H Άγκυρα μπλοκάρει την επίσκεψη γερμανών βουλευτών στη νατοϊκή βάση του Ικονίου
Τυπικά, η απαγόρευση της επίσκεψης γερμανών βουλευτών την προσεχή Δευτέρα στη νατοϊκή αεροπορική βάση του Ικονίου είναι διατυπωμένη ως παράκληση: σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα ζητά αναβολή της επίσκεψης, επικαλούμενη την κατάσταση που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις.
Τυπικά, η απαγόρευση της επίσκεψης γερμανών βουλευτών την προσεχή Δευτέρα στη νατοϊκή αεροπορική βάση του Ικονίου είναι διατυπωμένη ως παράκληση: σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα ζητά αναβολή της επίσκεψης, επικαλούμενη την κατάσταση που επικρατεί στις διμερείς σχέσεις.
Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαβεβαίωνε τον γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ πως, σε αντίθεση με την τουρκική αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, οι γερμανοί βουλευτές μπορούν να επισκεφθούν τους 10 έως 15 στρατιωτικούς της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας που συμμετέχουν σε αποστολές επιτήρησης του ΝΑΤΟ στο Ικόνιο.
Κατά τη γνώμη του Ντίτμαρ Νίταν, υπεύθυνου για θέματα Τουρκίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), αφορμή για την απαγόρευση είναι η απόφαση του Βερολίνου να μην επιτρέψει στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης του στο Αμβούργο σε συγκέντρωση τούρκων μεταναστών που διαμένουν στη Γερμανία.
Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), η απαγόρευση της επίσκεψης στο Ικόνιο σχετίζεται με μια σειρά πολιτικά ανταλλάγματα που ζητά η Τουρκία από τη Γερμανία, όπως για παράδειγμα την απέλαση τούρκων πολιτών που αιτούνται ασύλου.
Πάντως, σε αντίθεση με βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων αλλά και των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών που θέτουν θέμα αποχώρησης από το Ικόνιο, η γερμανική κυβέρνηση τηρεί ήπιους τόνους. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρή» την τουρκική απόφαση να «αναβάλει» την επίσκεψη αντιπροσωπείας της γερμανικής βουλής. Όπως πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, ώστε να ορίσουμε μια νέα ημερομηνία όσο το δυνατόν συντομότερα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Φωτιά στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας – Μήνυμα για εκκένωση του Γαλατά από το 112
- Το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε ο Χρήστος Τζόλης σε φιλικό (vid)
- Στενά του Ορμούζ: Η Ευρώπη εξετάζει προτάσεις για την επιβολή τελών πλοήγησης υπό όρους
- Θεσσαλονίκη: Δίωξη για 5 κακουργήματα στους συλληφθέντες για τον θάνατο της Β. Νέστορα – Διώκονται και για τρομοκρατική οργάνωση
- Φωτιά στο Θριάσιο Νοσοκομείο – Εκκενώθηκε το ισόγειο
- Το στοίχημα του καλοκαιριού για τις εκπτώσεις και ο στόχος των 7 δισ. ευρώ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442