Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣτΕ: Δεκτή η αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

ΣτΕ: Δεκτή η αίτηση ακύρωσης της ΚΥΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δυνάμει των υπ’ αριθμόν 1804-1807/2017 αποφάσεων της, έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (καθώς και αντιστοίχων των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Θεσσαλονίκης) κατά της υπ’ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου».

H Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δυνάμει των υπ’ αριθμόν 1804-1807/2017 αποφάσεων της, έκανε δεκτή την αίτηση ακυρώσεως του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (καθώς και αντιστοίχων των Φαρμακευτικών ΣυλλόγωνΑττικής και Θεσσαλονίκης) κατά της υπ’ αριθμόν Γ5(β)/Γ.Π.οικ.36277/20.5.2016 αποφάσεως των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου».

Η ακυρωθείσα υπουργική απόφαση προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, ότι μπορούσαν να ιδρυθούν φαρμακεία από μη αδειούχους φαρμακοποιούς, υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε αποδεκτό το σύνολο των ισχυρισμών του ΠΦΣ, καθώς έκρινε ότι θέματα άσκησηςεπαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίαςφαρμακοποιών, ρυθμίζονται ή με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα, και συνεπώςτα θέματα αυτά δεν μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο Ν. 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.

«Είναι πλέον βέβαιο ότι στην περίπτωση που το Υπουργείο Υγείας επιχειρήσει να επαναφέρει τις ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, ακόμη και με Νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα, οι πράξεις και αποφάσεις που θα εκδοθούν κατ’ εφαρμογήν των νέων ρυθμίσεων, θα καταπέσουν εκ νέου ενώπιον του ΣτΕ, καθώς είναι αντίθετες στο Σύνταγμα και το ενωσιακό κεκτημένο», αναφερει ο ΠΦΣ σε σχετική ανακοίνωσή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις από 19.5.2009 αποφάσεις του (συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C‑171/07 και C‑172/07, καθώς υπόθεση C‑531/06), απεδέχθη μεταξύ άλλων ότι «η διατήρηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας/λειτουργίας των φαρμακείων αποκλειστικά στα χέρια των φαρμακοποιών είναι δικαιολογημένη και λειτουργεί ευεργετικά για τους πολίτες και τα εθνικά συστήματα υγείας».

Για δικαίωση κάνει λόγο ο ΦΣΘ

Πλήρη δικαίωση για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η Ολομέλεια του ΣτΕ.

«Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί πλήρη δικαίωση των όσων υποστηρίξαμε από την πρώτη μέρα που υπογράφτηκε η επίμαχη υπουργική απόφαση. Οι κυβερνώντες πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να νομοθετούν στο πόδι εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα που βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κυριάκο Θεοδοσιάδη.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος που παρέστη στην εκδίκαση της υπόθεσης για λογαριασμό του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Τσιάντος επισημαίνει ότι «με την απόφαση αυτή φαίνεται ότι το ΣτΕ αποδέχτηκε τα συνταγματικής τάξεως επιχειρήματα του ΦΣΘ ότι τέτοιες ρυθμίσεις που αφορούν στον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών δεν μπορούν να γίνονται με υπουργική απόφαση. Πάγια θέση του ΣτΕ είναι ότι πρέπει να γίνονται μόνο με νόμο ή Προεδρικό Διάταγμα. Νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024