Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης: Η Τουρκία φέρει το βάρος της αποτυχίας για το Κυπριακό

Μητσοτάκης: Η Τουρκία φέρει το βάρος της αποτυχίας για το Κυπριακό

Βαριές ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό επιρρίπτει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. «Η Άγκυρα δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό μέλλον Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Φέρει το βάρος της αποτυχίας αυτών των παρεμβάσεων» τόνισε.

Βαριές ευθύνες στην Τουρκία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό επέρριψε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής. «Η Άγκυρα δεν θέλησε να δει ξεκάθαρα το κοινό μέλλον Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Φέρει το βάρος της αποτυχίας αυτών των παρεμβάσεων» τόνισε.

«Δυστυχώς μια σοβαρή προσπάθεια με θετική δυναμική προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Άγκυρας, στην ξεπερασμένη λογική και στην άκαμπτη στάση της Τουρκίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου είναι ο στόχος της Τουρκίας. Δεν μπορούν να ισχύουν εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων», ενώ εξήρε τη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «αξιοθαύμαστη επιμονή και μεγάλη γνώση στα ζητήματα».

Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν παρεξέκλινε από την πάγια εθνική γραμμή και ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου παραμένουν άρρηκτες.

Στέλνει, παράλληλα, μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, η οποία «γνωρίζει ποιος έφταιξε» και ζητά να διασφαλίσει ότι η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού δεν θα τερματιστεί και ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η προσπάθεια πρέπει να εκκινήσει ξανά. Εμείς θα εργαστούμε προς μια βιώσιμη και δίκαιη λύση που θα εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν συνδέεται με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της ΑΟΖ της.

Κάλεσε, επίσης την Τουρκία να επιλέξει ποιο ρόλο θέλει να παίξει: «της σταθερότητας και της ασφάλειας ή του αβέβαιου συμμάχου».

«Η Τουρκία δεν πρέπει να αποξενωθεί από την Ευρώπη, η ευρωπαϊκή προοπτική πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. Ο δρόμος της Δημοκρατίας είναι ανηφορικός και δύσβατος, αλλά οδηγεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» είπε.

«Πιστεύουμε ότι στα εθνικά και για οι προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Η επίκληση της εθνικής ενότητας δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν μπορεί να είναι αναγκαστική καταφυγή μόνο στα δύσκολα.

» Αυτή η συμπαγής γραμμή να υπηρετείται από όλους. Συμπεριφορές ρηχού εντυπωσιασμού, επιπόλαιας αυτοπροβολής και μικροκομματικής εκμετάλλευσης των εθνικών ευαισθησιών να αποφεύγονται. Να μη δίνουν λαβή στην άλλη πλευρά. Κύριε Τσίπρα αυτό είναι δικό σας χρέος να διασφαλιστεί. Διαφορετικά είστε συνυπεύθυνος για τις συμπεριφορές αυτές και τις συνέπειες που μπορεί να έχουν.

» Τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να μπαίνουν στη ζυγαριά ενδοκυβερνητικών ισορροπιών. Είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπίζονται από ορισμένους με ελαφρότητα», είπε μεταξύ άλλων, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Σε νεότερη παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το Κυπριακό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τέσσερις επισημάνσεις.

Πρώτον, είπε ότι άκουσε τον κ. Καμμένο να αναφέρει ότι για πρώτη φορά σε διαπραγμάτευση για τον Κυπριακό ετέθη ζήτημα εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων με τόσο μεγάλη έμφαση. «Είναι λάθος αυτό, κ. Καμμένε. Αποτελεί πάγια ελληνική θέση. Καταθέτω δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, τότε εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, το 2008» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεύτερον, με αφορμή σχετική τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε τον κίνδυνο όσο περνά ο χρόνος και δεν βρίσκεται λύση να θεωρήσουν οι επόμενες γενιές ότι το πλαίσιο στο οποίο γίνεται η προσπάθεια επίλυσης είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι σε επίπεδο ΟΗΕ τίθεται το θέμα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων με μεγαλύτερη έμφαση.

Τρίτον, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο Φάκελο της Κύπρου εξέφρασε την επιφύλαξή του για το χρόνο υλοποίησης αυτής της απόφασης και τέταρτον με αφορμή αναφορά του Βασίλη Λεβέντη για το θέμα της ΠΓΔΜ, υπενθύμισε ότι επίσημη και επικυρωμένη θέση από την ελληνική αντιπροσωπεία υπάρχει και είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά τις διαπραγματεύσεις στο Βουκουρέστι.

«Το ερώτημα είναι κ. πρωθυπουργέ και κ. Καμμένε αν αυτή η θέση αντιπροσωπεύει την κυβερνητική πλειοψηφία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Τίθεται θέμα δεδηλωμένης»

Σε τρίτη παρέμβασή του στη Βουλή, για το θέμα της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι εγείρεται μείζον ζήτημα.

«Δεν γίνεται για ένα κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής ο υπουργός Άμυνας και ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει έχει έναν συνεκτικό παράγοντα, την παραμονή στην εξουσία. Δεν μπορεί να είναι συμμαχία α λα καρτ. Τίθεται θέμα δεδηλωμένης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Αναδεικνύεται μία βασική διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων. Κύριε πρωθυπουργέ, οφείλετε να τοποθετηθείτε επ’ αυτού. Πώς έχετε υπουργό έναν πολιτικό που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 17:30 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Volley League γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024