Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοτζιάς: Σκληρή δουλειά εν όψει της επανέναρξης της Διάσκεψης τη Δευτέρα

Κοτζιάς: Σκληρή δουλειά εν όψει της επανέναρξης της Διάσκεψης τη Δευτέρα

Με πολλή και σκληρή δουλειά το Σαββατοκύριακο η ελληνική αντιπροσωπεία θα προετοιμαστεί για την προσεχή Δευτέρα και την επανέναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων. «Μπορέσαμε να συνεργαστούμε με τον ΓΓ του OΗΕ σε πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό» πρόσθεσε.

Με πολλή και σκληρή δουλειά το Σαββατοκύριακο η ελληνική αντιπροσωπεία θα προετοιμαστεί για την προσεχή Δευτέρα και την επανέναρξη των εργασιών της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών, μετά από τη χθεσινή καταλυτική συμμετοχή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Μία «εξέχουσα προσωπικότητα στη διεθνή σκηνή», όπως τον χαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας ότι «ένιωσα τυχερός που μπορέσαμε χθες να συνεργαστούμε σε μία πάρα πολύ καλή κατεύθυνση για το Κυπριακό».

«Η διαδικασία θα προχωρήσει. Τη Δευτέρα έχουμε εμείς τη συνέχεια», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Έχουμε πει να απαντηθούν δύο θεμελιακά ερωτήματα και να σπάσουμε αυτά τα ερωτήματα σε σειρά απαντήσεων. Το Σαββατοκύριακο επιφυλάσσει στην ομάδα μας, την Ελληνική Αντιπροσωπεία, αλλά και στην Κυπριακή Αντιπροσωπία, πάρα πολλή και σκληρή δουλειά. Όμως, όπως ξέρετε, δεν φοβόμαστε τη σκληρή δουλειά, αρκεί να είναι χρήσιμη για τη χώρα».

Νωρίτερα ο κ. Κοτζιά τόνισε ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά θα συνεχιστεί «μάλλον όλη την επόμενη εβδομάδα».

Ο Ν.Κοτζιάς έκρινε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις χθεσινές συζητήσεις, επισημαίνοντας ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, διατύπωσε τις απόψεις του πάνω σε κεντρικά ζητήματα, οι οποίες κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Ο υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος απάντησε: «Είμαι πάντοτε αισιόδοξος. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης μου, η φιλοσοφία μου».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Η Διάσκεψη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μετά το χθεσινό γεύμα εργασίας των επικεφαλής όλων των πλευρών με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόοδο που θα πρέπει να επιτευχθεί και κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους σε όλα τα κεφάλαια.

Μολονότι ο κ. Γκουτέρες αναχωρεί σήμερα, Σάββατο, από το ελβετικό θέρετρο, με την προοπτική να επιστρέψει εάν χρειαστεί αργότερα, είναι σαφές ότι αφήνει πίσω του κάποιες βάσεις για να συνεχίσουν το βηματισμό τους τα εμπλεκόμενα μέρη στο δρόμο της διαπραγμάτευσης.

Δρόμο, που ουσιαστικά ξανάνοιξε ο ίδιος, καλώντας όλες τις πλευρές να συμβάλουν εποικοδομητικά στην ιστορική αυτή στιγμή για τη λύση του Κυπριακού, η οποία ούτε εύκολη είναι, ούτε σύντομη, ούτε με καταληκτική ημερομηνία, γιατί απαιτείται πολλή δουλειά ακόμη, όπως είπε.

Η Διάσκεψη συνεχίζει τις εργασίες της υπό τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024