Η πολλή ζάχαρη στην κύηση αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργίας και άσθματος στο παιδί
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στους απογόνους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στους απογόνους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Respiratory Journal.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Queen Mary του Λονδίνου και του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαΐφ Σαχίν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών συσχετίζοντας την καταναλισκόμενη από τη μητέρα ποσότητα ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη, με την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργίας και αλλεργικού άσθματος στο παιδί σε ηλικία επτά ετών.
Το 20% των μητέρων που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη, είχαν κατά μέσο όρο 38% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αλλεργία (σε ακάρεα της σκόνης, γύρη, γάτες κ.α.) και 101% μεγαλύτερη ποθανότητα το παιδί να έχει αλλεργικό άσθμα, σε σχέση με το 20% των μητέρων με την χαμηλότερη κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της κύησης.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι, η ζάχαρη μπορεί να πυροδοτήσει αλλεργική φλεγμονή στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες του παιδιού.
Πάντως, δεν παρατηρήθηκε σχέση μεταξύ της μητρικής κατανάλωσης ζάχαρης κατά την κύηση και την εκδήλωση εκζέματος ή αλλεργικής ρινίτιδας στο παιδί.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, με δεδομένη την υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης στις δυτικές κοινωνίες. Ήδη σχεδιάζεται κλινική δοκιμή που θα διερευνήσει κατά πόσο η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να προλάβει την εμφάνιση αλλεργίας και άσθματος στα παιδιά.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- LIVE: Ελλάδα – Ουγγαρία
- Όλυμπος: Αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως πολιτιστικό αγαθό, εξαίρετης οικουμενικής αξίας
- «Γιατί η Ρεάλ σταματά να ασχολείται με τον Ολίσε» (pic)
- Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν δύο 19χρονοι για την απόπειρα ανθρωποκτονίας 35χρονου στον Δενδροπόταμο
- Σύρος: «Άρπαξα το μαχαίρι με το οποίο έτρωγα και της επιτέθηκα» – Τι είπε στην απολογία του ο 41χρονος για τη δολοφονία
- Η Φιορεντίνα προτείνει να επενδύσει συν 30 εκατ. και θέλει το «Αρτέμιο Φράνκι» για 90 χρόνια (vid)
- Αγρότες: Πώς θα κάνουν δωρεάν διακοπές
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)













































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442