Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρόδος: Προειδοποιητικά πυρά από το Λιμενικό για ύποπτο τουρκικό πλοίο

Ρόδος: Προειδοποιητικά πυρά από το Λιμενικό για ύποπτο τουρκικό πλοίο

Προειδοποιητικές βολές από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής δέχθηκε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ρόδου.

Προειδοποιητικές βολές από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής δέχθηκε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ρόδου.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες οι λιμενικοί επιχείρησαν να κάνουν έλεγχο στο πλοίο που κρίθηκε ύποπτο πιθανόν για μεταφορά ναρκωτικών ωστόσο ο καπετάνιος αρνήθηκε να σταματήσει υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και συνέχισε την πορεία του προς τουρκικό λιμάνι.

Στη συνέχεια πέρασε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό ενώ δεν υπήρξε εμπλοκή του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξε προειδοποιητική βολή σε ασφαλές σημείο του πλοίου. Σϋμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές..

Ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου M/V ACT, Σαμί Καλκαγιάν, μιλώντας στο CNN Turk είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ότι το Λιμενικό τον διέταξε να δέσει στο λιμάνι της Ρόδου για έλεγχο και άνοιξε πυρ εναντίον του σκάφους του, όταν αυτός αρνήθηκε, αφήνοντας 16 τρύπες από σφαίρες -όπως ανέφερε- στο πλοίο.

«Η ακτοφυλακή ζήτησε να δέσω στο λιμάνι της Ρόδου αμέσως και εμείς δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να κάνουν έλεγχο (στο πλοίο) και εμείς δεν το δεχτήκαμε» είπε ο πλοίαρχος. «Είπαν ότι θα άνοιγαν πυρ εάν δεν σταματούσαμε και κάνανε αυτό που είπανε» πρόσθεσε.

Ο πλοίαρχος, σημειώνει το Reuters, δεν είπε γιατί δεν ήθελε να γίνει έλεγχος στο πλοίο του. Δήλωσε επίσης ότι δεν υπήρξε κίνδυνος εισροής υδάτων από τις τρύπες που, όπως ισχυρίζεται, άφησαν οι σφαίρες.

Η Τουρκία έκανε λόγο για «δυσανάλογη» πράξη.

«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό» αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού

«Αναφορικά με σημερινό περιστατικό εμπλοκής σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Φ/Γ πλοίο σημαίας Τουρκίας, από το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της ν. Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής.

Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024