Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συζήτησαν Τραμπ - Μακρόν

Ενίσχυση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας συζήτησαν Τραμπ – Μακρόν

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και απηύθυναν πρόκληση προς τις συμμαχικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους να διασφαλίσουν ότι η Μοσούλη θα παραμείνει απελευθερωμένη από τους τζιχαντιστές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και απηύθυναν πρόκληση προς τις συμμαχικές δυνάμεις που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους να διασφαλίσουν ότι η Μοσούλη θα παραμείνει απελευθερωμένη από τους τζιχαντιστές.

«Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες απειλές από καθεστώτα όπως στη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Συρία και τις κυβερνήσεις που τις χρηματοδοτούν και τις υποστηρίζουν. Επίσης, αντιμετωπίζουμε σοβαρές απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις», ανέφερε ο Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι.

«Ανανεώνουμε τη βούλησή μας να είμαστε ενωμένοι ενάντια σε αυτούς τους εχθρούς της ανθρωπότητας και να τους απογυμνώσουμε από την επικράτειά τους, τη χρηματοδότησή τους, τα δίκτυά τους και την ιδεολογική στήριξη» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επιπλέον, ο Τραμπ ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός που εφαρμόζεται στη Συρία αποδεικνύει ότι ο συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστούν μια επιτυχία. Όπως σημείωσε, ο ίδιος εργάζεται για να τεθεί σε ισχύ μια νέα κατάπαυση του πυρός και σε άλλη περιοχή της Συρίας.

Για τη Συρία, ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες των χωρών τους να σχεδιάσουν εντός των επόμενων εβδομάδων μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα προετοιμάζει το μέλλον της χώρας.

«Αναφορικά με την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία, ιδίως στην οικοδόμηση ενός οδικού χάρτη για τη μεταπολεμική περίοδο» είπε.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Γαλλία δεν θεωρεί πλέον «την αποχώρηση και την καθαίρεση του Μπασάρ αλ Άσαντ ως αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Γαλλίας» στις συζητήσεις για τη Συρία.

«Ουσιαστικά αλλάξαμε το γαλλικό δόγμα όσον αφορά τη Συρία για να μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα και να εργαστούμε πολύ στενά με τους εταίρους μας, ιδίως με τις ΗΠΑ», είπε.

Τραμπ: Κάτι θα μπορούσε να γίνει για το κλίμα

Εξάλλου, ο Μακρόν δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Τόνισε, όμως, ότι ο ίδιος παραμένει δεσμευμένος στη συνθήκη αυτή.

Στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει με σεβασμό στην συμφωνία του Παρισιού και σημείωσε «θα δούμε τι θα συμβεί».

Τόνισε επιπλέον ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να ηγηθούν στις προσπάθειες της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημείωσε εξάλλου ότι θα συνεχίσει να συζητά με τον Τραμπ για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο συγκεκριμένο θέμα.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε εκ νέου το γιο του

Για μία ακόμη φορά ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους υπερασπίστηκε τον γιο του, τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, στην υπόθεση με τη Ρωσίδα δικηγόρο, τονίζοντας ότι είναι ένας «θαυμάσιος νέος», ο οποίος συνάντησε μία νομικό από τη Ρωσία όχι μία νομικό της ρωσικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο ίδιος οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν αυτήν τη συνάντηση, εάν τους παρουσιαζόταν η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στον γιο του.

Άλλωστε, όπως τόνισε, δεν συνέβη τίποτα στη συνάντηση με τη Ρωσίδα δικηγόρο και ο γιος του δεν έκανε κανένα σφάλμα.

Εμπόριο και κυβερνοασφάλεια

Αναφορικά με το εμπόριο, ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι ΗΠΑ και Γαλλία πρέπει να επιδιώξουν τη σύναψη συμφωνιών που είναι «αμοιβαίες και δίκαιες».

Για την Κίνα, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εργάζεται για την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με το Πεκίνο, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ θα μπορούσε πιθανόν να κάνει περισσότερα για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο».

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον Τραμπ να αναλάβουν οι δύο χώρες κοινή δράση για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος και της προπαγάνδας μέσω του Διαδικτύου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024