε ένα αδιαφανές κρατικοδίαιτο μονοπώλιο που υπήρχε στις αστικές συγκοινωνίες και κρατούσε όμηρο την πόλη για 60 χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
«Έπειτα από 60 χρόνια, ένας από τους χώρους αναπαραγωγής του παλαιοκομματισμού, με το πρόσχημα των Αστικών Συγκοινωνιών, γίνεται ένας δημόσιος φορέας, που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα υπηρετεί το έργο του και όχι άλλα συμφέροντα» είπε ο κ. Σπίρτζης.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τα επιχειρήματα του υπουργού Μεταφορών, κινήθηκαν και οι ομιλίες τόσο του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολου Καραναστάση όσο και του ειδικού αγορητή των ΑΝΕΛ, Γιώργου Λαζαρίδη.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Αχ. Καραμανλής έκανε λόγο για παραβίαση του ευρωπαϊκού κανονισμού, επισείοντας παράλληλα τον κίνδυνο οι μέτοχοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος του ΟΑΣΘ δεν μπορεί να γίνει πριν τις 3 Δεκεμβρίου 2019».
Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευτεί τη σύμβαση με τον ΟΑΣΘ μέχρι το 2019, και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να πετύχει κανέναν από τους τέσσερις στόχους που θέτει για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Θανάσης Βάρδαλης, επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, κάνοντας λόγο για πολιτικές που είναι ενάντια στα λαϊκά στρώματα και στη φθηνή συγκοινωνία.
«Ο ΟΑΣΘ είναι ένα προβληματικό, γκρίζο μοντέλο ιδιωτικής και κρατικοδίαιτης επιχείρησης που πλούτιζε με τα χρήματα των επιδοτήσεων» σημείωσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το κοινοτικό πλαίσιο, διαφορετικά όπως είπε, θα υπάρξουν προβλήματα.
Την αντίθεση του στον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση τον εξορθολογισμό του ΟΑΣΘ, εξέφρασε και ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, να είναι η αρχή μιας μεγάλης δικαστικής διαμάχης σε περίπτωση που οι μέτοχοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον του Δημοσίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
- Ο Λίνεκερ είδε «σημάδια πανικού» στην Άρσεναλ
- Το Artemis ΙΙ έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 για την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη –
- Άρση ασυλίας ζητά η Παπακώστα και δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές υπό προϋποθέσεις
- Athens Airport Traffic Resilient Despite Middle East Turmoil
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442