Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είκοσι καλοκαιρινές ταινίες

Είκοσι καλοκαιρινές ταινίες

...

Αγγελική Στελλάκη

Το σινεμά αγαπούσε ανέκαθεν το καλοκαίρι. Το φως του, τα πάθη του, το μυστήριο, τα γυμνά σώματα κάτω από τον ήλιο, ακόμα και τις σκοτεινές, ζεστές νύχτες του.

Πριν έρθει ο Αύγουστος και ενώ κάποιοι απολαμβάνουν ήδη το καλοκαίρι σε κάποια παραλία, παρέα με το αντιηλιακό τους, το in.gr επιλέγει 20 ταινίες που «μυρίζουν» καλοκαίρι και φέρνουν στο νου διακοπές.

Οι Διακοπές του Κυρίου Ιλό (1953)

Οι διακοπές του κυρίου Ιλό είναι αστείες και φασαριόζικες. Ο χαρακτήρας του Ζακ Τατί φτάνει σε ένα ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα, φαινομενικά για ήσυχες διακοπές. Στην πραγματικότητα, το χάος δεν αργεί να ξεσπάσει και μια σειρά από αστείρευτα γκαγκ «πρωταγωνιστούν» σε μία από τις καλύτερες γαλλικές κωμωδίες όλων των εποχών.

Διακοπές στη Βενετία (1955)

Η Κάθριν Χέμπορν σε μία ταινία – αντίστοιχο μιας κινηματογραφικής καρτ ποστάλ. Ο Ντέιβιντ Λιν παρουσιάζει καρναβαλικές μάσκες, κανάλια, γονδολιέρηδες σε Technicolor και αφηγείται την ιστορία μιας μοναχικής Αμερικανίδας που φτάνει για διακοπές στην ιταλική πόλη, όπου γνωρίζει έναν έμπορο αντικών.


Suntan (2016)

Ίσως δεν έχει κινηματογραφήσει άλλος έτσι το ελληνικό καλοκαίρι. Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος μεταφέρει στην οθόνη όλο το πάθος, τον ήλιο, την αίσθηση της θάλασσας και της αλμύρας, πραγματοποιώντας γυρίσματα στην Αντίπαρο και μιλώντας για το σώμα που γερνάει και τον χρόνο που περνά.

Η Παραλία (2000)

Αμερικανός τουρίστας ταξιδεύει στην Ταϊλάνδη, όπου συναντά δύο Γάλλους και έναν χάρτη για τον «τέλειο παράδεισο». Εξωτικές παραλίες, ένας νεότατος Ντι Κάπριο και μπόλικη παράνοια πρωταγωνιστούν στην ταινία με τις καρτ-ποσταλικές εικόνες φυσικής ομορφιάς.

Καλοκαίρι με τη Μόνικα (1953)

Ο Χάρι και η Μόνικα είναι κολλημένοι σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης. Όταν ο Χάρι κλέβει το σκάφος του πατέρα του, οι δυο εραστές ξεκινούν ένα ταξίδι κάτω από τον ήλιο της Σουηδίας. Ο Μπέργκμαν εγκαταλείπει τους κλειστούς χώρους για το σουηδικό ύπαιθρο, γυρίζοντας μία ταινία που αιφνιδίασε -το λιγότερο- τους Σουηδούς με το πόσο απελευθερωμένη ήταν.

Ο Άγνωστος της Λίμνης (2013)

Καλοκαίρι. Σε μία παραλία όπου ομοφυλόφιλοι άνδρες πηγαίνουν για γνωριμίες και σεξ, ο Φρανκ ερωτεύεται τον Μισέλ, έναν άνδρα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνος. Πόθος, ήλιος, θάλασσα, σκοτεινά ένστικτά «πρωταγωνιστούν» στην ταινία του Αλέν Ζιροντί που απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου (1991)

Ο Παντελής Βούλγαρης αφηγείται ιστορίες στην Αθήνα του Αυγούστου, ιστορίες που μιλούν για μοναξιά και έρωτα, ιστορίες που τις συνοδεύει μοναδικά η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι και στις οποίες πρωταγωνιστούν σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Θανάσης Βέγγος, η Θέμις Μπαζάκα, η Χρυσούλα Διαβάτη, η Αλέκα Παΐζη, η Ειρήνη Ιγγλέση.

Η Πωλίν στην Πλαζ (1983)



Τρίτο μέρος της σειράς «Κωμωδία και Παροιμίες» του Ερίκ Ρομέρ, η ταινία εκτυλίσσεται σε παραλία της Νορμανδίας και έχει ως ηρωίδα την 15χρονη Πωλίν που περνάει τις διακοπές της με την ξαδέλφη της Μαριόν. Ο θεατής θα νοσταλγήσει τα καλοκαίρια της δεκαετίας του 1980 με αυτή την καλοκαιρινή περιπέτεια που τιμήθηκε με Αργυρή Άρκτο και βραβείο της Ένωσης Κριτικών FIPRESCI στο Βερολίνο.

Πριν τα Μεσάνυχτα (2013)

Η τελευταία ταινία της τριλογίας Before αποτελεί ένα οδοιπορικό στη Μεσσηνία, γεμάτο αλληλοκατηγορίες και συζητήσεις περί ζωής και τέχνης. Ο Τζέσε (Ίθαν Χοκ) και η Σελίν (Ζιλί Ντελπί) είναι πλέον παντρεμένοι. Περίπου 20 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη συνάντησή τους στο τρένο στη Βιέννη. Μπορεί ο έρωτας να μείνει ζωντανός;

Jaws (1975)

Η απόλυτη καλοκαιρινή ταινία που προκάλεσε εφιάλτες σε γενιές ολόκληρες ανθρώπων που απέφευγαν τη θάλασσα από φόβο μήπως δουν κάποιο καρχαρία -ακόμα και αν η παραλία αυτή ήταν ακίνδυνη. Η ταινία έκανε «φίρμα» τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, απέσπασε τρία Όσκαρ και πολλοί προσπάθησαν να τη μιμηθούν, χωρίς να καταφέρουν να αναβιώσουν απόλυτα τον τρόμο του να γίνεται επικίνδυνο κάτι οικείο.

