Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες

Τουρκία: Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες

Σε «προειδοποιήσεις» προς τη Λευκωσία αλλά και σε απειλές σε εταιρείες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση κυπριακών υδρογονανθράκων προχωρά η Άγκυρα λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πριν φτάσει το τρυπάνι στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ. Ο τούρκος πρωθυπουργός «συμβούλευσε» την κυπριακή πλευρά να μην προχωρήσει σε «μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε μήνυμα στις εταιρείες ενέργειας.

Σε «προειδοποιήσεις» προς τη Λευκωσία αλλά και σε απειλές σε εταιρείες που εμπλέκονται στην αξιοποίηση κυπριακών υδρογονανθράκων προχωρά η Άγκυρα λίγες ημέρες μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό και πριν φτάσει το τρυπάνι στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο τούρκος πρωθυπουργός «συμβούλευσε» την κυπριακή πλευρά να μην προχωρήσει σε «μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε μήνυμα στις εταιρείες ενέργειας, λέγοντας πως κινδυνεύουν να πέσουν σε τουρκική «δυσμένεια» εάν συμμετέχουν σε κυπριακά σχέδια.

Αρχικά, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, την τουρκική θέση πως οι υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο «ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού».

Ο τούρκος πρωθυπουργός μιλούσε σε ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη. «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να ακολουθήσει εποικοδομητική στάση αντί να θέτει εμπόδια στην ειρήνη» είπε ο Γιλντιρίμ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Συμβουλεύουμε [τη Λευκωσία] να απέχει από μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο» συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση για τους υδρογονάθρακες του νησιού.

Στη συνέχεια, την σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Ερντογάν: «Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε το ότι κάποιες εταιρείες ενέργειας συμμετέχουν σε ορισμένα ανεύθυνα μέτρα των Ελληνοκυπρίων».

«Θέλω να τους υπενθυμίσω πως μπορεί να χάσουν έναν φίλο όπως η Τουρκία» είπε με νόημα. Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε συγκεκριμένους ομίλους. H Total έχει πάρει άδεια από τη Λευκωσία για έρευνες.

Υπενυθμίζεται ότι πριν την άφιξη της εξέδρας με το τρυπάνι, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει νέα ΝAFTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα. H Λευκωσία αναφέρει επίσης ότι η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας είναι ποινικό αδίκημα.

Το σημείο στο οποίο θα γίνει η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024