Σταθάκης: Τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια
Για τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια και καινούργιο θεσμικό πλαίσιο κάνει λόγο ο Γιώργος Σταθάκης ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα. «Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο με το οποίο τίθενται κάποια κοινωνικά και άλλα κριτήρια που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αλλάζει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και αντιμετώπισης του θέματος των αυθαιρέτων από τούδε και στο εξής» τονίζει.
Για τακτοποίηση αυθαιρέτων με κοινωνικά κριτήρια και καινούργιο θεσμικό πλαίσιο κάνει λόγο ο Γιώργος Σταθάκης ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα.
«Διαμορφώνεται ένα πλαίσιο με το οποίο τίθενται κάποια κοινωνικά και άλλα κριτήρια που δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αλλάζει τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και αντιμετώπισης του θέματος των αυθαιρέτων από τούδε και στο εξής […] Απλοποιούμε τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, μεταφέρουμε ένα μέρος των ελέγχων από την πολεοδομία στους μηχανικούς, συστηματοποιούμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται εφεξής οι διαδικασίες ελέγχου και για πρώτη φορά διαφοροποιούμε αυτόν που αδειοδοτεί από αυτόν που ελέγχει» εξηγεί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Αναφορικά με το κτηματολόγιο, σημειώνει ότι «θα φτιάξουμε πρώτη φορά ενιαίο φορέα Κτηματολογίου ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου το οποίο θα έχει τη νομική διάσταση που ανήκει σήμερα στα υποθηκοφυλακεία, αλλά και τη χωρική που επωμίζονται τα κτηματολογικά γραφεία […] Το Κτηματολόγιο θα διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων γιατί για πρώτη φορά θα έχουμε όλα τα εργαλεία και τις δυνατότητες να προχωρήσουμε σε ένα νέο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί» λέει ο κ Σταθάκης συμπληρώνοντας ότι «αυτό σημαίνει ότι η ανάκαμψη είναι εφικτή και αυτό είναι το ελπιδοφόρο σενάριο για την επόμενη μέρα». Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σύντομα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%.
Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη, ο υπουργός παρατηρεί ότι «η Δικαιοσύνη είναι τελείως ανεξάρτητη και εκ των πραγμάτων έχει θεσμικό ρόλο που συνομολογεί και ελέγχει τη νομοθετική δραστηριότητα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κακοκαιρία: Απίστευτο σκηνικό στον Ολυμπο με χιονοχάλαζο στην καρδιά του καλοκαιριού
- Κολομβία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Πέτρο ισχυρίζεται ότι ο ακροδεξιός διάδοχός του υπακούει στις εντολές των ΗΠΑ
- Γαλλία: Ο Μακρόν ζήτησε τη συνδρομή του στρατού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
- Σάμος: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Προφήτη Ηλία του όρους Καρβούνη
- Ισπανία: Εγκαταστάσεις της NASA κοντά στη Μαδρίτη επλήγησαν από τις πυρκαγιές
- Μέση Ανατολή: Η Σαουδική Αραβία πλήττει εγκαταστάσεις των Χούθι – Σειρήνες ηχούν στο Μπαχρέιν
- Η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στους «Χούθι» – Την ευθύνη όμως ανέλαβε η αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Ενα μπόνους για συνεπείς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442