Ο Μεσάζων (The Go-Between, 1971)

Βρετανικά νωχελικά καλοκαίρια γεμάτα πόθο παρουσιάζει ο Τζόζεφ Λόουζι στην ταινία του, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Λ.Π.Χάρτλεϊ. Το σενάριο έχει γράψει ο θεατρικός συγγραφέας Χάρολντ Πίντερ και η ταινία αφηγείται την ερωτική ιστορία ανάμεσα σε μία γυναίκα της αριστοκρατίας στην εδουαρδιανή Αγγλία (την ερμηνεύει η Τζούλι Κρίστι) και έναν αγρότη (Άλαν Μπέιτς).

Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ (1999)

Ιταλία, ένα εγωπαθές πλουσιόπαιδο, ιστορίες φόνου και καλοκαιριού είναι μερικά από τα στοιχεία της ταινίας του Άντονι Μινγκέλα. Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ, βασισμένος στο μυθιστόρημα της Πατρίσια Χαϊσμίθ είναι ένα θρίλερ που περιλαμβάνει βέσπες, παραλίες και γλυκιά ζωή στην Ιταλία -μέχρι τα πράγματα να πάνε πολύ στραβά.

Moonrise Kingdom (2012)

Με ελληνικό τίτλο «Ο Έρωτας του Φεγγαριού», η ταινία του Γουές Άντερσον σού θυμίζει την πρώτη φορά που ερωτεύτηκες ως παιδί, που θεώρησες ότι μπορείς να ξεγελάσεις τους μεγάλους, που έκανες όνειρα μεγαλύτερα από το δωμάτιο του σπιτιού σου -ή από τη σκηνή της κατασκήνωσής σου.

Στάσου Πλάι Μου (1986)

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, το Stand By Me, είναι μια μοναδική περιπέτεια, μια ιστορία φιλίας, μία ταινία ποτισμένη με μία γλυκιά μελαγχολία που ξεκινά όταν τέσσερις φίλοι αποφασίζουν να βρουν ένα παιδί που έχει εξαφανιστεί.

Dazed and Confused (1993)

Τίποτα δεν «φωνάζει» περισσότερο διακοπές από την τελευταία ημέρα του σχολείου. Στη διάρκεια αυτής της ημέρας, τον Μάιο του 1976, εκτυλίσσεται η εμβληματική ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ. Οι ήρωες της ταινίας είναι παιδιά που έχουν τελειώσει το Λύκειο και βιώνουν ένα καλοκαίρι που δεν πρόκειται ποτέ να ξανάρθει: το καλοκαίρι που έρχεται πριν από την ενηλικίωση.

My Summer of Love (2004)

Βρετανικό καλοκαίρι στην ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι με ηρωίδες δύο νεαρά κορίτσια που ζουν στο Γιορκσάιρ και έρχονται κοντά στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Βουτιές στο παγωμένο νερό ενός ποταμού, ηλιοθεραπεία στο γρασίδι ενός λόφου και απαγορευμένες επιθυμίες βρίσκονται στο επίκεντρο της ταινία του πολωνού σκηνοθέτη.

Η Πισίνα (1969)

Η Μαριάν και ο Ζαν Πολ περνούν τις διακοπές τους σε μία βίλα στο Σαν Τροπέ. Ο πρώην εραστής της, Χάρι και η κόρη του, Πενέλοπε, έρχονται για επίσκεψη. Οι εντάσεις «χτυπούν κόκκινο» όταν ο Ζαν-Πολ ξελογιάζει την Πενέλοπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό «A Bigger Splash» βασίζεται στην «Πισίνα» του Ζακ Ντερέαλλά η δράση μεταφέρεται στην Ιταλία.

Θέλω και τη Μαμά Σου (2001)

Η ταινία που έκανε διάσημο τον Αλφόνσο Κουαρόν έχει ως ήρωες δύο εφήβους στο Μεξικό που είναι αναγκασμένοι να περάσουν τις διακοπές στην πατρίδα τους, την ώρα που οι φίλοι τους λιάζονται στην Ιταλία. Γνωρίζουν μία όμορφη, μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκα και ξεκινούν ένα road trip που θα τους διδάξει δυο-τρια πράγματα για τη φιλία και το σεξ.

Δεκαπενταύγουστος (2001)

Τρία ζευγάρια εγκαταλείπουν την Αθήνα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Στην αυγουστιάτικη πρωτεύουσα ένας κλέφτης «τρυπώνει» στα σπίτια και τις ζωές τους. Μία ταινία για την πίστη με τον σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Γιάνναρη σε μία από τις καλύτερες στιγμές του.

Κάνε το Σωστό (1989)




Μια διαφορετική καλοκαιρινή ταινία, ίσως η πιο «ηλεκτρισμένη» και προφητική δημιουργία για τις φυλετικές εντάσεις στις ΗΠΑ. Ο Σπάικ Λι περιγράφει το τι συμβαίνει στην πιο ζεστή ημέρα ενός καλοκαιριού στο Μπρούκλιν και πώς οι εντάσεις σε μία συνοικία μπορεί να οδηγήσουν σε ανοιχτές συγκρούσεις και βία. Ίσως από τις ελάχιστες ταινίες που έχουν καταφέρει να συλλάβουν την οργή που υποβόσκει στη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024